Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lis 2024, o 06:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 wrz 2013, o 12:02 
Użytkownik

Witam!

Skończyłem już swoją pracę magisterską i chciałbym zaprezentować jej wyniki.
Nie odbierajcie tego jako przechwalanie itp.
Moim celem jest pokazanie, co ciekawego można sklecić z modułów dostępnych w sklepie Atnelowskim, ponieważ wykorzystałem "kanapkę" TFT + konwerter, przetwornicę ATB-PWR-3, a na początku też zestaw ATB. ;)
Chciałbym również pokazać, jak należy robić schematy i PCB w Eagle (chyba mi się to udało), oczywiście uczyłem się na wideoporadnikach Mirka. :)
Także chciałbym pokazać GUI, jakie stworzyłem, wiadomo, nie jest tak widowiskowe jak ktoś tutaj pokazywał prototyp tabletu na TFT, ale spełnia swoje zadanie. ;)
Poza tym chciałbym może natchnąć innych, bo temat wydaje się bardzo ciekawy.

Przede mną obrona, jeśli macie jakieś pytania do pracy to zapraszam, będę miał wprawkę przed pytaniami na obronie. ;)
Jestem bardzo ciekawy, co sądzicie na temat tej pracy, jej wykonania i w ogóle, jakieś przemyślenia.
Jak już wcześniej pisałem, uszkodziłem kawałek PCB w okolicy FT232RL, w pracy zostało to tylko nadmienione, ale rozwiązałem to w ten sposób, że przylutowałem nowego FT232RL na takim czymś:
Obrazek
i doszedłem kabelkami do mojego PCB. Proste, banalne, ale działa. ;)

No i może rozwiązania programowe kogoś zainteresują, np. średnia ruchoma. ;) Zupełnie inaczej, niż robił ją Mirek. ;)
Proszę o komentowanie. ;)

Dołączam: PDF z tekstem pracy, projekt PCB w Eagle, kody.
PDF: https://dl.dropboxusercontent.com/u/6082561/mgr.pdf (lik do Dropboxa, próbowałem wgrać załącznik, ale się nie udało, prawdopodobnie za duży rozmiar)
Eagle:
Załącznik:
Projekt PCB i schemat (Eagle).rar

Kody:
Załącznik:
Kody źródłowe.rar

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 wrz 2013, o 16:56 
Użytkownik

1.Stary poczciwy PID jest cool!!! Mam tendencję do upraszczania, ale automatyka to PID + jego nieciągłe wariacje (typu regulator krokowy) + coś tam jeszcze. Polecam zainteresowanych PID-em.
2. Zaintrygowało mnie ogniwo Peltiera. Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że prąd grzeje. A toto chłodzi!!! Bez sprężarek,płynów do parowania itd. Coś już kiedyś słyszałem na ten temat. Ale czy autor mógłby podać zastosowanie? Nie w pracy magisterskiej, ale dla nas Forumowiczów. Czy mogę mieć np. lodówkę z wędlinami i piwem na ogniwach Peltiera? Jeżeli tak, to dlaczego nie ma takich. Pewnie ekonomia.

PostNapisane: 7 wrz 2013, o 18:20 
Użytkownik

Swietne!
Jako rozwiniecie pracy proponuje narzedzie do robienia zrzutow ekranu z TFT :)

PostNapisane: 7 wrz 2013, o 18:23 
Użytkownik

Dzięki za miłe słowa. ;)
Zapomniałem napisać, że jakby ktoś chciał się pobawić tym PID-em, którego użyłem w pracy (trochę dostosowałem do swoich potrzeb, ale trzon pozostał), to swego czasu popełniłem mikro-poradnik, link: topic2880.html#p34446
Zapraszam! :)

charsz napisał(a):
Jako rozwiniecie pracy proponuje narzedzie do robienia zrzutow ekranu z TFT :)

Hmmm to dałoby radę zrobić, zapis jako bitmapa na karcie pamięci SD, ale pytanie - po co? :)
Lepiej datalogger jak wspomniałem w pracy na końcu. :)

A i tak wychodzi na to, że podłącza się kabel USB do komputera, odpala LabVIEW, programik napisany przez promotora w kilka minut i mamy takie piękne wykresy jak w rozdziale 4. na żywo. ;)

Na uwagę zasługuje też aplikacja okładu FT232RL, który robi tu za programator i interfejs urządzenie -> PC. ;)

PostNapisane: 7 wrz 2013, o 18:34 
Użytkownik

Zeby miec ladniejsze obrazki w pracy doktorskiej ;)

PostNapisane: 7 wrz 2013, o 18:41 
Użytkownik

Na doktorat się nie wybieram, nie moje klimaty. Zresztą na pracę doktorską (czy jak to się tam zwie) już są konkretne naukowe, badawcze zagadnienia, a nie zbudowanie sterownika do komory. ;) Np. sposoby kompensacji wpływu temperatury na napięcie zasilające - dość świeży temat, mój promotor się tym zajmuje. Albo kompresja obrazu wideo wielowidokowego (3D).

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

rezasurmar napisał(a):
Lodówki samochodowe mają kilka-kilkanaście stopni, dlatego też są wyposażane w "akumulatory" które trzeba "zmrozić" dzięki temu uzyskamy pożądaną temperaturę szybciej i na dłużej, bo samo ogniwo, przynajmniej w tych tanich lodówkach mobilnych nie jest w stanie w sumie schłodzić niżej niż 10 stopni różnicy, a i tak trwa to wieki...

Przekonałem się, że duuuużo łatwiej coś nagrzać niż schłodzić, a schładzanie, zwłaszcza poniżej temperatury otoczenia - to już jest ciężka i długotrwała sprawa. :) Więc masz rację, dlatego lodówki turystyczne mają wsad, czyli pewien rodzaj magazynu energii cieplnej. :)

Ostatnio edytowano 7 wrz 2013, o 18:46 przez Ledes, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 wrz 2013, o 21:01 
Użytkownik

No i to mi się podoba , rzetelnie kawała dobrej roboty ... , postarałeś się
i to się chwali :)
Tak trzymaj ...

Peltiery nie są złe ale ich stosowanie nie do końca przemyślane w niektórych zwłaszcza chińskich konstrukcjach gdzie niski koszt i szybkość jest skuteczniejsza od dobrego działania :(

PostNapisane: 7 wrz 2013, o 21:22 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Proszę się trzymać tematu projektu.

O Peltierach jest tutaj dyskusja http://forum.atnel.pl/topic4102.html

PostNapisane: 8 wrz 2013, o 07:30 
Użytkownik

Bardzo fajny projekt. Gratulacje. Czy mogę poprosić o szczegółowe rozpisanie średniej kroczącej, bo jakoś nie może ona do mnie dotrzeć :). No i tu nasuwa mi się pytanie. Dlaczego średnia krocząca a nie arytmetyczna? :)

PostNapisane: 8 wrz 2013, o 08:18 
Użytkownik

Czy ADC w Atmega32 jest wystarczający do takich pomiarów, jeśli chodzi o dokładność?
Pytam bo Mirek w bluebooku wskazywał, że ADC jest taki przeciętny.
Jeśli do takich zastosowań jest OK przy zastosowaniu zasilania z przetworniczki, to czy można podać jakieś przykłady gdy już należy rozważyć dedykowane ADC o lepszych parametrach?

PS.
Bardzo ładnie opracowane i wykonane.
Czy to laboratorium obwodów drukowanych jest też dostępne dla nie studentów? Pytam, bo mam niedaleko i przy okazji jakiegoś prototypu może bym chciał skorzystać.

PostNapisane: 8 wrz 2013, o 13:40 
Użytkownik

ADC w ATmega32A jest wystarczający, a przy użyciu dokładnego źródła napięcia odniesienia (ja używam REF02, które daje +5V) dokładność jest całkiem, całkiem. No chyba, że ktoś potrzebuje więcej niż 10 bitów pomiaru, to już trzeba zastosować zewnętrzny przetwornik A/C, np. 16-bitowy. U mnie przy 10-bitach przetwornika uzyskałem dokładność ok. 0.25 stopnia Celsjusza, co nie jest złym wynikiem w takiej amatorskiej konstrukcji. ;) Jeśli chciałbym uzyskać dokładność np. 0.1*C, to już potrzebny by był zewnętrzny przetwornik A/C. Wszystko zależy od dokładności jaką chcesz uzyskać. U mnie liczę to tak: zakres temperatur to od -100 do +150*C, czyli zakres zmienności 250*C. I teraz dzielę to przez 1024. I mam temperaturę, jaka przypada na jeden bit ADC. Także w moim przypadku ADC w ATmedze wystarczył, ale jeśli ktoś by robił dokładniejsze pomiary, to już niestety nie. :)

lukas_ napisał(a):
Bardzo fajny projekt. Gratulacje.

JarekK napisał(a):
Bardzo ładnie opracowane i wykonane.

Dzięki Panowie. ;)

JarekK napisał(a):
Czy to laboratorium obwodów drukowanych jest też dostępne dla nie studentów? Pytam, bo mam niedaleko i przy okazji jakiegoś prototypu może bym chciał skorzystać.

Hmmmm generalnie jest ono na potrzeby Wydziału, kadry i studentów. Ale możesz spróbować. http://et.put.poznan.pl/index.php/pl/wy ... oenia-weit Pokój 013 po lewej od wejścia z tego co kojarzę. Zazwyczaj ktoś tam jest, ale zważ, że teraz są jeszcze wakacje dla studentów i sezon urlopowy. ;)

lukas_ napisał(a):
Czy mogę poprosić o szczegółowe rozpisanie średniej kroczącej, bo jakoś nie może ona do mnie dotrzeć :). No i tu nasuwa mi się pytanie. Dlaczego średnia krocząca a nie arytmetyczna?

Używam obu średnich, kroczącej i arytmetycznej, tylko każdej we właściwym dla siebie miejscu. Krocząca uśrednia pomiary, które nadchodzą ciągle, dlatego musi brać tylko N ostatnich pomiarów. Arytmetyczna uśrednia wyniki kroczących i jest ona po ilości aktywnych czujników, więc to prosta arytmetyczna - zsumowanie i podzielenie. A krocząca jest na zasadzie bufora cyklicznego - w kolejnych iteracjach zapisuję do tablicy pomiar pod indeks powiedzmy i++ mod N, czyli jeśli dł. średniej kroczącej będzie 5, to będzie zapisywać cyklicznie komórki od 0 do 4, nadpisując najstarsze. Potem (po każdym pomiarze) sumuję te N pierwszych komórek i dzielę przez N.

Wadą średniej kroczącej jest to, że na początku daje złe wyniki, musi "nazbierać" próbek i dopiero po chwili daje bardzo dobre rezultaty. W kodzie faktycznie jest to nieco zamotane z powodów takich, że jadę 8 czujników na raz (8 kanałów) i operuję na wielu zmiennych, strukturach, pomocniczych funkcjach itp. Ale sama idea jak widzisz prosta. W pracy masz to jeszcze szczegółowo opisane.

Dlaczego krocząca a nie arytmetyczna? Bo przy arytmetycznej musisz znać mianownik, tzn. liczbę pomiarów. A jak obliczasz je na bieżąco, to mógłbyś podać tą średnia arytmetyczną dopiero po np. 1000 pomiarach, a przez te 1000 pomiarów byś nic nie wiedział. W średniej kroczącej średnia kroczy (nadąża) za pomiarami. ;) Bo nie wiesz, ile z góry będzie pomiarów. W arytmetycznej jeśli w mianowniku miałbyś 1000, to obserwowałbyś: nic, nic, nic, ..., nic, średnią z pierwszego 1000 pomiarów, ... nic, nic, nic, średnią z drugiego 1000 pomiarów itp., Dlatego bierzesz zawsze np. 5 ostatnich. W kodzie to wygląda tak:

Krocząca - bufor cykliczny:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Krocząca - sumowanie i dzielenie:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Arytmetyczna:
język c

Strefa czasowa: UTC + 1