Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 00:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 paź 2013, o 19:58 
Nowy

Witam,
Swojego czasu zrobiłem parę projektów bazujących na komunikacji między urządzeniem z andoidem (np. smartphonem) a mikrokontrollerem (no w moim przypadku platformą arduino). Po stronie urządzenia z androidem są aplikacje które dość łatwo stworzyłem w oparciu o AppInventor MIT, który nie wymaga w ogóle programowania w takim ogólnym znaczeniu - całą funkcjonalność tworzy się w oparciu o gotowe bloki. Na pierwszy rzut oka AppInventor wydaje się to trochę ograniczony, ale w rzeczywistości pozwala stworzyć bardzo zaawansowane aplikacje.

Komunikacja odbywa się poprzez bluetooth'a. Po stronie arduino mamy moduł bluetooth - ja akurat używam btm222 bo kiedyś znalazłem za jakieś 40 PLN na aledrogo.

Do czego to się może przydać ?? W zasadzie można użyć telefonu jako modułu GSM, GPS, użyć wyświetlacza do interface'u graficznego dla swojego projektu, przesyłać dane przez WIFI, użyć opcji text to speech i speech to text i mase mase innych. Porobiłem parę przykładowych aplikacji dla wglądu i tak już dodaje co jakiś czas.

Pare projektów do wglądu:

Tutaj trochę wyjaśnienia jak odbierałem dane z DS18B20 przesyłałem do telefonu, z tamtąd do routera po wifi i na COSM (obecnie to się nazywa chyba xively, dawniej to się zwało pachube... ogólnie taka platforma dla takiej koncepcji 'internet of things')

Tutaj użycie telefonu jako modułu GSM dla mikrokontrolera

a ogólnie przykładowe appki i pliki source znajdziecie tutaj:
http://forum.arduino.cc/index.php/topic,148853.0.html
i
pliki jeszcze raz tutaj:
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing

A tak a propo. Sorry że po angielskiemu, ale głownie odwiedzam zagraniczne strony i fora... zresztą to takie hobby ze angielski trzeba znać w jakimś tam stopniu.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 paź 2013, o 11:13 
Użytkownik

Super robota.
Ja trafiłem jeszcze na podobny artykuł na forum Forbot który też sobie czasem przeglądam.

http://www.forbot.pl/forum/topics20/kur ... vt9135.htm

To tak dla dysonansu poznawczego, autor też tam używa modułu bluetooth na bazie projektu Mirka.

PostNapisane: 16 paź 2013, o 18:30 
Nowy

No ja to w lutym zacząłem. Z tego co zdążyłem zauważyć przeglądając ostatnio polskie fora byłem inspiracją dla już paru takich projektów w polsce :)

A btm222 jest dobry bo jest dobry jest tani i jest class 1 więc mamy 100metrów.

PostNapisane: 16 paź 2013, o 18:33 
Użytkownik

Projekty ciekawe, gratulacje...
Żeby jeszcze tylko czasu wystarczało na to wszystko... :(

PostNapisane: 16 paź 2013, o 23:15 
Nowy

Właśnie o to chodzi, że dużo czasu to nie zajmuje - jak masz już opanowane nawiązanie komunikacji przez bluetooth (oblukaj przykładowy) to reszta dość prosta. Najbardziej w polskich warunkach podoba mi się to, że mając telefon od razu masz shield'a GPS, GSM, dostęp do akcelerometrów i mase tego typu rzeczy. Normalnie trzeba by na sam shield wifi wydać ze 180PLN a tu za free

PostNapisane: 11 lis 2013, o 20:38 
Nowy

Mały update... postanowiłem odejść od modułów bluetooth na rzecz ethernetu. Zaleta jest taka, że arduino nie musi być zawsze w zasięgu urządzenia z androidem, no i można użyć przeglądarki, PHP i masy innych opcji by komunikować się z płytką. W tym przykładzie mamy serwer który pozwala nam sprawdzać temperaturę jak i zapalać LEDa. Poświęciłem też dobre parę minut na omówienie aplikacji na androida stworzonej a w AppInventor.

Moduł użyty w tym przykładzie to ENC28j60 - a w zasadzie wówczas to forduino jeszcze się nazywało - fajne ceny, ale naklejają takie irytujące naklejki na wszystko - baaaardzo ciężko schodzą.

Jak macie jakieś pytania albo sugestie to piszcie - konstruktywny krytycyzm jest najważniejszy.

Ps. Aaaa no i sorry, że znowu po angielsku ale jakoś nigdy nie mam czasu na polską wersję filmu. Już samo stworzenie ponad 16 minutowego filmu było frustrujące.

PostNapisane: 11 lis 2013, o 21:55 
Użytkownik

Bardzo fajny tutorialik, zawsze jakoś migałem się od próby pisania apki na androida, ale chyba wypróbuje sobie ten system bloczkowy na jakiegoś "hello world" :D

kerimil napisał(a):
Już samo stworzenie ponad 16 minutowego filmu było frustrujące.

Powiedz to Mirkowi :lol:

Strefa czasowa: UTC + 1