Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 sty 2025, o 14:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Atmega 88 16kHz
PostNapisane: 30 paź 2013, o 16:40 
Nowy

Witam
Chciałbym się zapytać czy jest jakiś sposób aby odblokować Atmege88Pa. Ostatnio siedzę po nocach i jak to bywa przez przypadek ustawiłem sobie fusbity źle przy pomocy Eclipse. Zamiast 8Mhz dałem 128kHz i w dodatku dzielone przez 8. Dostaje komunikat od mkAVRkalkulatora rc=-1 gdzie wcześniej spokojniej sobie wykrywał uC. Korzystam z programatora USBasp

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 paź 2013, o 16:57 
Moderator

Widzisz w Eclipse można ustawiać fusebity - a co ?

ale widzisz też - że po prostu czasem "człowiek" to zawodna maszyna i jak jest po kilku nocach albo po kilku piwach to potrafi nawalić ... ;)

Więc po jaką choinkę ustawiać fusebity za pomocą Eclipse skoro masz MkAvrCalculator, który ma WSZCZEPIONY genetycznie mechanizm obrony przed nawaleniem maszyny takiej jak "człowiek" - sam wiem to po sobie :lol:

Tym mechanizmem jest zakładka "Fusy uproszczone" .... dzięki nie nie udałoby ci się za bardzo zrobić tak dziwnych rzeczy ;)

a teraz jak w tym kawale:

"idzie turysta przez góry patrzy a tu BACA siedzi na wysokim drzewie na gałęzi i piłuje ją ale od strony pnia, na co turysta krzyczy spoglądając w górę, BACO! przecież za chwilę spadniecie !.....

ale Baca nic - piłuje dalej i patrzy jak turysta znika za wierzchołkiem góry .... i NAGLE! TRACH !!!! po odpiłowaniu gałęzi spada na łeb ..... ! ... ale przeżył - wstaje połamany i obtłuczony - spogląda w stronę gdzie zniknął turysta wędrowiec i mówi sam do siebie:

"prorok jaki czy co?"

---------------------------------------

no i to tak troszkę jest z tobą - masz fajne narzędzie w rękach ale wolisz piłę tarczową która może ci urwać rękę ... używasz jej, ręka odpada a ty się dziwisz czemu ;)

---------------------------------

sorki za te przypowieści ale na szczęście dla ciebie mając MkAvrCalculator możesz też odwrócić tą kocią dla ciebie sytuację ;)

weź że pan - z rozwijanego pola SLOWSCK w programie MkAvrCalculator wybierz OSTATNIĄ POZYCJĘ NA SAMYM dole !

najwolniejsza prędkość taktowania ISP

i wtedy zielonym klawiszem (a nie żółtym) odczytaj fusebity - odczytają się, przestaw je w programie, i ZAPISZ zielonym klawiszem

a potem nie piłuj sobie ręki piłą tarczową OK ? ;)

PostNapisane: 30 paź 2013, o 17:04 
Nowy

Problem niestety jest jeden. Najpierw kupiłem programator a potem "spotkałem" Pana. Kupiłem programator USBaps który programowo zmniejsza sobie sck ale nie posiadam avrKalkulatora full tylko demo który służył mi do patrzenia czy ogólnie uC żyje. Teraz mając nawet demo z auto sck uC nie istnieje i ciągle jest rc=-1. A co do eclipse przyznam się szczerze to było trochę piłowanie pod siebie.

PostNapisane: 30 paź 2013, o 17:11 
Moderator

No tak sorki - z opisu myślałem że masz MkAvrCalcular ...

ale nawet jak masz wersję DEMO to możesz zobaczyć jaką on generuje linię poleceń dla konsoli (dla AVRDUDE) i sam ręcznie ją wydać w konsoli ....

tyle że też trzeba mocno wtedy uważać żeby się nie pomylić bo też nie ma ochrony :(

... albo po prostu zakupić MkAvrCalca ... cena chyba nie jest powalająca ?

http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/MkAvrCalculator/4

PostNapisane: 30 paź 2013, o 17:34 
Nowy

Czasem idąc na około człowiek więcej zobaczy, ale też jak głupi się namęczy. Przyznam Panie Mirku że zastanawiałem się nad kupnem programu lecz nie mam pewności czy będzie on pasował do mojego programatora. Pozatym wracając do problemu wpisując w AVRDUDE
Kod:
avrdude -p atmega88p -c usbasp -P usb  -B 2000
dostaje komunikat "warning: cannot set sck peroid. please check for usbasp firmware update" a mam najnowsze ze strony fischl.de/usbasp/. Czy to może być wina programatora że nie może zmienić na uC SCK ?

PostNapisane: 30 paź 2013, o 18:16 
Moderator

Cytuj:
dostaje komunikat "warning: cannot set sck peroid

No właśnie - czyli kupiłeś (niestety) ten chiński rzekłbym oszustniczy (wiem dziwną nazwę wymyśliłem) programator ... który wcale nie jest zgodny z USBASP do końca :( .... Ponoć wg opisu ma on taki fiuczer że zam wykrywa że procek jest wolno taktowany ale niestety KICHA, Chińczykom się to nie udało ....

Opisywał to już ktoś na naszym forum ... można sobie z tym poradzić wgrywając oryginalny wsad z www.fishl.de/usbasp do twojego programatora ... wtedy zacznie działać jak mu natura kazała ...

i wtedy MkAvrCalc zadziała

a teraz to masz po prostu szrota a nie programator - przykro to mówić ale nie ty pierwszy się na to naciąłeś i nie ostatni - a dobrze że ktoś znalazł rozwiązanie ....

Kwestia tylko czy twój programator ma wyprowadzone połączenia żeby przeprogramować w nim procka ? jeśli nie to trzeba będzie dolutować przewody do nóg ISP i masy procka i raz go przeprogramować dobry wsadem...

wtedy będzie działać z AVRDUDE i MkAvrCalculartor

czy warto podmienić wsad ?

sam sobie odpowiedz na to pytanie - bez podmiany nie odzyskasz tego procka bo twój koci programator nie może zmniejszyć taktowania na ISP ... a to takie w sumie proste

po zmianie wsadu - dzięki MkAvrCalc masz to od ręki i procek ożyje

PostNapisane: 4 lis 2013, o 21:57 
Nowy

Witam Panie Mirku.
Zakupiłem oprogramowanie lecz nadal nie pozbyłem się problemu. Sprawdzając połączenie dostaje:
Kod:
avrdude.exe: set SCK frequency to 187500 Hz
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.02s

avrdude.exe: Device signature = 0x000003
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
avrdude.exe: current erase-rewrite cycle count is -50462977 (if being tracked)
avrdude.exe: reading signature memory:

avrdude.exe: writing output file "C:\Users\K\Documents\mkAVRCalculator\sig_tmp.hex"

avrdude.exe: safemode: Fuses OK

avrdude.exe done.  Thank you.

natomiast odczyt fusów
Kod:
avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

avrdude: Device signature = 0x000103
avrdude: Expected signature for ATMEGA88 is 1E 93 0A
         Double check chip, or use -F to override this check.

avrdude done.  Thank you.

Compiled special for http://forum.atnel.pl (v5.11.1)

a przy próbie zapisu fusów domyślnych dostaje:
Kod:
avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

avrdude: Device signature = 0x000100
avrdude: Expected signature for ATMEGA88 is 1E 93 0A
         Double check chip, or use -F to override this check.

avrdude done.  Thank you.

Compiled special for http://forum.atnel.pl (v5.11.1)

Czy to oznacza że atmega 88Pa padła już i należy ja pochować ??

PostNapisane: 5 lis 2013, o 00:08 
Moderator

Jeśli masz ATmega88P to dlaczego z listy wybierasz ATmega88 ?

ta literka P na końcu to spora różnica

PostNapisane: 5 lis 2013, o 00:30 
Nowy

Wiec tak sprawdzałem na 2 kablach 2 programatorach i 2 płytkach(jednej stykowej, drugiej takiej przejściówce) w każdej gdzie dam np atmege 8 działa i odczytuje wszystko więc odpadają błędy komunikacji. Co to taktowania obstawiam na 90% że zmieniłem wewnętrzny. Mam ustawioną zworke na slow sck i z nią i bez niej nadal nic. Ustawiając atmege88P też nie ma komunikacji natomiast atmega88Pa wyskakuje mi bład biblioteki w kalkulatorze.

------------------------ [ Dodano po: 36 minutach ]

EDIT:
Nie wiadomo czemu ale za 30 razem procesor nagle z komunikował się z programem więc problem został rozwiązany. Diagnoza - 1 programator nie dawał rady na niskich częstotliwościach.

PostNapisane: 21 lis 2013, o 11:35 
Użytkownik

Pisałem do Pana Mirka, ale żeby mu na mailu nie spamować...

Wczoraj przyszła paczuszka z ATB-USB-RS232 ale do tematu, wczoraj sie bawiłem mkAVR Calculator i ustawiłem przypadkiem taktowanie 128 kHz /8 czyli 16 i program działa, ale był pisany pod 8MHz wiec wiadomo ze mam mega opóznienie i nie mam pomysłu jak to cofnąć, bo nie moge mu na nowo ustawić tych bitów... Ktoś ma pomysł? dzieki za odzew... pozdr

PostNapisane: 21 lis 2013, o 12:16 
Moderator

directx91 napisał(a):
Pisałem do Pana Mirka, ale żeby mu na mailu nie spamować...

Wczoraj przyszła paczuszka z ATB-USB-RS232 ale do tematu, wczoraj sie bawiłem mkAVR Calculator i ustawiłem przypadkiem taktowanie 128 kHz /8 czyli 16 i program działa, ale był pisany pod 8MHz wiec wiadomo ze mam mega opóznienie i nie mam pomysłu jak to cofnąć, bo nie moge mu na nowo ustawić tych bitów... Ktoś ma pomysł? dzieki za odzew... pozdr

tak się składa przypadkowo że ja mam jakiś pomysł ;) nie wiem skąd ale mam ;)

Obrazek

ta opcja zaznaczona na czerwono służy do EXTRA SPOWALNIANIA taktowania dla takiego programatora jaki masz ;)

spróbuj ustawić tak jak widać ;) na 300 (to jest baudrate) i z tym ptakiem przeprogramować fuski znowu na 8MHz ;) tylko potem wyłącz ptaka bo będzie ci za wolno działać ;)

PostNapisane: 21 lis 2013, o 12:41 
Użytkownik

Obrazek

coś chyba nie poszło...

PostNapisane: 21 lis 2013, o 12:51 
Moderator

no to daj jeszcze mniej np 120

PostNapisane: 21 lis 2013, o 13:30 
Użytkownik

additional option -b najpierw wrzuciłem na 128 kHz potem wrzuciłem ustawienia na 1 MHz, następnie odznaczylem additional option -B i zaznaczyłem slowsck i dałem na 8 MHz

problem sie zmalował dopiero w eclipsie które sfiksowało, ponowne stworzenie projektu dało rade i działa !!!! podziekował!!

Strefa czasowa: UTC + 1