Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lis 2024, o 11:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 wrz 2013, o 19:08 
Nowy

Po zakupie książki Mikrokontrolery AVR język C podstawy programowania postanowiłem spróbować swoich sił z programowaniem mikrokontrolerów. Programator zakupiłem na stronie electropark. Wtedy jeszcze w opisie przedmiotu widniał on pod nazwą USBasp (zgodny ze sterownikami fischl'a), a nie jak teraz - USBisp!

Po podłączeniu programatora do komputera z systemem Windows 7 instaluje się on jako urządzenie HID. Program mkAVR Calculator nie wykrywa urządzenia: avrdude.exe: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc. Wgranie bibliotek z oficjalnej strony fischl, ‎bloga Pana Mirka czy innych źródeł nie pomaga.

Programator jest zamknięty w aluminiowej obudowie, więc nie powinien mieć żadnych zworek. Czy jest szansa, aby komputer zaczął widzieć programator jako urządzenie USBasp i możliwe było używanie go z mkAVR Calculator czy AVR Burn-O-Mat?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 wrz 2013, o 20:11 
Moderator

Ludzie kochani :( panowie i panie ....

czy jak idziecie do sklepu kupić np hmmm no nie wiem, telewizor .... to czy interesuje was np wcześniej chociaż ociupinkę jaki to ma być telewizor? jakiej marki? jakie ma mieć funkcje? czy LED czy Plazma czy stary kineskopowy ? itp ?

czy po prostu wchodzicie to pierwszego lepszego sklepu - np WARZYWANIAKA i mówicie:

"poproszę telewizor"

a pani pyta:

"a jaki?"

a wy odpowiadacie

"a nie ważne byle telewizor"

więc pani leci na zaplecze, odłącza swojego starego szrota, pakuje w ładny kolorowy kartonik i mówi wam - O! PROSZĘ dzisiaj promocja - właśnie mamy telewizor po 21 zł - może być ? ;)

---------------------------------------------------

sorry ale nie mogłem się powstrzymać .... bo mniej więcej na takiej zasadzie kupiłeś swój programator. Na stronie w linku który podałeś masz przecież zakładkę z której możesz pobrać program do programowania procesorów dzięki temu programatorowi - no jest SUPER, ponieważ pozwala programować PRAWIE WSZYSTKO .... Bo lista obsługiwanych procesorów i scalaków jest ogromna (naprawdę!!!) (wręcz można powiedzieć, że twój sprzedawca nawet nie pisze całej prawdy bo wciska ci na stronie że obsługuje tylko procki ATMEL'a) a tymczasem zobacz co widać w instrukcji !!!!

Obrazek

sam program wygląda mniej więcej tak:

Obrazek

no wspaniały! ... naprawdę DUŻO możliwości - nic tylko się cieszyć - na pewno nie trafił ci się stary szrot z zaplecza warzywniaka ....

teraz wystarczy TYLKO poczytać instrukcję , którą przecież twój sprzedawca ci dostarcza - proszę oto kilka stron tej instrukcji, najpierw prosty widok z notatnika ;)

Obrazek

widać nawet, że wyprodukowała go "znana" firma "ZHIFENGSOFT" masz nawet ich stronkę

http://www.zhifengsoft.com

no dobra - to teraz zostało ci już TYLKO przeczytać instrukcję, którą dostajesz od sprzedawcy w kilku plikach proszę oto niektóre jej strony ;)

ObrazekObrazekObrazek

a gdybyś czegoś nie wiedział to zawsze możesz odwiedzić ich stronkę ;)

Obrazek

i tam się już WSZYSTKIEGO dowiesz......

---------------------------------------------------------

SMUTNE ? :( ..... ale prawdziwe niestety .... aż ciarki po plecach przechodzą jak TANIO można kupić sobie chiński programator wynalazek w POLSCE .... ale co tam - ważne że tanio no nie ?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Julass napisał(a):
Czy jest szansa, aby komputer zaczął widzieć programator jako urządzenie USBasp i możliwe było używanie go z mkAVR Calculator czy AVR Burn-O-Mat?

SZANSA to jest , że będzie on działał ci TYLKO i wyłącznie z tym programem firmy zhifngiofenshoft .... :(

PostNapisane: 20 wrz 2013, o 00:11 
Nowy

Dziękuję za konkretną odpowiedź. W takim razie spróbuję użyć tego programu lub w najbliższym czasie kupie inny programator. Najbardziej jednak zmartwił mnie sklep electropark, który zmienił opis oferowanego towaru.

/ temat do zamknięcia

PostNapisane: 20 wrz 2013, o 15:40 
Użytkownik

Julass napisał(a):
Wtedy jeszcze w opisie przedmiotu widniał on pod nazwą USBasp (zgodny ze sterownikami fischl'a), a nie jak teraz - USBisp!

Przeczytaj ten wątek topic2641.html masz tam sprawdzone przeze mnie i działające rozwiązanie :)

Strefa czasowa: UTC + 1