Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lut 2025, o 12:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 gru 2013, o 21:55 
Użytkownik

Witam

Mam taki problem. Niezależnie od tego jakie źródło zasilania wybiorę, muszę mieć podłączony programator żeby wsad który jest na procku zaczął działać.

Zworka ustawiona na USB
Podłączając tylko kabel USB do portu w płytce dioda (sygnalizująca stan zasilania) się świeci. Na pinie 10 procka jest zasilanie. Dopiero po podłączeniu programatora program zaczyna działać.
Zworka ustawiona na EXT
Przy podłączonym zasilaniu z zewnątrz dioda (sygnalizująca stan zasilania) się świeci. Na pinie 10 procka jest zasilanie. Dopiero po podłączeniu programatora program zaczyna działać.

Może coś przegapiłem ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 gru 2013, o 21:59 
Moderator

tak jeszcze jakby wiadomo było co to za wsad, co robi ? jaki kod źródłowy ? to można byłoby coś jeszcze podpowiedzieć - a tak? a tak to raczej no niestety - pytanie do jasnowidza :(

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

aaa i jeszcze jakby wiadomo było jakiego programatora używasz ? i dlaczego nie sprawdziłeś programatora wbudowanego w zestaw ATB ? ... no ale pewnie tobie to wydają się kompletnie niepotrzebne informacje, żeby je przekazać wraz z pytaniem hmmm ?

PostNapisane: 15 gru 2013, o 22:01 
Użytkownik

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

mirekk36 napisał(a):
aaa i jeszcze jakby wiadomo było jakiego programatora używasz ? i dlaczego nie sprawdziłeś programatora wbudowanego w zestaw ATB ? ... no ale pewnie tobie to wydają się kompletnie niepotrzebne informacje, żeby je przekazać wraz z pytaniem hmmm ?

programator to stk500
nie sprawdzilem wbudowanego bo juz mam jeden........

PostNapisane: 15 gru 2013, o 22:05 

A zworki Resetu kolega nie przestawił?

PostNapisane: 15 gru 2013, o 22:08 
Użytkownik

To chyba normalne zjawisko wśród stk500. Ja posiadam stk500v2 i jest to samo. uC nie działa do puki programator nie jest podpięty do komputera.
Po prostu odłącz programator od uC i będzie działać.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 15 gru 2013, o 22:09 
Moderator

ukasz napisał(a):
nie sprawdzilem wbudowanego bo juz mam jeden........

;) no to kolega troszkę mnie rozbawił - ale nie w złym tego słowa znaczeniu broń boże ..... Ok ja rozumiem że masz już jeden, ale ten drugi tak jak piszę jest WBUDOWANY i nawet nie trzeba go mieć jakoś dodatkowo ;) - toż ty go masz w zestawie - i ja na twoim miejscu bym od razu sprawdził w tak dziwnych sytuacjach co się dzieje .... nie zaglądasz nigdy na stronę atnela?

http://atnel.pl/ft232r-programator-w-atb.html

a druga sprawa - skoro już pokazałeś kod - to teraz zgodnie z zasadą dobrego rozwiązywania problemów - odpal najprostszy kod nawet z DVD na miganie diodą LED i na nim sprawdź również działanie ok ? bo widzę, że lubisz rozwiązywać zadania z 300 niewiadomymi - zamiast sprawdzać po kolei co i jak

PostNapisane: 15 gru 2013, o 22:10 
Użytkownik

Janadamis napisał(a):
To chyba normalne zjawisko wśród stk500. Ja posiadam stk500v2 i jest to samo. uC nie działa do puki programator nie jest podpięty do komputera.
Po prostu odłącz programator od uC i będzie działać.

OMFG WTF !!

w życiu bym się nie spodziewał.....
dzieki Janadamis

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

mirekk36 napisał(a):
no to kolega troszkę mnie rozbawił - ale nie w złym tego słowa znaczeniu broń boże ..... Ok ja rozumiem że masz już jeden, ale ten drugi tak jak piszę jest WBUDOWANY i nawet nie trzeba go mieć jakoś dodatkowo - toż ty go masz w zestawie - i ja na twoim miejscu bym od razu sprawdził w tak dziwnych sytuacjach co się dzieje .... nie zaglądasz nigdy na stronę atnela?

no sprawdzilbym ale uzywam ubuntu 12.04 i mkavrcalc nie dziala pod linuksem. nie wiem jak resetnac programowo procka po wgraniu wsadu. z tego co pamietam to tutaj bylo to unidogodnienie

PostNapisane: 15 gru 2013, o 23:25 
Moderator

ukasz napisał(a):
no sprawdzilbym ale uzywam ubuntu 12.04 i mkavrcalc nie dziala pod linuksem. nie wiem jak resetnac programowo procka po wgraniu wsadu. z tego co pamietam to tutaj bylo to unidogodnienie

A no to jak linux to rozumiem ;) chociaż są ludzie co używają MkAvrCalca z powodzeniem pod linuxem ... ale ja nie mam o tym pojęcia niestety.

Strefa czasowa: UTC + 1