Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 sty 2025, o 14:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Uszkodzone SPI?
PostNapisane: 19 lis 2013, o 22:55 
Użytkownik

Witam
mam dziwny problem. Uruchomiłem SPI w celu wpisywania danych do rejestrów SCT. Użyłem poniższego kodu:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jeśli chodzi o scalaki SCT to powinny być sprawne bo podłączałem je wcześniej do mikro kontrolera na płytce stykowej (z pominięciem mikro kontrolera na PCB), Używałem też podobnego programu ale trzeba było zmienić 2 rzeczy w kwestii pinu PA7 który zapalał segmenty (służy do PWM) i CS zostało zmienione na PD6 (wcześniej było to proponowane przez producenta SS czyli PB4 ale czy to ma jakieś znaczenie?).
Ponieważ na piny idące do programatora będą podawane jakieś dane ze SPI trochę sie znaiepokoiłem czy nie będzie żadnych konfliktów. Swe obawy wyraziłem w tym temacie:
topic3801.html
w ostatnim poście zostałem jednak uspokojony

Wgrałem więc powyższy program, uprzednio odpowiednio wszystko podłączając - na początku efekt był dziwny tzn. pojawiały się jakby przypadkowe dane na wyświetlaczach sterowanych przez SCT, czasami nic się nie pojawiało.
Parę razy zmieniłem kod. Przy trzeciej próbie programowania atmega przestała odpowiadać. Poza tym nie pojawiają się już w ogóle żadne dane na SCT.
Wydaje mi się że mikrokontroler pracuje ponieważ na PD6 jest stan wysoki a gdyby nie pracował to było by to wejście.
znalezienie przyczyny jest dla mnie ważne ponieważ ewentualna wymiana atmegi będzie bardzo kłopotliwa i ryzykowna, nie chcę powtórzyć błędu .
Co się stało? Czym to mogło być spowodowane?

------------------------ [ Dodano po: 42 minutach ]

Kamień spadł z serca, po odlutowaniu sygnału SCK i danych łączących SCT i mikrokontroler nagle udało się wykryć uc.Powiem szczerze że jestem zdezorientowany bo przecież odlutowałem przewody prowadzące do wejść więc dlaczego to miało wpływ? Przypomnę że sytuacja wygląda tak:
Obrazek
Żeby było wszystko jasne to na obrazku jest błąd, przy układzie slave żółty napis powiniemn być mosi nie miso

Obrazki lepiej dla czytających przedstawiać jako Img niż url - Różowy J.

Ostatnio edytowano 20 lis 2013, o 00:22 przez Wojtek001, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lis 2013, o 23:55 
Moderator

coś mi się wydaje że to jakiś psikus np stykówki albo coś innego źle zrobiłeś bo oczywiście potwierdzam że takie podłączenie rejestrów przesuwnych nie ma żadnego ale to żadnego znaczenia jeśli chodzi o wpływ na proces programowania procka

PostNapisane: 20 lis 2013, o 00:18 
Użytkownik

No nie wiem co może być źle. Stykówki żadnej nie było podczas wystąpienia problemu, wszystko jest porządnie zlutowane na PCB.
Obrazek
I tak jak mówię: Problemy pojawiły się po 3 programowaniu, gdyby to była stykówka to wiadomo że coś mogło by się obruszyć czy coś ale tutaj było wszystko zlutowane, jeszcze miernikiem dodatkowo sprawdzałem obecność zwarć i czy nie ma zimnych lutów itp.

PostNapisane: 20 lis 2013, o 06:49 
Moderator

aa płyteczka - sorki ...

no ale to coś dziwnego ... ciężko mi w takim razie wymyśleć co nie tak mogło pójść.

PostNapisane: 20 lis 2013, o 08:25 

Szczerze mówiąc, na stykówce było by pewniejsze połączenie.
Masakrę zrobiłeś na tej płytce i mimo że zdjęcie jest bardzo średniej jakości to widać sporo naprawdę kiepskich lutów stąd pewnie problem. Gdzieś miałeś zimnego luta, odlutowałeś przewody, zagrzałeś miejscowo płytkę i zaczęło stykać.

PostNapisane: 20 lis 2013, o 14:08 
Użytkownik

Wciąż się uczę i wiem że nie wszystkie luty są piękne ale tak jak pisalem ,sprawdzalem połączenie i ewentualne zwarcia.

PostNapisane: 20 lis 2013, o 14:12 

Wiesz w tym momencie są dobre, ale poruszasz płytką i już coś może nie stykać. Dokładnie jak w stykówce. Tyle że stykówka jak to stykówka od razu bierzesz się za sprawdzanie połączeń, a tu to różnie, niby przylutowane, a nie działa.

PostNapisane: 20 lis 2013, o 22:49 
Użytkownik

Jutro będę miał czas to jeszcze jakoś pokombinuje i zobaczę co jest nie tak apropo SPI.Myślę ze jakoś powoli dojdę do przyczyny.

Odbiegając od tematu chciałbym się jeszcze poradzić o klawiaturę matrycową (widać ta matryce na dole zdjęcia). wymyśliłem że na poszczególne wiersze będę podawał 0 logiczne podczas gdy na pozostałych wierszach będzie stan HiZ. Czy może to tak działać?
Multipleks tej klawiatury pracuje gdzieś w programie na jakimś "zegarku systemowym" i tam edytuje co 10ms wartość rejestru DDR.

teraz mi się przypomniało że domyślnie chyba jest podciąganie do wejść masy , pradwa? Czyli w rejstrze PORT muszę wpisać 1 do tych pinów które będą pracować w multipleksie? (czy jednak prąd z tych pull-up'ów jest tak mały że nie spowoduje zwarcia zakłócającego prace?- chodzi mi o sytuacje gdy w jednym momencie jest wciśnięte kilka przycisków w tym samym wierszu).

PostNapisane: 21 lis 2013, o 18:45 
Użytkownik

Znowu przestało mi wykrywać mikrokontroler, ponieważ ponownie przylutowałem te przewody od sterowników LED - tym razem po odlutowaniu mikronkotroler nadal nie odpowiada.Wiem tyle że miko kontroler pracuje ponieważ wcześniej wgrałem program testowy.
Nie mam pomysłu co mogę zrobić, sprawdziłem wszystkie połączenia od samej nóżki mikrokontrolera aż po drugie złącze kabla KANDA (tutaj zauważyłem dziwną rzecz ponieważ MOSI jest cały czas zwarte do masy
zewnątrz raczej nie ma zwarcia), sprawdziłem że programator jest sprawny próbując się skomunikowac z innym m32 (ale w THT i wersji A <-chyba nie ma znaczenia).

Ostatnio edytowano 21 lis 2013, o 22:23 przez Wojtek001, łącznie edytowano 1 raz

Strefa czasowa: UTC + 1