Witam.
Nie popdajamy w paranoję i niedoszukujmy się zaraz, że ktoś chce kogoś okradać
Sam ostatnio wpadłem na pomysł żeby zrobić coś takiego co byłoby wg. mnie użyteczne. Już tłumaczę po co, za nim oskarżą mnie o niecne cele
Wymyśliłem sobie symulator 1-wire Slaves który mógłbym konfigurować np. poprzez terminal wprowadzając ROM-y czujników i temperatury jakie będą przez nie symulowane.
Układ taki mogę podłączyć do testowanego układu np. sterującego siłownikami na podstawie odczytywanych temperatur z powiedzmy 20 czujników. Mogę dzięki temu:
1. Testować układ "przy biurku" bo dostep do magistrali z podłączonymi DS-ami jest dość utrudniony z tego miejsca (czujniki już są poinstalowane - znam ich ROM-y)
2. Mogę z terminala zadawać różne wartości odczytywanej temperatury dzięki czemu mogę testować różne przypadki zachowania układu docelowego w zależności od odczytywanych temperatur. (Pamiętam jak już wiele lat temu robiłem pierwszy termostacik na ds-ie i latałem z układem i zamykałem ds-a w lodówce żeby sprawdzić czy dobrze obsługiwałem ujemne temperatury
)
Może już ktoś coś takiego widział ale ja się nie spotkałem i w wolnej chwili postaram się go popełnić.
Pozdrawiam
Jarek