Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 lis 2024, o 22:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Trochę z YT
PostNapisane: 8 lis 2013, o 19:41 
Użytkownik

Polska policja

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lis 2013, o 20:03 
Użytkownik

Mipsa napisał(a):
Polska policja

Powinno brzmieć raczej 'Polscy "kierowcy" ' :)

PostNapisane: 8 lis 2013, o 20:45 
Użytkownik

No niestety ewidentna wina policji

PostNapisane: 8 lis 2013, o 21:01 
Użytkownik

Mipsa napisał(a):

To już Twoja opinia :)

Dla przećwiczenia podobnej sytuacji jako 'dobremu kierowcy', polecam skręt w prawo na skrzyżowaniu z rowerzystą wyprzedzającym Cię po prawej stronie samochodu (co według przepisów jest w tej chwili jak najbardziej OK). Zobaczymy czyja to będzie wina ....

p.s. nie jestem 'Policjantem' ale radzę zapoznać się z przepisami

PostNapisane: 8 lis 2013, o 21:32 
Użytkownik

Cytuj:
ale radzę zapoznać się z przepisami

Wyprzedzanie na skrzyżowaniu. Oni oczywiście mogą ale z zachowaniem szczególnej ostrożności, a że jej nie zachowali. Wina ewidentna.

PostNapisane: 8 lis 2013, o 21:40 
Użytkownik

W świetle prawa, to całkowita wina policji. Ale wg. mnie, dobry kierowca jest zaprzyjaźniony z lusterkami, i ZAWSZE podczas manewrów spojrzenie w lusterko + martwy punkt. Ja zawsze na takim skrzyżowaniu patrze w lusterko, odkąd w samochód kolegi w identyczny sposób wbił się motocyklista.

PostNapisane: 8 lis 2013, o 21:44 
Użytkownik

kiclaw świeta racja

PostNapisane: 8 lis 2013, o 21:52 
Użytkownik

kiclaw napisał(a):
W świetle prawa, to całkowita wina policji...

Według mnie i kilku wyroków niestety nie..
Polecam zapoznanie się z przepisami Art. 22: zmiana kierunku jazdy... i kilku wyroków np.

http://mojafirma.infor.pl/moto/kodeks-d ... jazdy.html

lub:

http://www.infor.pl/prawo/forum/thread/ ... -wina.htm#

i orzeczeń typu:

'Zgodnie z tym przepisem kierujący pojazdem mógł zmienić kierunek jazdy, pod warunkiem że nie spowoduje to zajechania drogi innym kierującym'

a mówimy tu o pojeździe uprzywilejowanym...

To tylko przykładowe sprawy.

Druga sprawa, tu mały cytat:

Pierwszeństwo przy zmianie pasa ruchu na drodze

Z pozoru bardzo prosty manewr a mianowicie zmiana pasa ruchu. Przy wykonywaniu tego manewru bezwzględne pierwszeństwo ma pojazd jadący swoim pasem. To oznacza że jeśli chcemy zmienić pas ruchu, trzeba ustąpić pierwszeństwo pojazdowi jadącemu pasem, na który chcemy wjechać.

Wina niestety leży po obu stronach... ale to chyba nie temat do dyskusji na forum elektronicznym ;)

O wymuszeniu pierwszeństwa można mówić np. w takiej sytuacji jak tutaj:

http://www.autokrata.pl/artykul/Wroclaw ... ach_a18103

PostNapisane: 8 lis 2013, o 21:57 
Użytkownik

Od kiedy to jak skręcamy w prawo a rowerzysta jedzie prosto i w nas wbije to wina rowerzysty?
To tak jakby wjeżdżał na chodnik w bramę i na chodniku potrącił pieszego. Co, wina pieszego?

PostNapisane: 8 lis 2013, o 22:39 
Użytkownik

GwynBleidD napisał(a):
...Kierowca białego pojazdu (Toyoty?) jedyne wykroczenie, jakie popełnił, to najechanie chwilę wcześniej na wysepkę. Nie jest jednak to przyczyną wypadku.

Następnym razem podobny do takiego kierowcy białej Toyoty rozpocznie wyprzedzanie na linii przerywanej bez krzyżówki włączając kierunkowskaz, ale nie patrząc w lusterka... bo przecież go włączyłem .... niestety takich przypadków jest więcej niż ten prezentowany na filmie :(

PostNapisane: 8 lis 2013, o 22:40 
Użytkownik

Znając nasze realia to pewnie skończyło się tak, że całkowitą winę poniósł kierowca białego auta :/

PostNapisane: 8 lis 2013, o 22:55 
Użytkownik

GwynBleidD napisał(a):
@matrix, skręcając w lewo sygnalizujesz rowerzyście wcześniej kierunkowskazem zamiar manewru. W takiej sytuacji rowerzysta powinien zaniechać wyprzedzania prawą stroną i wyprzedzić lewą lub wcale tego nie robić, czekając aż zakończymy manewr...

Trochę się nie zgodzę. Pisałem o takiej sytuacji

Obrazek

Prawie pod koniec -> TEJ STRONY <- jest ten sam abrazek a poniżej niego napisane:

Kod:
Rowerzysta może wyprzedzać wolno jadące pojazdy także z ich prawej strony. Podczas skręcania w prawo kierowca samochodu, widząc rowerzystę jadącego przy prawej krawędzi jezdni, musi go przepuścić, zanim wykona manewr.

I jeszcze przed chwilą oglądałem w drogówce na TV4 to samo o czym napisałem. Kierowca musi bezwzględnie przepuścić tak jadący pojazd. Cały czas piszę o sytuacji którą ja opisałem.

PostNapisane: 8 lis 2013, o 23:02 
Użytkownik

znam troche inne realia. -policjant nie oznakowaną kijanka wjechał na sygnale na czerwonym świetle na skrzyżowanie.. spowodował kolizje. I po wezwani partolu policji. Kierowca kijanki czyli policjant otrzymał mandat i jest wiele takich spraw. O których to właśnie mniej się pisze.

PostNapisane: 8 lis 2013, o 23:18 
Użytkownik

Mipsa napisał(a):
znam troche inne realia. -policjant nie oznakowaną kijanka wjechał na sygnale na czerwonym świetle na skrzyżowanie.. spowodował kolizje. I po wezwani partolu policji. Kierowca kijanki czyli policjant otrzymał mandat i jest wiele takich spraw. O których to właśnie mniej się pisze.

Sonix napisał(a):
...Wina niestety leży po obu stronach...

Dlatego napisałem wcześniej że wina leży po obu stronach.

Według przepisów przy zmianie pasa ruchu czy skręcie należy zachować szczególną ostrożność której kierowca białej Toyoty nie zachował, jak również nie zachował się zgodnie z przepisami kierowca radiowozu.

Z Twojego wpisu wynika zupełnie coś innego..

Mipsa napisał(a):

Dlatego najpierw polecam zapoznać się z przepisami ruchu drogowego a później wydawać 'wyroki'.

PostNapisane: 8 lis 2013, o 23:55 
Użytkownik

Ja mogę napisać trochę o zdarzeniach z pojazdami uprzywilejowanymi.

Kolizja z pojazdem uprzywilejowanym zawsze jest problematyczna. Głównie dla kierowcy pojazdu uprzywilejowanego.
Ale dominującym przepisem jest tu ten, który mówi, że:

"Kierowca pojazdu uprzywilejowanego może nie stosować się do obowiązujących przepisów ruchu drogowego pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności."

I rozpatruje się to zazwyczaj tak, że najpierw sprawdza się kto jest winny tak, jakby to były dwa zwykłe samochody. Jeśli winny jest kierowca "cywila" to mandat i po sprawie. Czyli "przywilej" jedzie na bombach i wjeżdża na skrzyżowanie na zielonym świetle, a "cywil" na czerwonym, to "bomby" nie maja w takim przypadku znaczenia. "Cywil"wjechał na czerwonym i to jego wina.
Natomiast jeśli było odwrotnie to "bomby" niczego nie usprawiedliwiają. Bomby powodują tylko to, że

"Kierowca widząc pojazd uprzywilejowany ma obowiązek ułatwić mu przejazd a w razie potrzeby zatrzymać się"

Więc każdemu zdarzeniu, które zostało spowodowane niestosowaniem się do przepisów ruchu drogowego pojazdu uprzywilejowanego, winny jest kierowca "przywileja". Bo nie stosował szczególnej ostrożności.

Dodatkowo trzeba pamietać, że pojazd uprzywilejowany to taki, który wyje i miga na niebiesko lub czerwono. Równocześnie. Czyli pojazd, który ma włączone tylko koguty nie jest pojazdem uprzywilejowanym.

Więc kierowca pojazdu uprzywilejowanego wcale nie ma różowo. I to nie zależnie od stajni.
Nasze przepisy sa dla tych kierowców bardzo restrykcyjne. O wiele bardziej niż w innych krajach.
Dodatkowo kierowcy, którzy bezmyślnie się zachowują zauważając pojazd uprzywilejowany (na przykład notorycznie wybierają sobie najwęższe miejsce na ulicy, najlepiej na wysokości wysepki, żeby się zatrzymać) ;) itd, itp....

PostNapisane: 9 lis 2013, o 00:15 
Użytkownik

Sonix napisał(a):
[quote=

Według przepisów przy zmianie pasa ruchu czy skręcie należy zachować szczególną ostrożność której kierowca białej Toyoty nie zachował, jak również nie zachował się zgodnie z przepisami kierowca radiowozu.
należy odróżniać zdarzenia trzeba także patrzeć gdzie w jakiej sytuacji one występują i jaka jest dokładna kolejność zdarzeń.
Wszystko zależy od indywidualnego zdarzenia. A w tym stwierdziłem kogo była ewidentna wina. Tyle mojego na ten temat.
Miłego wieczoru.

PostNapisane: 9 lis 2013, o 09:28 
Użytkownik

A ja powiem tylko tyle wine ma kierowca tira co nagrywal wideo. Dlaczego?

Ma obowiazek a przytomnie spierdzielil. Nie udzielil 1 wszej pomocy.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 9 lis 2013, o 09:47 
Użytkownik

majster napisał(a):
A ja powiem tylko tyle wine ma kierowca tira co nagrywal wideo. Dlaczego?

Ma obowiazek a przytomnie spierdzielil. Nie udzielil 1 wszej pomocy.

Wysłane z telefonu

To też zauważyłem, a zdziwiłem się że odjechał. Myślę sobie, co on robi? Powinien był się zatrzymać i sprawdzić co się dzieje, udzielić pierwszej pomocy, wezwać służby ratunkowe.

PostNapisane: 9 lis 2013, o 10:27 
Użytkownik

Dokładnie zgadzam się z przedmówcami ( majstrem i matrixem ). Niestety nagranie pochodzi z litewskiego tira!!! Każdy kto jeżdzi więcej po polskich drogach to wie, że litewski tir jest synonimem bandyty na drodze!!! I nie chodzi tu o żadne uprzedzenia!!! Białorusini, Ukraińcy, Rosjanie - jeżdzą jak jeżdzą, ale Litwini to zabójcy lub czasem tylko samobójcy!!! Goście mimo, że nie ich wina stali się przestępcami, bo ucieczka z miejsca wypadku i nieudzielenie pomocy to przestępstwo - nie wykroczenie!!! Bo to był wypadek a sie stłuczka pod supermarketem!!! Teraz powinni ich za to ścigać!!! I gdyby skazali, mieli by rację!!!
P.S. Zresztą jak się przysłuchacie uważnie temu co mówią przez CB to jeden nawet tej pomocy chciał udzielić! Pewnie ten co zjechał na bok. Ten 'gieroj' co to nagrwyał to to zlał - zwykły bandzior!!! Btw. gdybyście taki numer zrobili na Litwie i umieścili film na YT to by was litewskie MSW ścigało w całej Europie. A polska policja? Cóż sama jest sobie winna. Jak się chowają za krzakami i łapią na radar zamiast polować na takich np. bandytów z litewskich tirów to tak się kończy!!!

Strefa czasowa: UTC + 1