Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 sty 2025, o 21:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lis 2013, o 22:42 
Użytkownik

Hej, mam dwa pytanka dotyczące mojego mini projektu latarki sterowanej przez PWM. Chcę użyć 4 baterii (paluszków) do zasilania układu.
1.Pytanie dotyczy stabilizatora, jakiego użyć ? Napięcie wejściowe może się wahać (bo to baterie)
2.Jakiego tranzystora użyć do sterowania diodą, na schemacie troszkę przesadziłem z prądem finalnie będzie ok 300mA.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lis 2013, o 23:40 
Użytkownik

1. Musi to być w takim przypadku stabilizator LDO np. LM2940
2 Najlepiej jakiegoś popularnego MOSFET'a chociażby BUZ11 ewentualnie BS170 w obudowie TO92 ( bazę w przypadku tranyzstora bipolarnego lub bramkę w przypadku MOSFET'a podłączaj przez rezystor np 10k)
Dodatkowo pin reset przez rezystor 10k do VCC, switche bezpośrednio do portów , nie ma sensu wykorzystywać ADC w tym przypadku
Tak poza konkursem to dodam że zbyt długo przy takim poborze prądu to urządzenie nie pochodzi :(

PostNapisane: 19 lis 2013, o 19:33 
Użytkownik

Dzięki, wstawiłem wszystkie te elementy o których mowa, jakieś błędy ?
Obrazek

PostNapisane: 19 lis 2013, o 21:41 
Użytkownik

ale dlaczego chcesz koniecznie wykorzystać ADC do obsługi klawiszy? Poz tym kondensatory elektrolityczne przy mikrokontrolerze nie są konieczne wystarczą pastylki 100nF

PostNapisane: 19 lis 2013, o 21:54 
Użytkownik

, ponieważ używam bascoma, i nie ogarniam obsługi przycisków ( drgania styków )

PostNapisane: 19 lis 2013, o 22:41 
Użytkownik

krzysztof napisał(a):
Poz tym kondensatory elektrolityczne przy mikrokontrolerze nie są konieczne wystarczą pastylki 100nF

A czy te dwa kondensatorki czemuś przeszkadzają? Ja bym je zostawił. Niezależnie od tego czy układ jest zasilany z zasilacza czy z baterii.

Kol. MARCELOS a czemu, do obsługi klawiszy, nie użyjesz polecenia Debounce, które to w prostych projektach sprawuje się dobrze. Myślę, że w twoim projekcie będzie to prostsze rozwiązanie niż bawić się klawiszami na ADC.

PostNapisane: 19 lis 2013, o 23:37 
Użytkownik

generalnie wykorzystanie mikrokontrolera w celu zrobienia latarki mija się z celem ... nie prościej byłoby tak? :
http://rysiny.ovh.org/_upwm_ne555.htm

PostNapisane: 19 lis 2013, o 23:53 
Użytkownik

wykorzystanie NE555 służy w tym celu płynnej regulacji jasności :), akurat w tym przypadku argumentem przemawiającym za rozwiązaniem bezkontrolerowym jest cena :) ne 555 kosztuje 50 groszy + reszta drobnicy niech da razem 5-8 zł a w przypadku mikrokontrolera sam uC i stabilizator LDO będą kosztować min 10 zł :) nie wspominając już o porównaniu zużycia energii (kolega wspomniał że chce w tym celu użyć zwykłych paluszków). Gwyn odniosłem się wyłącznie do konkretnego problemu opisanego w pierwszym poście, ani mi w głowie twierdzić że mikrokontrolery się do czegoś nie nadają , kocham mikrokontrolery :)

PostNapisane: 20 lis 2013, o 01:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

@MARCELOS:

Stabilizatora napięcia nie musisz dawać, o ile nie przekroczysz maksymalnego napięcia zasilania uC. Zasilania diod mocy (a 300mA podane przez ciebie sugeruje diodę co najmniej 1W) nie stabilizuje się tak jak zwykłych zwykłym diodek rezystorem. Najlepiej jest tutaj zastosować dedykowane stabilizatory prądu low-Vdrop. Chociażby stary dobry AMC7135 jest w sam raz do tego projektu (350mA na układ, możliwość sterowania PWM, łączenia stabilizatorów równolegle, wbudowane zabezpieczenie termiczne). Jeżeli chcesz możesz zastosować stabilizator napięcia przy zasilaniu uC, ale nie ma sensu stosować go w obwodzie zasilania diody (wprowadza jedynie dodatkowy spadek napięcia i zmniejsza czas do spadku jasności z powodu niższego napięcia zasilania od Vf diody + minVdrop układu regulacji prądu (+straty na rezystancjach pasożytniczych).
http://www.micro-bridge.com/amc7135.asp

Odradzam również stosowanie baterii opartych na Niklu. Baterie litowe są lepsze pod praktycznie każdym aspektem:
1. Lepszy stosunek wymiary/ładunek
2. Napięcie umożliwiające normalną pracę przy 1 celi (brak konieczności zmniejszania napięcia).
3. Generalnie mniejsza rezystancja wewnętrzna.
4. Możliwość pobierania znacznie większych prądów.

4baterie AA będą gdzieś 2x większe od 1 ogniwa 18650 i w najlepszym razie będą miały 70% jego pojemności (większe napięcie nic tu nie da, bo nie stosujesz przetwornicy, a pod koniec pojemności wzrost rezystancji w akumulatorach niklowych da się mocno we znaki).

Tak z ciekawości - jaką masz diodkę i jak ma wyglądać ten sterownik? :)

PostNapisane: 20 lis 2013, o 01:38 
Użytkownik

barney nie wspomniałeś tylko o różnicy w cenie i kłopotach z ładowaniem :), można pominąć stabilizator ale mikrokontroler w pewnym momencie zacznie zachowywać się nieprzewidywalnie ewentualnie można wykorzystać ATmega8L

PostNapisane: 20 lis 2013, o 07:44 
Użytkownik

MARCELOS napisał(a):
Dzięki, wstawiłem wszystkie te elementy o których mowa, jakieś błędy ?
Obrazek

1. Nie ma sensu w taki sposób rozdzielać zasilanie dla AVCC i VCC. W Twoim przypadku możesz ich razem połączyć i pozbyć się jednej gałęzi kondensatorów. Jeśli już tak bardzo chcesz to AVCC podłączaj przez dławik 10uH (choć w tym układzie nie jest to potrzebne).

2. BUZ11 nie nadaje się do bateryjnych urządzeń o niskim napięciu. Użyj przede wszystkim tranzystora logic level np. niewielki RFD3055 (10A) lub maleńkiego smd IRLM2502 (ciągły prąd tej pchły to prawie 3,5A). Rezystor na bramce zmniejsz do max 1k (ja stosuję w granicach 100om). Przy szybkich przeładowaniach (co dla PWM to nieuniknione) będzie to korzystniejsze rozwiązanie.

3. Key na ADC oczywiście możesz zrobić ale powinieneś się zainteresować debounce - wcześniej czy później Cię to dopadnie i nie przeskoczysz tematu. Obsługa naprawdę nie jest skomplikowana. Zobacz temat topic4763.html to w C ale programy są tak proste, że spokojnie dasz radę w bascoma to zamienić.

PostNapisane: 20 lis 2013, o 09:42 
Użytkownik

@GwynBleidD, a to zależy czy doda dławik, bo jeśli nie to polecą oba kondki ;)

PostNapisane: 20 lis 2013, o 10:13 

Pamiętaj jedynie że BUZ11 (standardowy) nie pracuje najlepiej tj. nie jest w pełni wysterowany dla większych prądów przy napięciu 5V.
Jeżeli potrzebujesz większych prądów trzeba szukać MOSFETów "Logicznych" STP55NF06L itp. Zawsze trzeba patrzeć w charakterystyki przejścia przy danym napięciu. Są praktycznie dla każdego tranzystora w dokumentacji.
W tym przypadku jeżeli będziesz sterować prądami nie większymi niż 0.5A (500mA) to nie musisz aż tak zwracać na to uwagi. Pamiętaj jedynie, że MOSFET to nie jest tranzystor idealny ;).

PostNapisane: 20 lis 2013, o 12:52 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

@krzysztof:

Ładowanie nie jest żadnym problemem bo w metodzie chałupniczej wystarczy Ci do tego AMC7135 i różnicowy ADC :) Bierzesz sobie 3AMC (1A CC) i sterujesz je PWM tak, aby nie przekroczyć 4.2V na ogniwie. Ewentualnie możesz kupić sobie ładowarkę za 20-30zł :)

http://www.swiatelka.pl/viewforum.php?f ... 49b28b5f35
Dobre ogniwa w dobrych cenach: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=11132
AMC do wylutu: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=12021 (w Chinach chyba 4$ za driver na 8AMC, darmowa przesyłka do Polski).

Mnie tak ceny jakoś strasznie nie przeraziły :)

Nie mam pojęcia, jakiego pecha musiałbyś mieć, żeby trafić taką sztukę AVR, która przy 3V nie chce działać stabilnie. W 2 latarkach mam T85 @8MHz (ATtiny25/45/85: 0 – 10 MHz @ 2.7 - 5.5V, 0 - 20 MHz @ 4.5 - 5.5V) zasilane z LiION przez diodkę (-200mV) i nigdy mi nie wariowało. M16 kilka godzin działało u mnie na 20MHz przy zasilaniu 3.3V i też było spoko...

A w obecnym schemacie to dopiero będzie kwas, bo LDO potrzebuje do stabilizacji tych 5V pewnie gdzieś z 5.2V co najmniej (/4=1.3V na ogniwo) co w praktyce oznacza z 30% pojemności tych ogniw ;)

I po raz ostatni powiem, że nie tak stabilizuje się punkt pracy diod mocy. Takie podejście stosują Chińczycy (rezystor przy diodzie to bocznik ~20mOhm i tak sterują PWM MOSFETa, żeby po scałkowaniu uzyskać docelowy prąd). Jest to generalnie żenua, bo przez diodę płynie maksymalny możliwy prąd w danym układzie i wygląda to mniej więcej tak:
1. Prąd jest ograniczany jedynie przez rezystancje pasożytnicze (rezystancja wewnętrzna ogniw, styków, klucza, bocznika) jest więc bardzo wysoki.
2. Wysoki prąd na diodzie, sprawia, że wytraca się na niej dużo mocy.
3. Duża moc to wysoka temperatura.
4. Wysoka temperatura sprawia, że spada Vf diody.
5. Niższe Vf zwiększa prąd (i tak w kółko aż do stabilizacji).
6. A przy wysokiej temperaturze lm/W leci na pysk ;) Żywotność też nie jest jakoś zachwycona (a wyraża się ją jako czas pracy do zmniejszenia jasności do 50% nowej diody, tak więc w funkcji miesięcy użytkowania, też lm/W leci)...

I w tych cudnych Chińskich myślach technicznych włożenie porządnego ogniwa i poprawienie włącznika (głównej rezystancji pasożytniczej) powoduje upalenie albo diody, albo klucza :) . Z kolei zamiana sterownika na normalny sprawia, że latarka świeci jaśniej przy tym samym prądzie (widoczne raczej na luksomiarce, ze względu na charakterystykę ludzkiego oka).

PostNapisane: 20 lis 2013, o 15:49 
Użytkownik

barney napisał(a):
@krzysztof:

Nie mam pojęcia, jakiego pecha musiałbyś mieć, żeby trafić taką sztukę AVR, która przy 3V nie chce działać stabilnie. W 2 latarkach mam T85 @8MHz (ATtiny25/45/85: 0 – 10 MHz @ 2.7 - 5.5V, 0 - 20 MHz @ 4.5 - 5.5V) zasilane z LiION przez diodkę (-200mV) i nigdy mi nie wariowało. M16 kilka godzin działało u mnie na 20MHz przy zasilaniu 3.3V i też było spoko...

A w obecnym schemacie to dopiero będzie kwas, bo LDO potrzebuje do stabilizacji tych 5V pewnie gdzieś z 5.2V co najmniej (/4=1.3V na ogniwo) co w praktyce oznacza z 30% pojemności tych ogniw ;)
I po raz ostatni powiem, że nie tak stabilizuje się punkt pracy diod mocy. Takie podejście stosują Chińczycy (rezystor przy diodzie to bocznik ~20mOhm i tak sterują PWM MOSFETa, żeby po scałkowaniu uzyskać docelowy prąd). Jest to generalnie żenua, bo przez diodę płynie maksymalny możliwy prąd w danym układzie ...

W pierwszym poście odniosłem się wyłącznie do zamieszczonego przez kolegę schematu który moim zdaniem nie jest ani najlepszym ani nawet dobrym rozwiązaniem. Zgadzam się w 100% że w przypadku sterowania led'ów dużo bardziej sensownym rozwiązaniem jest chociażby układ źródła prądowego na LM117 lub LM317. Poza tym ilość układów scalonych dedykowanych takim rozwiązaniom jest w dzisiejszych czasach ogromna :). Za chudy jestem w uszach żeby wdawać się w dyskusje nad optymalizacją takiego lub innego sposobu sterowania. Pytaniem pozostaje czy konstruowanie latarki na własną rękę jest sztuką dla sztuki czy wynika z określonych potrzeb. Jeśli chodzi o to drugie to konieczne jest moim zdaniem wyznaczenie konkretnych założeń projektu. Można zrobić super wydajną ale super kosztowną latarkę albo spiąć diodę i rezystor z dwoma paluszkami :). Jeśli chodzi o wykorzystanie mikrokontrolera to przydałoby się użyć trybów oszczędzania energii itd. a z tego co widać w postach kolega dopiero zaczyna swoją przygodę w tej dziedzinie :)

PostNapisane: 20 lis 2013, o 16:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Używanie trybów oszczędzania energii w przypadku latarek mocy troszkę mija się z celem. Owszem, ma to znaczenie w przypadku, kiedy latarka ma działać w trybie moon (albo jako inny ledwo się świecący punkt) albo kiedy wymiana/naładowanie baterii jest znacznie utrudnione. Ja tam mam troszkę skrzywione podejście do tematu, bo codziennie korzystam z latareczki ciągnącej 2A z 1x18650 (ogniwo zawsze wymieniam/ładuję przed pójściem spać) tak więc oszczędzanie energii w układzie ciągnącym ~5mA troszkę mija się z celem, jeżeli układ tak czy siak będzie pobierać ~2000mA :). Z kolei jeżeli latarka ma jedynie "świecić" to licząc 5mA uC + 5mA LED to i tak wychodzi ~300h pracy, czyli prawie 2tygodnie ciągłej pracy.

Przy czym dochodzi jeszcze problem z uzyskaniem tych 5mA na LEDzie, biorąc pod uwagę, że steruje się kluczem umiejącym jedynie ograniczać prąd do 2A (6AMC) :roll:

No to się właśnie usprawiedliwiłem, dlaczego w moich sterownikach nie ma korzystania z trybów oszczędzania energii :-)

PostNapisane: 20 lis 2013, o 17:10 
Użytkownik

to nie są broń Boże zarzuty w Twoim kierunku :) chodzi mi tylko o to że kolega MARCELOS nie ma na schemacie żadnego nadrzędnego wyłącznika więc nie widzę sensu żeby latarka pobierała prąd chociażby 5mA leżąc na półce :)

Strefa czasowa: UTC + 1