Witam,
Zakupiłem nie dawno książkę "Język C Pasja programowania mikrokontrolerów 8-bitowych" i chciałem skorzystać z dołączonej na DVD biblioteki do obsługi TFT poprzez sterownik ssd1963. Dokupiłem sobie następujący wyświetlacz
http://propix.com.pl/pl/p/LCD-4.3-TFT-SSD1963/165 oraz Atmege16 w wersji L, żeby nie było konieczności konwertowania sygnałów logicznych z 5V na 3.3V. Oryginalnie biblioteka z książki wraz z przykładami jest za duża, żeby ją załadować musiałem powycinać przykładowe animacje oraz obsługę panelu dotykowego, pozostawiając jedynie wyświetlanie inicjalizacje wyświetlacza oraz wyświetlanie tekstu. Niestety od kilku dni siadam nad projektem wieczorem i nic nie udaje mi się wyświetlić. Prosiłbym o jakąś wskazówkę co mogę robić nie tak. Poniżej kod, który zmodyfikowałem. co do połączenia, wyjścia ze sterownika D0..D7 podłączyłem do PORTA, PC0 oraz PC1 zostawiłem puste, a dalsze piny podłączyłem według instrukcji w książce do linii sterujących sterownika. Całość zasilana jest z jednego stabilizatora 3.3V o wydajności 700mAh.
plik main.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
plik tft.h
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
[ ok ponieważ jak piszesz jesteś pierwszy raz to przypomnę moją prośbę aby nie publikować na forach kodów źródłowych bibliotek z książki. Osoby które mają książkę - także mają te biblioteki więc nie ma sensu ich tu publikować - ok? dlatego zbędne - wyciąłem - mirekk36 ]Proszę o wyrozumiałość jeżeli popełniłem jakiś błąd w kompozycji posta, to moja pierwsza aktywność na forum. Jeżeli jest coś nie tak oczywiście dostosuję się w kolejnych.