Witam, Swojego czasu zrobiłem parę projektów bazujących na komunikacji między urządzeniem z andoidem (np. smartphonem) a mikrokontrollerem (no w moim przypadku platformą arduino). Po stronie urządzenia z androidem są aplikacje które dość łatwo stworzyłem w oparciu o AppInventor MIT, który nie wymaga w ogóle programowania w takim ogólnym znaczeniu - całą funkcjonalność tworzy się w oparciu o gotowe bloki. Na pierwszy rzut oka AppInventor wydaje się to trochę ograniczony, ale w rzeczywistości pozwala stworzyć bardzo zaawansowane aplikacje.
Komunikacja odbywa się poprzez bluetooth'a. Po stronie arduino mamy moduł bluetooth - ja akurat używam btm222 bo kiedyś znalazłem za jakieś 40 PLN na aledrogo.
Do czego to się może przydać ?? W zasadzie można użyć telefonu jako modułu GSM, GPS, użyć wyświetlacza do interface'u graficznego dla swojego projektu, przesyłać dane przez WIFI, użyć opcji text to speech i speech to text i mase mase innych. Porobiłem parę przykładowych aplikacji dla wglądu i tak już dodaje co jakiś czas.
Pare projektów do wglądu:
Tutaj trochę wyjaśnienia jak odbierałem dane z DS18B20 przesyłałem do telefonu, z tamtąd do routera po wifi i na COSM (obecnie to się nazywa chyba xively, dawniej to się zwało pachube... ogólnie taka platforma dla takiej koncepcji 'internet of things')
Tutaj użycie telefonu jako modułu GSM dla mikrokontrolera
A tak a propo. Sorry że po angielskiemu, ale głownie odwiedzam zagraniczne strony i fora... zresztą to takie hobby ze angielski trzeba znać w jakimś tam stopniu.
Właśnie o to chodzi, że dużo czasu to nie zajmuje - jak masz już opanowane nawiązanie komunikacji przez bluetooth (oblukaj przykładowy) to reszta dość prosta. Najbardziej w polskich warunkach podoba mi się to, że mając telefon od razu masz shield'a GPS, GSM, dostęp do akcelerometrów i mase tego typu rzeczy. Normalnie trzeba by na sam shield wifi wydać ze 180PLN a tu za free
Mały update... postanowiłem odejść od modułów bluetooth na rzecz ethernetu. Zaleta jest taka, że arduino nie musi być zawsze w zasięgu urządzenia z androidem, no i można użyć przeglądarki, PHP i masy innych opcji by komunikować się z płytką. W tym przykładzie mamy serwer który pozwala nam sprawdzać temperaturę jak i zapalać LEDa. Poświęciłem też dobre parę minut na omówienie aplikacji na androida stworzonej a w AppInventor.
Moduł użyty w tym przykładzie to ENC28j60 - a w zasadzie wówczas to forduino jeszcze się nazywało - fajne ceny, ale naklejają takie irytujące naklejki na wszystko - baaaardzo ciężko schodzą.
Jak macie jakieś pytania albo sugestie to piszcie - konstruktywny krytycyzm jest najważniejszy.
Ps. Aaaa no i sorry, że znowu po angielsku ale jakoś nigdy nie mam czasu na polską wersję filmu. Już samo stworzenie ponad 16 minutowego filmu było frustrujące.
Bardzo fajny tutorialik, zawsze jakoś migałem się od próby pisania apki na androida, ale chyba wypróbuje sobie ten system bloczkowy na jakiegoś "hello world"
kerimil napisał(a):
Już samo stworzenie ponad 16 minutowego filmu było frustrujące.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości