Powiem krótko.
Nie opłaca się - wiem wiem pisałeś aby nie rzucać takich odpowiedzi więc argumentuję.
Zajmuję się serwisem komputerów i laptopów jakieś 18 lat więc dużo w życiu widziałem.
Jedyne co opłaca się w laptopach dodawać (zmieniać) to ewentualnie RAM jeśli widzisz faktycznie, że brakuje zasobów lub dysk jak Ci po prostu brakuje miejsca.
Zamiana BIOS-u w dzisiejszych czasach już nie przyprawia o szybsze bicie serca i każdy kto jest choć troszkę obeznany z komputerem może to zrobić.
Wymiana procesora jest w sumie prosta, ale jeszcze raz odpowiem - nie opłaca się ponieważ różnica będzie tak mała, że prawie nie zauważysz.
Prawda jest taka, że jeśli kupisz nowy sprzęt to nabywasz cały zestaw nowych technologii.
To nie tylko procesor, ale i chipset, szybsze pamięci, szybsze interfejsy, itp. itd.
Sam praktycznie zawsze używam sprzętów powiedzmy "składaków do 3 potęgi" tzn składanych z gratów co mi zostają po naprawach i spokojnie radzą sobie ze wszystkim łącznie z montażem wideo (choć tu już widać dużą "czkawkę" - Mirek coś o tym Ci może powiedzieć
![Puszcza oko ;-)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_wink.gif)
)
--
Grzegorz...