Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sty 2025, o 05:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 gru 2013, o 15:32 
Użytkownik

Witam,
Płytkę ATB posiadam już jakiś czas, lecz dopiero wczoraj chciałem skorzystać z wbudowanego programatora.
Po podpięciu kabla sterowniki ładnie sie zainstalowały. Włączyłem mkavrcalculator. FTDI watcher wykrył programator przydzielił mu port COM. W programie ustawiłem programator. Tam została wykryta płytka Atb ver 1.04. Ale problem pojawia się przy wykryciu procesora błąd ft0. Ma ktoś pomysł ? AVr dude zainstalowałem ponownie.

Obrazek
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 gru 2013, o 15:38 
Użytkownik

A masz najnowszy kalkulator?
I co przedstawia drugie zdjęcie, bo na pewno nie poprawne podłączenie programatora.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowano 16 gru 2013, o 15:39 przez kila, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 16 gru 2013, o 15:38 
Użytkownik

Hihi, błąd ft0 jest spowodowany np. złym podłączeniem procka. Ja tak wgl widzę, że Ty jego nie masz podłączonego...
Obrazek

Ostatnio edytowano 16 gru 2013, o 15:47 przez LogTeam, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 16 gru 2013, o 15:43 

No j/w kabelek połączeniowy koza zjadła ;) ?.

Obrazek

PostNapisane: 16 gru 2013, o 15:51 
Użytkownik

Zastanawiam się, jak do tej pory programowałeś procka :-)

PostNapisane: 16 gru 2013, o 15:56 
Użytkownik

Wiem Log, tym bardziej jest to dla mnie zastanawiające...

PostNapisane: 16 gru 2013, o 15:57 
Użytkownik

tak gwoli informacji :)

kabelek pokazany przez kolegę rezasurmar wpinamy tu:

Obrazek

gdzie":

1. złacze programatora KANDA
2. złacze przejściówki USB - UART FTDI pracującego jako wbudowany programator

PostNapisane: 16 gru 2013, o 16:27 
Użytkownik

Hahahahah Panowie aż mi wstyd !!! ; D
NIe wiem dlaczego ubzdurałem sobie w głowie ze wystarczy podpiąć kabel USB. A FTDI już jest połączony z atmega :P
Dopiero po zdjęciu które wysłał rezasurmar zoriętowałęm się że gdzieś też mam taki kabelek :P

Oczywiście wszystko działa.
Przepraszam za takie głupie pytania :)
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

PostNapisane: 16 gru 2013, o 16:31 
Użytkownik

Morcinek92 napisał(a):
NIe wiem dlaczego ubzdurałem sobie w głowie ze wystarczy podpiąć kabel USB. A FTDI już jest połączony z atmega

w zasadzie to jest podłączony ale do UART liniami RXD i TXD
natomiast ISP trzeba podłączyć ręcznie :)

PostNapisane: 19 gru 2013, o 00:34 
Użytkownik

Morcinek92 napisał(a):
.

Zasadniczo z tym wstydem, to masz rację. Pewnie poradników nie obejrzałeś, ale z drugiej strony pretensji nie mamy bo jesteś początkujący; darujemy karę 25 pompek, ale wymierzamy w tym samym wymiarze karę 25 podpór przodem z ugięciem ramion w przód za to, że jako początkujący nie dołożyłeś należytej staranności w wyszukaniu rozwiązań swoich notabene prostych problemów, które dawno zostały opisane, skatalogowane, omówione, obsmarkane po niejednym monitorze, a na końcu nakręcono o nich film fabularny (w reżyserii Mirasa). Następną razą ulgi nie będzie. Ale żeby Cię nie zniechęcać do korespondowania z nami na tym zacnym forum, to informujemy, że wykonanie następujących kar: cielesnych, duchowych, kościelnych, parafialnych, wstrzymujących, popędzających, obchodowo - objazdowych, zwrotnych, bezzwrotnych, zakodowanych, kodowanych w Bascomie, kodowanych w bliżej nam nieznanym kodzie (języku) - (tu zastrzegamy, że na forum urzęduje oficjalny, ale jednak ukryty tłumacz zaprzysięgły wszelkim językom, również tym nieprzetłumaczalnym) może zostać odwieszone właśnie dla Ciebie, jak w rozsądnym dla nas wszystkich terminie ( czyli do końca tygodnia, miesiąca, kwartału) nie pochwalisz się jakimś fajnym WŁASNYM kodem w języku C na temat jakikolwiek, ale świadczący o tem ,że materia przez Ciebie zgłębiana stała się dla Ciebie jasna, przejrzysta i zrozumiała.

To było "ostrzeżenie", a teraz na poważnie: na tym forum poza nielicznymi wszyscy są początkujący, więc nie ma się czego wstydzić, chyba, że ktoś nie chce lub nie przyjmuje naszej pomocy, sam wtedy jest sobie winien.

Starym już, nieoficjalnym obyczajem obowiązującym na naszym forum od prawie początku, nie tyle zapraszam kolegów (ostatnio mi też doradzono, żeby wrogów również zaprosić, czego zaniechałem) do małego offtopa, ale WZYWAM w przeręblu podejmowanej kwestii, a wręcz zniechęcam zielonych, niebieskich, różowych i innych odmiennej kolorystyki użyszkodników tegoż forum od skasowania tak "wartościowej" treści delikatnie spamem śmierdzącej, a dotyczącej jedynie mojego wpisu celem rozniesienia się tegoż wspomnianego sztynksu po wszystkich postach.

PostNapisane: 19 gru 2013, o 01:04 
Moderator

worner napisał(a):
ale wymierzamy w tym samym wymiarze karę 25 podpór przodem z ugięciem ramion w przód za to, że jako początkujący nie dołożyłeś należytej staranności w wyszukaniu rozwiązań swoich notabene prostych problemów, które dawno zostały opisane, skatalogowane, omówione, obsmarkane po niejednym monitorze, a na końcu nakręcono o nich film fabularny (w reżyserii Mirasa). Następną razą ulgi nie będzie. Ale żeby Cię nie zniechęcać do korespondowania z nami na tym zacnym forum, to informujemy, że wykonanie następujących kar: cielesnych, duchowych, kościelnych, parafialnych, wstrzymujących, popędzających, obchodowo - objazdowych, zwrotnych, bezzwrotnych, zakodowanych, kodowanych w Bascomie, kodowanych w bliżej nam nieznanym kodzie (języku) - (tu zastrzegamy, że na forum urzęduje oficjalny, ale jednak ukryty tłumacz zaprzysięgły wszelkim językom, również tym nieprzetłumaczalnym)

Ło żesz matko wielebna przenajświętsza :lol: do czego to doszło na tym forum, toż to pachnie już torturami średniowiecznymi :lol: No nie było mnie dwa dni na forum ... a tu proszę co się dzieje :lol: :lol:

worner - chyba normalnie za długo z SunRiverem gdzieś przebywałeś bo zaczynasz tworzyć opowieści niczym sam mistrz ceremonii :lol:

PostNapisane: 19 gru 2013, o 09:37 
Użytkownik

Staram się, ale do ideału jeszcze duuuuużo soku jabłkowego :)

Strefa czasowa: UTC + 1