…a ja znowu ‘wedle eclipsa, avrdragona i debuggera’ – jak to mówił kolega Czereśniak z serialu ‘Czterej pancerni i pies’. ..bo był taki serial jak byłem mały. Coś trzeba było robić, nie było komputerów. Oglądałem…Teraz są i też sobie czasami chętnie oglądnę…
Tyle wstępu…
Ponieważ należę od stosunkowo niewielkiej na tym forum grupy użytkowników wiecznie początkujących, pozwolę sobie w trakcie na wpisywanie głupich porad ( typu
moim zdaniem…). Naprawdę zaawansowani użytkownicy nie znajdą w moich postach nic ciekawego. Ewentualnie temat do śmiechu.. uprzedzam tak tylko!!!…
Zakupiłem sobie niedawno (z pełną świadomością tego co mnie czeka!!!) AVRDragona to postanowiłem go uruchomić zgodnie z przeznaczeniem. Dragon jest niedrogim ( dałem 250 PLNów na allegro), prostym, przydatnym narzędziem do programowania i debuggowania sprzętowego większości ( prawie wszystkich ) mikrokontrolerów firmy Atmel® wersji od 8 do 32 bit.
…moim zdaniem: do samego programowania lepszy jest USBAsp a teraz to nawet dzięki koledze Mirkowi nawet on nie jest potrzebny – wystarczy zestaw ATB…i już się wszystko programuje samo…
Co to jest debugger sprzętowy [hardware debugger] ? ( po polsku mówimy [ dibager!!!] bo ‘odpluskwiacz’ to się chyba nie przyjęło )?
To takie urządzenie co to jak zaprogramujemy odpowiednio mikrokontroler i podłączmy przez odpowiednie nóżki ( np. JTAG, dW – o tym będzie za chwilę…) to z pomocą kilku programików w eclipse lub jednej dużej kobyły typu AVRStudio (tfu, crap) możemy obserwować co się dzieje wewnątrz mikrokontrolera. To takie EKG i USG w jednym dla mikrokontrolerów…
AVRStudio nie lubię, więc go nie będę dalej obrażał. Po prostu temat przemilczę….
Po co komu debugger ? Debugger należy do tego typu narzędzi, że jeśli ktoś nie wie, po co one są mu potrzebne to znaczy, że naprawdę ich nie potrzebuje!!!...a jeszcze sprzętowy??? Perwersja!!!!
Jak działa debugger sprzętowy?…odpowiedź brzmi: przeważnie nie działa!!!! – ale to tylko taki dowcip był….
…jak by zacząć? Potrzebnych jest kilka elementów ( taki mały systemik!!!):
- mikrokontroler
ATcośtam…każdy ma swój ulubiony – ale musi obsługiwać jtag! ( to się znajduje w notach katalogowych lub ew. tzw. pinout’ach…) podłączony do avrdragona!!!
- AVRDragon ( bo tu o nim mowa ale może być i inny JTAGICE mk xx) podłączony do komputera.
- avarice na komputerze - musi być coś co gada z AVRDragonem po jtag’u
- gdb serwer – no bo musi być coś co gada z avarice’m!!!
- eclipse – musi być coś co rozmawia z gdb serwerem i pokazuje naszym pięknym oczom co się dzieje w bebechach
ATcośtama!!!
Jak zacząć? – od początku i po kolei i powolutku od dołu….
1/ Mamy AVRDragona:2/ Co z nim robić jak go podłączyć? -
Kod:
www.jm.pl/karty/avrdragon_v1.pdf
- ew. do ściągnięcia instrukcja podłączenia w tagach url'a się nie dało bo postfix .pdf!!!
3/ Łączymy kablem usb i dokonujemy upgrade oprogramowania pod AVRstudio..np ver. 4i co? i działa!!!! - oczywiście tylko pod AVRStudio i niczym więcej!!!!
kto jest winien? ...albo obecny premier albo driver Jungo? ..tym razem Jungo!!!
no to trzeba go podmienić ( drivera Jungo oczywiście....) i o tym to już na forum było pisane...
http://forum.atnel.pl/topic1469.html?hilit=jungo#p21163...teraz obiad, dwa piwa i kawa....
...obiad był, kawa była piwa nie...w międzyczasie zmienił się tytuł mojego wątku bez mojej wiedzy...no cóż....4/ Konfigurujemy toolchain atmelowy trzeba sobie ściągnąć dowolny toolchain ( taki co to się chce go używać...) ostatni oficjalny pod eclipse'a na Windows to
WinAVR-20100110 ale może być też wcześniejszy albo późniejszy ( jeśli ktoś zrobi ). Pod tym linkiem można sobie wybrać, ściągnąć i należy odpalić czyli, że zainstalować!!!
Jeśli toolchain jest zainstalowany to powinniśmy mieć pod windows ( u mnie dysk C: ) katalog jak poniżej:
Jeśli się udało to właśnie mamy zainstalowany AVRToolchain!!!
Jeśli wejdziemy do podkatalogu /bin to naszym oczom ukaże się coś takiego:
...zasadniczo, dużo z ważnych dla nas plików znajduje się w tym katalogu:
avarice.exe, avr-gdb.exe, avr32-gdb.exe, avrdude.exe - i oczywiście inne ważne ale na razie nie potrzebne...
5/ sprawdzamy czy działa!Jak to zrobić najprościej? Ano używając konsoli DOS'owej ....wróć! W menu
Start/Run lub
Start/Uruchom windowsa wpisujemy literki
cmd i naciskamy
[Enter]Otwiera się przed nami czarne jak noc przepastne okno konsoli MS DOS. Tu musimy wpisać 'z palca'
avrdude.exe, nacisnąć
[Enter] i jeśli mamy szczęście to powinno nam się ukazać coś takiego...lub podobne....
a to oznacza, że jesteśmy na dobrej drodze. Działa nam wcześniej wspomniany program avrdude.exe
teraz robimy jeszcze jeden eksperyment i w konsoli DOS wpisujemy literki
cls i naciskamy
[Enter] - to tak żeby syf uprzątnąć z okna konsoli a następnie dla odmiany wpisujemy:
avarice -h i naciskamy
[Enter]jeśli dostajemy coś takiego:
to już na prawdę nie jest żle!!!
a jeżeli na koniec wpiszemy tak! najpierw oczywiście
cls i
[Enter] - "no bo mycie rąk przed i po każdym posiłku...."
avarice --dragon --ignore-intr --jtag usb :4242 - i naciśniecie
[Enter]...i daj Boże pokaże się coś takiego:
.....jesteście boscy!!!! właśnie uruchomiliście avarice.exe nasłuchujące na porcie: 4242oczywiście nadmieniam, że aby eksperyment się powiódł musimy mieć AVRDragona podłączonego do mikrokontrolera przez JTAG a z drugiej stronydo komputera przez usb, wszystko musi być podłączone do zasilania a zasilanie podłączone do sieci ( no chyba, że ktoś działa z akumulatora...) ( to aby instrukcja nabrała stylu amerykańskiego!!!
)
zainteresowanych szczegółami zachęcam do lektury artykułu na tym forum autorstwa SunRivera
http://forum.atnel.pl/topic956.html#p4746lub po niepolsku...
http://avr-eclipse.sourceforge.net/wiki/index.php/Debugging....Jeśli udało się wam z sukcesem dojść aż tutaj to obiecuję, dalej będzie jeszcze fajniej!!!!Zainstalujcie sobie Eclipse!!! ( jeśli jeszcze nie macie. W zasadzie sobie tego nie wyobrażam, ale....)
na temat podstawowej instalacji powiedziano już wszystko!!! - Tak zeznaje kolega Mirek Po obejrzeniu jego filmiku powiem, super!!!
( ...w końcu dzień bez wazeliny .... Ja jego instrukcji używałem i mi się udało. Nie sądzę więc, żeby ktoś miał z tym problem. Najwyżej należy obejrzeć kilka razy !!!!)
Oj będzie się działo!!!!
link do filmu!Tyle w części pierwszej! Amen!
Wyjaśnienia pojęć:JTAG -
http://pl.wikipedia.org/wiki/JTAGAvarice – oprogramowanie w Toolchain’ie Atmela
Toolchain – zestaw narzędzi programistycznych projektu. tu. np. avrtoolchain ver.xxxx
Eclipse – środowisko programistyczne do pobrania za darmo z
http://www.eclipse.org/downloads/Gdb serwer – GNU debugger - jeden z elementów środowiska eclipse do ściągnięcia za darmo