Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 sty 2025, o 20:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lis 2013, o 17:51 
Użytkownik

Witam

Postanowiłem stworzyć sobie mini system kontroli wilgotności roślinek i mam w tej kwestii kilka problemów, niepewności i mam nadzieję że mi z tym pomożecie ;)

Założenia projektu:
1. Moduły pomiarowe jak najmniejszych rozmiarów aby nie szpeciły wyglądu kwiatka. Dlatego zdecydowałem się na ATtiny13 zasilanie bateryjne z 3V bateryjki.
2. Brak przewodów do modułów pomiarowych. Dlatego zasilanie bateryjne a wyniki pomiaru postanowiłem wysyłać diodą IR do centralki z dwóch powodów(niskie koszty, centralka oddalona max 2m od kwiatków)
3. Pomiar wykonywany cyklicznie co godzinę, dokładność pomiaru nie ma wielkiego znaczenia. Metoda pomiaru dwa przewody wbite w ziemię i mierzony spadek napięcia.
4. Całą czarną robotę ma wykonywać centralka co do uC do się okaże czy Atmega 8 czy 16 wyjdzie w praniu. LCD, DS18B20 i jak wypali ta wersja to może obsługa pompki na 12V ale to planowane w dalszej części rozwojowej ;) Zadaniem centralki będzie także zapisywać godzinę przyjęcia pomiaru z danego czujnika i sprawdzać czy czasem czas od ostatniego nadania nei jest zbyt długi co by oznaczało wyładowanie baterii lub jakieś inne problemy sygnalizowane diodą.

No i tutaj mam kilka pytań, niepewności.
1.Czy pomysł z przesyłaniem pomiaru za pomocą IR wydaje wam się sensowny?
2. Ze względu zasilania uC 3V bateryjne chciałbym żeby cały układzik przez większość czasu był uśpiony a załączał się tylko co godzinę aby zrobić pomiar i nadać wynik. Czy jest jakaś możliwość aby wzbudzać uC co godzinę? Myślałem o RTC który nadawał by jakiś sygnał wyzwalający ale czy można co godzinę?
3. Co do mierzenia rezystancji ziemi to lepiej użyć 3V podawanych z baterii czy lepiej jakiś mały układzik do napięcia REF? Bo obawiam się że bateria będzie tracić napięcie przez co wyniki będą mocno zależne od stanu baterii.

To mój pierwszy projekt wiec zanim przystąpię do eksperymentów chciałbym się was poradzić, może warto rozważyć inną opcję?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lis 2013, o 19:10 
Użytkownik

A może gdyby centralka wysyłała sygnał do czujnika tym samym go wzbudzając?? Procesor mógłbyś uśpić a zewnętrznym przerwaniem obudzić, wykonać pomiar, wysłać i znów uśpić. To tylko moja koncepcja, a jak każdy wie dopiero raczkuje.

PostNapisane: 1 lis 2013, o 19:11 
Użytkownik

No jest to rozwiązanie, co prawda był by do tego potrzebny jakiś TSOP w każdym czujniku, no ale jest to do zaakceptowania. Tylko czy czujnika nie będą wtedy wzbudzać inne sygnały przypadkowe?

PostNapisane: 1 lis 2013, o 22:03 
Użytkownik

Dobrze jest minimalizować koszty, więc rezygnacja z odbiornika i innych zewnętrznych układów wydaje mi się sensowna. Może warto w celu wybudzania wykorzystać watchdoga. Nie wiem, jaki maksymalny czas można ustawić, bo nie używam AVR-ów. Praca na wewnętrznym generatorze też minimalizuje liczbę elementów. Jakby tak dobrze pokombinować to może uda się zbudować układ tylko na uC z układem nadawania na diodzie.
Co do zasilania "czujników" z baterii to możesz dokonać pomiaru nie tylko "wilgotności", ale również napięcia zasilania i odpowiednio przeliczyć.
Co do estetyki to cały moduł zabezpiecz i zakop w ziemi (w doniczce), a na zewnątrz wystawić tylko diodę nadawczą.

PostNapisane: 1 lis 2013, o 22:08 
Użytkownik

Niestety całość zakopać w doniczce ciężko bo niektóre doniczki będą małe. Co do maksymalnego czasu watchdoga to z tego co wyczytałem wynika że maks to 8 sek. ale ciekawy pomysł znalazłem na jednej ze stronce żeby wzbudzać uC za pomocą alarmu z PCF8583 czy ktoś próbował takich rzeczy?

PostNapisane: 2 lis 2013, o 07:34 
Użytkownik

No w sumie racja, nie chciałbym wogóle pakować do czujników żadnego RTC. Więc jeden problem rozwiązany ;)

PostNapisane: 2 lis 2013, o 15:11 
Użytkownik

I tak chyba do tego podejdę. Bo nie sądzę aby takie Attiny13 które ADC będzie miało załączone co 34 minuty plus dioda IR pobierze dużo prądu. A co do tego prądu do pomiaru rezystancji ziemi jak radzicie podejść bezpośrednim capieniem z baterii czy lepiej zastosować jakiś mały układzik do napięcia referencyjnego? Tylko boję się że dodatkowy układ tylko niepotrzebnie będzie obierał prąd.

PostNapisane: 2 lis 2013, o 19:57 
Użytkownik

Myślałem o tym ale stwierdziłem ze przy 5 doniczkach szanse że dwa moduły zostaną wystartowanie w tym samym czasie przez co wysyłanie danych będzie odbywać się w tym samym czasie jest raczej niemożliwe.

Czyli w twoim pomyśle każdy czujnik musiałby jeszcze reagować na zbocze opadające na pinie podłączonym do TSOP'a i w momencie wykrycia czegokolwiek blokować wysyłanie?

PostNapisane: 3 lis 2013, o 12:09 
Użytkownik

No Ok rozumiem problem z pokrywaniem się transmisji rzeczywiscie w miarę upływu czasu moze wystapić pokrycie się transmisji. Ale co do pierwszego problemu z odcięciem innych nadajników w czasie nadawania innego to skoro wsadzamy już TSOP do każdego czujnika to czy po prostu nie zrobić tak że to centralka będzie wysyłała impuls do danej doniczki ze chce od niej pomiar? I w odwiedzi dostanie dane z doniczki. Wtedy nie musimy się martwić żadnym odliczaniem czasu po stronie czujników a jedynym zajęciem czujnika będzie oczekiwanie na sygnał z TSOP'a tylko pozostanei kwestwia wzbudzenia go w momencie odebrania prawidłowej ramki przeznaczonej dla neigo? Bo zapewne gdym ustawił samo wzbudzanie mikrokontrolera na sygnał z TSOP'a to budził sie będzie przy każdych śmiechach które przylecą. Ale znowu to chyba nei wielki problem bo przecież we wcześniejszym pomysle uC będzie wzbudzany co 8 sek. tutaj tak źle chyba nei będzie.

PostNapisane: 3 lis 2013, o 12:45 
Użytkownik

Czyli w twoim pomyśle centralka musiałby wstrzelić się w moment wzbudzenia czujnika?

PostNapisane: 3 lis 2013, o 12:57 
Użytkownik

Rozumiem, tylko teraz trzeba było by jakoś odizolować nadajnik z centralki z odbiornikiem tak aby nie odbierał tego co nadaje. Widziałem jakieś sposoby z koszulka termokurczliwą na diodzie aby wiązka nadawana była jak najwęższa. Tylko czy wtedy oznacza to ze odbiornik w czujnikach musi być w Lini prostej? Bo nie ma co ukrywać kwiatki będą pewnie różnie ułożone i może być tak ze będą się przysłaniać. Czy takie zawężenie wiązki nie spowoduje że ciężko będzie odebrać dane czujnikom?

PostNapisane: 4 lis 2013, o 10:37 
Użytkownik

Możesz też ustawić różne interwały między nadawaniem dla poszczególnych "układów czujników", np. 17, 23, 29 itp.minuty (nie potrzebny więc byłby TSOP). Wtedy nawet, gdy się zakłócą, to przy następnym czasie nadawania już się nie "zsynchronizują". Przy dobrze dobranych czasach możesz uzyskać, że w ciągu godziny przynajmniej jedna transmisja z każdego czujnika dotrze do nadzorcy. A myślę, że nawet, gdyby tylko raz na trzy godziny dochodziła poprawna transmisja, to w przypadku tego układu też będzie ok.
Poza tym musisz również uwzględnić standardowe zakłócenia transmisji, czyli np. konieczne może być wysyłanie nawet pięciokrotnie ramki informacyjnej, żeby mieć pewność, że nawet przy "niezsynchronizowanej" z innymi nadajnikami transmisji odbiornik otrzymał choć jedną poprawnie nadaną.

PostNapisane: 4 lis 2013, o 19:09 
Użytkownik

Zaczynam ruszać z projektem na stykówce. Attiny13A w SMD przylutowane do przejściówki wszystko pieknie wykrywa eclipse ładnei programuje dioda miga wiec czas zabrać sie za poważna zabawę. Chodzi mi o watchodoga z którym nigdy nei miałem odczynienia. Na blogu mirka znalazłem przykładowy kod:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Tylko jak dobrze rozumiem działanie tego kodu wygląda tak ze jeżeli nie zostanie zresetowany w pętli głównej watchodg to po 1 sekundzie uC zostanie zresetowany w moim wypadku ma to działać inaczej. Watchodg załączam na początku na 8 sek w pętli głównej usypiam procka i to jedyne co ma być w pętli głównej i jak się domyślam tworze przerwanie WDT_vect w którym to budzę uC i wszystkie działania które ma uC wykonać zawieram w tym przerwaniu na końcu resetuje wachodga i usypiam uC?

PostNapisane: 4 lis 2013, o 22:17 
Użytkownik

Dzięki wielkie to już mam plan na jutrzejsze popołudnie :d

Strefa czasowa: UTC + 1