Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 lut 2025, o 11:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 wrz 2013, o 19:45 
Użytkownik

Witam Kolegów i jak są Koleżanki. Mam do was pytanko bo napotkałem dziwne zjawisko. Znając życie na pewno jest to mój błąd ale nie mogę go znaleźć. Buduję sterownik którego skład wchodzi m.in. płyta wykonawcza na której pokładzie jest pcf8574. Steruje on kilkoma triakami. Oczywiście do odseparowania elektroniki od zasilania z sieci użyłem optotriaków MOC3041. Mój problem polega na tym że po włączeniu zasilania triaki od razu przewodzą.Mimo że załaczanie MOC3041 ma odbywać się za pomocą "0" a na pinach mam stan wysoki "5V'. Gdy wyślę do PCF_a komendę zmiany stanu to triaki nadal przewodzą. W tym przypadku akurat powinny bo na pinach pojawi się stan niski. Jeśli z podstawki wyjmę pcf_a to triaki przestają przewodzić. Jeśli "na krótko" podepnę masę do pinów podstawki do których sa podpięte optotriaki to w tedy działa normalni. Czyli brak masy triak wyłączony pojawi się masa triak przewodzi. Czyli wszystko jest ok prócz sytuacji kiedy triaki maja współpracować z PCF-em

Więc nasuwa mi się pytanie czy brakuje mi na schemacie rezystorów ustalających stan na pinach pcf_a? czy o co chodzi?

a oto schemat w pdf

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2013, o 20:24 
Użytkownik

NIe wgrywam softu tylko uruchamiam sterownik. Więc opcja ze śmieciami odpada
Co do stanów pinów: Sterowanie optotriakami odbywa się za pomocą stanu niskiego. A wyłączenie stanem wysokim.

Koledzy chyba znalazłem problem jutro będę wiedział na 100%

Ostatnio edytowano 9 wrz 2013, o 20:53 przez matekogon, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 9 wrz 2013, o 20:31 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Nie wiadomo co to za napięcie VCC na twoim schemacie jeśli nie jest równe 5V masz problem.

PostNapisane: 9 wrz 2013, o 20:43 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Za dobry z angola nie jestem ale w pkt. 7.3 DS'a chyb stoi, że po włączeniu zasilania porty I/O expandera są wyjściami ze stanem wysokim. Nie jest dla mnie jasne czy są wyjściami czy wejściami z wewnętrznym pull-up'em. Wydaje mi się, że to wyjścia. Tak czy siak. Po włączeniu zasilania na nóżkach jest Vcc expandera.
Z innej beczki. BUZ11 sterowany driverem podającym +5V? W zasadzie to chyba wszystko jedno czy driver poda +5V czy bezpośrednio z portu bo widzę, że dużych częstotliwości tam chyba nie będzie. A jak masz w pobliżu +12V to czemu by driver nie podawał na bramę +12V? Wtedy można go otworzyć mocniej.

Ostatnio edytowano 9 wrz 2013, o 20:59 przez perlon, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 9 wrz 2013, o 20:58 
Użytkownik

Kolego Krauser chyba trafiłeś w 10 ,bo właśnie analizuję płytkę. Na niej mam 3 napięcia 230V 12V i 5V . Chyba się walnąłem ale jutro to sprawdzę. Więc jak na razie wstrzymuję pomoc

Kolego perlon nie jestem elektronikiem. Więc troszkę szperam po sieci i wykorzystuję to co znajdę. Jesli to natomiast działa w moich prototypach bez problemu więc tego się trzymam. Ale wezmę kolegi uwagę i spróbuje w przyszłości.

PostNapisane: 9 wrz 2013, o 22:21 

perlon napisał(a):
A jak masz w pobliżu +12V to czemu by driver nie podawał na bramę +12V? Wtedy można go otworzyć mocniej.

Tylko trzeba przerobić układ sterowania, bo zamiana 5V na 12V spowoduje to samo co powyżej.
perlon napisał(a):
Nie jest dla mnie jasne czy są wyjściami czy wejściami z wewnętrznym pull-up'em.
I jednym i drugim na raz. Jak na wyjściu ustawisz 0 to działa jak wyjście w stanie 0. Jak ustawisz 1 to stan wysoki ustalany jest przez rezystor podciągający do plusa (nie ma tranzystora wmuszającego dodatnie napięcie) i można ten stan sprowadzić do zera i odczytać.

PostNapisane: 9 wrz 2013, o 23:16 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Krauser napisał(a):
I jednym i drugim na raz. Jak na wyjściu ustawisz 0 to działa jak wyjście w stanie 0. Jak ustawisz 1 to stan wysoki ustalany jest przez rezystor podciągający do plusa (nie ma tranzystora wmuszającego dodatnie napięcie) i można ten stan sprowadzić do zera i odczytać.

Hmmm... Myślę, że załapałem. Czy to dlatego jest opis, że wyjścia są quasi dwukierunkowe I/O? No ale w takim razie co ze stanem HiZ? Tak patrząc na schemat blokowy to wyjście przez MOSFET'y albo jest połączone z Vss albo z Vdd. Chyba innej opcji nie ma. Sory że tak się wcinam w cudzy wątek. Ale być może wyjaśnienia kol.Krauser pomogą również autorowi.

PostNapisane: 9 wrz 2013, o 23:46 

Nie ma stanu HiZ.
Są trzy MOSFETy. Jeden łączy do masy i jest od stanu niskiego. Drugi wraz ze źródłem prądowym łączy do plusa i to jest ten rezystor podciągający wymuszający słaby stan wysoki, a trzeci tranzystor łączy do plusa, ale przez bardzo krótką chwilę, aby szybko przeładować pojemności dołączone do wyjścia. Jak sobie podłączysz LED wprost do takiego wyjścia to możesz go zaświecić tylko stanem niskim inaczej się nie da.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 9 wrz 2013, o 23:48 
Moderator

Krauser napisał(a):
Jak sobie podłączysz LED wprost do takiego wyjścia to możesz go zaświecić tylko stanem niskim inaczej się nie da.

Dokładnie i niejedna osoba się na tym przejechała przy okazji tych expanderków ... z triakami ;) w tym także ja kiedyś ;) ... Ale po takiej przygodzie już na zawsze się pamięta, że sterowanie prądowe tylko stanem niskim (czyli np zapalanie diody w tym w optotriaku itp)

PostNapisane: 10 wrz 2013, o 00:17 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dzięki za objaśnienie. Teraz wszystko klar.

PostNapisane: 10 wrz 2013, o 14:43 
Użytkownik

Witam Koledzy oczywiście wyszło tak jak zawsze brak mojej dokładności spowodował że na schemacie mam błąd. To VCC miało być +5V a okazało się 12V Układ był kopiowany z innego urządzenia i nie zerknąłem sobie jaką wartość ma to VCC. Problem rozwiązany dzięki wielkie

Strefa czasowa: UTC + 1