Witam
mam dziwny problem. Uruchomiłem SPI w celu wpisywania danych do rejestrów SCT. Użyłem poniższego kodu:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Jeśli chodzi o scalaki SCT to powinny być sprawne bo podłączałem je wcześniej do mikro kontrolera na płytce stykowej (z pominięciem mikro kontrolera na PCB), Używałem też podobnego programu ale trzeba było zmienić 2 rzeczy w kwestii pinu PA7 który zapalał segmenty (służy do PWM) i CS zostało zmienione na PD6 (wcześniej było to proponowane przez producenta SS czyli PB4 ale czy to ma jakieś znaczenie?).
Ponieważ na piny idące do programatora będą podawane jakieś dane ze SPI trochę sie znaiepokoiłem czy nie będzie żadnych konfliktów. Swe obawy wyraziłem w tym temacie:
topic3801.htmlw ostatnim poście zostałem jednak uspokojony
Wgrałem więc powyższy program, uprzednio odpowiednio wszystko podłączając - na początku efekt był dziwny tzn. pojawiały się jakby przypadkowe dane na wyświetlaczach sterowanych przez SCT, czasami nic się nie pojawiało.
Parę razy zmieniłem kod. Przy trzeciej próbie programowania atmega przestała odpowiadać. Poza tym nie pojawiają się już w ogóle żadne dane na SCT.
Wydaje mi się że mikrokontroler pracuje ponieważ na PD6 jest stan wysoki a gdyby nie pracował to było by to wejście.
znalezienie przyczyny jest dla mnie ważne ponieważ ewentualna wymiana atmegi będzie bardzo kłopotliwa i ryzykowna, nie chcę powtórzyć błędu .
Co się stało? Czym to mogło być spowodowane?
------------------------ [ Dodano po: 42 minutach ]Kamień spadł z serca, po odlutowaniu sygnału SCK i danych łączących SCT i mikrokontroler nagle udało się wykryć uc.Powiem szczerze że jestem zdezorientowany bo przecież odlutowałem przewody prowadzące do wejść więc dlaczego to miało wpływ? Przypomnę że sytuacja wygląda tak:
Żeby było wszystko jasne to na obrazku jest błąd, przy układzie slave żółty napis powiniemn być mosi nie miso
Obrazki lepiej dla czytających przedstawiać jako Img niż url - Różowy J.