Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich.
Szukałem dobrego sposobu na wygenerowanie liczby losowej (nie pseudo losowej) i znalazłem gdzieś w necie że najlepiej jest wykorzystać szumy na wejściu ADC. Działa to rewelacyjnie, ale pojawił się dziwny problem. Program nie chce generować liczby jeżeli nie wyświetlę jej na wyświetlaczu LCD. Opiszę może mój program. Potrzebuję wygenerować losowo 4 cyfry i zapisać je do epromu, zrobiłem to tak że wyświetlam każdą liczbę na ekranie, potem zapisuję do epromu, żeby mieć pewność że wszystko poszło jak trzeba odczytuje dane z epromu i wyświetlam je.
W docelowym układnie nie będę korzystał z LCD więc zmieniłem program tak, żeby liczby były generowane i zapisywane w epromie, ale niestety po odczycie na wyświetlaczu dostaję same 0 i 255. Co mnie bardzo zdziwiło że wystarczy przed zapisem liczb wyświetlić je na ekranie i wszytko działa. Już nie wiem gdzie jest problem, pomóżcie proszę.
Procesor to Atmega644PA ustawiona na 8MHz.
tutaj ustawienie adc i przerwania
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
a tutaj pętla generująca liczby losowe, dodam że wystarczy odkomentować pierwszą linię i wszystko działa jak potrzeba
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Nie usuwamy wpisów moderacyjnych!! Różowy J.