Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 wrz 2025, o 11:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 gru 2013, o 20:32 
Moderator

eeeeh no aż miło ;)

szczególnie jak porównać teraz te dwa obrazki jak niżej ;)

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 gru 2013, o 20:51 
Użytkownik

Dzięki za docenienie starań :). Będę znacznie bardziej zwracał uwagę na jakość wykonywanych połączeń i robił ze 100% starannością :). Człowiek się ciągle uczy :D. Gdy ukończę projekt to jeżeli będzie taka możliwość to go tu opiszę.

PostNapisane: 2 gru 2013, o 21:08 
Użytkownik

Yoker napisał(a):
Mówisz że 30mA u mnie w całości czyli nadajnik wraz z odbiornikiem jak na zdjęciach pobierają 60-70mA
myślałem, że piszesz o jednym rfmie, jeśli całość to ok.
100% staranności na płytce stykowej to za mało, tak ok. 300% trzeba ;)

PostNapisane: 2 gru 2013, o 21:30 
Użytkownik

No to poprawnie choć muszę jak najbardziej zejść z poborem prądu :). Tak niech będzie i 300% :D

PostNapisane: 2 gru 2013, o 21:49 
Użytkownik

Yoker napisał(a):
No to poprawnie choć muszę jak najbardziej zejść z poborem prądu
to wszystko zależy jak często chcesz wysyłać (odbierać) dane i czy to ma być na bateriach, bo w chwili transmisji musi tyle brać

PostNapisane: 3 gru 2013, o 15:46 
Użytkownik

Nadajnik musi mieć zasilanie bateryjne (bateria CR2032 3V - 1 albo 2 sztuki). Mniejsze znaczenie ma prędkość transmisji oraz odległość między nadajnikiem a odbiornikiem (ok 2-3m). Potrzebuję przesyłać w zasadzie w czasie rzeczywistym wartości 8 bitowe z częstotliwością 1khz. Wireless byłbyś w stanie stwierdzić czy jest to wykonalne ? Jeżeli tak to jaki czas uciągnęłoby na zasilaniu bateryjnym.

PostNapisane: 3 gru 2013, o 16:13 
Użytkownik

jak często mają być przesłane dane?
jeśli bez przerwy to padnie to po pół godziny mniej więcej, albo szybciej

PostNapisane: 3 gru 2013, o 22:58 
Użytkownik

Chciałbym aby dane były wysyłane co najmniej 100 razy na sekundę(100Hz) ale dobrze by było by były częściej do 1000 razy. W specyfikacji elektrycznej modułu widnieją wartości poboru prądu dla różnych trybów. Czy przy takich częstotliwościach wysyłania będzie czas na przełączanie między trybami standby I a TX ? Siła sygnału dla nadajnika na poziomie -10dBm w według tabeli pobór to 13mA. Nadajnik nie będzie wykorzystywał trybu odbioru. W nadajniku Atmega8L według specyfikacji pobiera 5mA przy taktowaniu 4Mhz. Ewentualnie jest możliwość wykorzystania niewielkiego akumulatorka Li-Ion których pojemność dochodziłaby nawet do 3000 mAh na 3,7V i dać jakiś stabilizatorek. Wszystko oczywiście w SMD (nadajnik musi być malutki) :).

PostNapisane: 3 gru 2013, o 23:09 
Użytkownik

cr2032 - zapomnij, nie da rady, akumulator tak pi razy drzwi co 100h ładowanie, i tak musisz to sprawdzić na żywym organizmie ;)

PostNapisane: 3 gru 2013, o 23:18 
Użytkownik

Wystarczy jak wytrzyma 24h :). Racja raczej na cr'kach nie pociągnie długo nawet jak będzie niski pobór ;/. też nie może być za ciężki ten akumulator. Tylko trzeba wtedy do akumulatorka ładowarkę zrobić albo skądś wykorzystać. Bo powiedzmy mogło by być na zasadzie zamieniania akumulatorków(jeden ładowany a drugi w użyciu i zamieniać). Czeka mnie jeszcze sporo pracy i zapewne problemów. A jeszcze w nadajniku poza prockiem i modułem będzie w torze analogowym wzmacniacz operacyjny jakiś filtr dolnoprzepustowy oraz układ S&H. Sygnał mierzony będzie miał niskie wartości napięcia rzędu mV.

PostNapisane: 14 gru 2013, o 15:19 
Użytkownik

Mam pytanie chcąc przesłać przez zmienną 16 bitową z ADC przez moduły RFM73 z wykorzystaniem bibliotek z książki trzeba tą zmienną na cele wysyłania zamienić na tablicę dwóch elementów 8 bitowych ?

W zdarzeniu odbiorczym chcę odbierać zmienną i przesyłać przez uart wykorzystujący również biblioteki z książki. Wykorzystując funkcję uart_putint wartość wysyłana na terminal nie zmienia się natomiast z wykorzystaniem uart_puts przypadkowe znaki wyświetlane na terminalu zmieniają się gdy zmieniam wartość napięcia na ADC nadajnika. Prosiłbym chociaż o nakierowanie na jakiś trop :) z góry dzięki.

PostNapisane: 14 gru 2013, o 21:29 
Użytkownik

Yoker napisał(a):
Mam pytanie chcąc przesłać przez zmienną 16 bitową z ADC przez moduły RFM73 z wykorzystaniem bibliotek z książki trzeba tą zmienną na cele wysyłania zamienić na tablicę dwóch elementów 8 bitowych ?

W zdarzeniu odbiorczym chcę odbierać zmienną i przesyłać przez uart wykorzystujący również biblioteki z książki. Wykorzystując funkcję uart_putint wartość wysyłana na terminal nie zmienia się natomiast z wykorzystaniem uart_puts przypadkowe znaki wyświetlane na terminalu zmieniają się gdy zmieniam wartość napięcia na ADC nadajnika. Prosiłbym chociaż o nakierowanie na jakiś trop :) z góry dzięki.

te funkcje służą do wysyłania różnych rzeczy.
Jak sama nazwa wskazuje pierwsza intów druga stringów...
No to się zdecyduj co chcesz wysyłać. ;-)

PostNapisane: 14 gru 2013, o 21:40 
Użytkownik

Oczywiście chcę wysyłać wartości liczbowe int.

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

Problemu nie ma z wysłaniem ciągu znaków natomiast z liczbami już jest. Problem czuję że leży gdzieś we konwersji typów albo wielkości zmiennych.

PostNapisane: 14 gru 2013, o 22:05 
Moderator

Yoker napisał(a):
Oczywiście chcę wysyłać wartości liczbowe int.

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

Problemu nie ma z wysłaniem ciągu znaków natomiast z liczbami już jest. Problem czuję że leży gdzieś we konwersji typów albo wielkości zmiennych.

Powiedz mi - masz pewnie Bluebooka, masz też Greenbooka - wygląda że niby czytałeś - ale na tym etapie ty pytasz albo masz problem z wysłaniem liczby ? .... a czy chociaż raz ćwiczyłeś coś z RS232 ? albo z LCD alfanumerycznym z książki ?

dlaczego pytam ??? - bo aż ciężko uwierzyć że nie - a tym bardziej ciężko uwierzyć że w tych chociażby przykładach nie widziałeś co to znaczy przesyłać liczby i to dowolne liczby .... toż masz to podane tam jak na tacy ... tyle że warto to zrozumieć a nie stosować tylko na pamięć. Zajrzyj więc ok ?

PostNapisane: 14 gru 2013, o 22:23 
Użytkownik

W porządku przewertuję jeszcze raz to wszystko może ze zmęczenia coś knocę :). W sumie prosta sprawa.

PostNapisane: 14 gru 2013, o 22:29 
Moderator

Yoker napisał(a):
W sumie prosta sprawa.

No dokładnie - zajrzyj np co LCD_int()

albo uart_putint()

PostNapisane: 14 gru 2013, o 22:38 
Użytkownik

Z wysyłaniem wartości z przetwornika ADC prosto przez uart bez problemu idzie. Problem jest z komunikacją ADC - RFM73 - RFM73 - UART.

PostNapisane: 16 gru 2013, o 22:15 
Użytkownik

Moje próby jak na razie nie przynoszą rezultatów ;(. Cały czas mam problem z poprawnym przesłaniem "w locie" wartości liczbowej z użyciem RFM73. Chciałem to zrealizować tak że w programie nadajnika mam np.:

w pętli while:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

z tego co rozumiem to do funkcji zostanie przekazany wskaźnik do zmiennej liczba.

Z kolei w programie odbiornika w zarejestrowanym zdarzeniu odbiorczym jest np.:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I tak samo tutaj jest pobierana wartość na którą wskazuje wskaźnik pBuf. Może zbyt prosto chcę to wykonać ? proszę o podpowiedź bo czegoś najwidoczniej nie rozumiem :-/.

PostNapisane: 16 gru 2013, o 22:27 
Użytkownik

Yoker napisał(a):
Moje próby jak na razie nie przynoszą rezultatów ;(. Cały czas mam problem z poprawnym przesłaniem "w locie" wartości liczbowej z użyciem RFM73. Chciałem to zrealizować tak że w programie nadajnika mam np.:

w pętli while:
język c

z tego co rozumiem to do funkcji zostanie przekazany wskaźnik do zmiennej liczba.

Z kolei w programie odbiornika w zarejestrowanym zdarzeniu odbiorczym jest np.:

język c

I tak samo tutaj jest pobierana wartość na którą wskazuje wskaźnik pBuf. Może zbyt prosto chcę to wykonać ? proszę o podpowiedź bo czegoś najwidoczniej nie rozumiem :-/.

Nie bardzo widzę żeby do Send_Packet był przekazywany wskaźnik. Przecież najnormalniej w świecie przekazujesz tam zmienną a nie wskaźnik do niej
A czy w ogóle działa Ci transmisja przez te RFM-y? :?:
Może najpierw spróbuj uruchomić to "samodzielnie" bez całej reszty programu...

PostNapisane: 16 gru 2013, o 22:37 
Użytkownik

Transmisja działa bardzo dobrze ale tylko przy wysyłaniu ciągów znakowych. Wskaźnik jest argumentem w deklaracji samej funkcji w pliku nagłówkowym i wygląda tak:

język c

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

MirkoT miałeś już do czynienia z tymi modułami może ?

PostNapisane: 16 gru 2013, o 22:44 
Użytkownik

Yoker napisał(a):
Transmisja działa bardzo dobrze ale tylko przy wysyłaniu ciągów znakowych. Wskaźnik jest argumentem w deklaracji samej funkcji w pliku nagłówkowym i wygląda tak:

język c

Skoro tak to nie może Ci działać transmisja przy takim wywołaniu jak podałeś w poprzednim poście.
kompilator powinien Ci zgłosić błąd.
No a skoro możesz wysyłać ciągi znakowe to co stoi na przeszkodzie żebyś wyniki pomiarów zamienił na ciąg liczb?
Wysłał a po stronie odbiorczej ewentualnie z powrotem przekonwertował na liczbę?
O ile nie chcesz kombinować naturalnie

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

A żeby wywołanie było poprawne to wydaje mi się, że powinno to wyglądać tak:
język c

PostNapisane: 16 gru 2013, o 22:50 
Użytkownik

Zamienić wynik pomiarów na ciąg liczb ? Mógłbyś to rozwinąć :) ?

PostNapisane: 16 gru 2013, o 22:52 
Użytkownik

Yoker napisał(a):
Zamienić wynik pomiarów na ciąg liczb ? Mógłbyś to rozwinąć :) ?

No jest np funkcja itoa() ;-)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

och sorry oczywiście nie liczb tylko cyfr hihihihi

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Ale generalnie chodzi o to, że zamieniasz liczbę na stringa i wtedy wysyłasz...
Bo wysyłanie stringów Ci działa.

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Yoker napisał(a):
MirkoT miałeś już do czynienia z tymi modułami może ?

Niestety nie miałem okazji tego "dotykać" :-(

PostNapisane: 16 gru 2013, o 23:05 
Użytkownik

Spróbuję zamienić wpierw na ASCII a potem wysłać :). Bo wysyłanie przez samego UARTA przy użyciu funkcji uart_putint działa ale już przez moduły się wykłada. Natomiast w tej chwili uruchomiłem jeszcze transmisję z wykorzystaniem & i dostaję na uarcie przy użyciu uart_putint wartość 158. I mam wrażenie że jest ona zawsze inna po zaprogramowaniu procesora.

PostNapisane: 16 gru 2013, o 23:11 
Użytkownik

Yoker napisał(a):
Spróbuję zamienić wpierw na ASCII a potem wysłać :). Bo wysyłanie przez samego UARTA przy użyciu funkcji uart_putint działa ale już przez moduły się wykłada. Natomiast w tej chwili uruchomiłem jeszcze transmisję z wykorzystaniem & i dostaję na uarcie przy użyciu uart_putint wartość 158. I mam wrażenie że jest ona zawsze inna po zaprogramowaniu procesora.

To ta funkcja
język c

służy do wysyłania przez UARTa?
A te moduły działają jak UART?
No to wszystko powinno działać.
Spróbuj najpierw wysłać jakąś wartość ustaloną, jakąś stałą wpisaną w program.
Jak to Ci przejdzie to i zmienna musi przejść.
Najlepiej zrób to w nowym projekcie gdzie nie będzie nic oprócz obsługi tych modulików

PostNapisane: 16 gru 2013, o 23:16 
Użytkownik

Funkcja Send_packet służy do wysyłania danych przez moduł. Testuję jeszcze wersję z wysyłaniem ASCII. Wysyłam jedynie wartość 64.

PostNapisane: 16 gru 2013, o 23:17 
Użytkownik

Yoker napisał(a):
Funkcja Send_packet służy do wysyłania danych przez moduł. Testuję jeszcze wersję z wysyłaniem ASCII.

no właśnie bo się zacząłem gubić bo raz piszesz o UART a raz o modułach... ;-)

PostNapisane: 16 gru 2013, o 23:20 
Użytkownik

Bo jest to transmisja łączona :). Wygląda tak w skrócie: liczba--(spi)--moduł----moduł--(spi)--uart. Ale obsługa spi jest juz zaimplementowana w funkcji send_packet.

------------------------ [ Dodano po: 52 minutyach ]

Udało się :). Poprawnie jest tak:

W nadajniku:

język c

W odbiorniku:

język c

PostNapisane: 17 gru 2013, o 07:52 
Użytkownik

Yoker napisał(a):
Bo jest to transmisja łączona :). Wygląda tak w skrócie: liczba--(spi)--moduł----moduł--(spi)--uart. Ale obsługa spi jest juz zaimplementowana w funkcji send_packet.

------------------------ [ Dodano po: 52 minutyach ]

Udało się :). Poprawnie jest tak:

W nadajniku:

język c

W odbiorniku:

język c

Świetnie cieszę się, że zadziałało!
Czyli mój pomysł, żeby zamienić to na stringa, nie był taki głupi hihihihi

PostNapisane: 17 gru 2013, o 08:34 
Użytkownik

Dzięki za słuszną radę :). Teraz wszystko ładnie przesyła. Będę próbował z wartościami 10 bitowymi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1