Witam.
Jestem zmuszony prosić Was o pomoc, bo sam nie potrafię rozwiązać problemu. Otóż jestem w trakcie pisania wsadu do Atmegi8, której zadaniem jest sterowanie wtrysku w samochodzie Cinquecento 700

Czyli przeróbka gaźnika na wtrysk + sonda lambda. Oglądając poradniki Mirka odnośnie ADC natrafiłem na ciekawy sposób zamiany wartości ADC na napięcie i postanowiłem wypróbować w praktyce. Faktycznie fajnie działa, ale jest pewien szkopuł z pracą ADC. Mimo że zmieniam kanały, a przynajmniej tak mi się wydaje, to wartości rejestru ADCW są takie same dla obu kanałów. Czyli problem leży gdzieś w pomiarze ADC, tylko gdzie ?
Bardzo prosił bym o pomoc. Mirek Was bardzo chwali w videoporadnikach
EDYCJA:Zrobiłem jeszcze mały test, który wypadł pozytywnie.
Do kanału PC0(Lambda) podłączyłem baterie "paluszek" natomiast kanał PC1(TPS) zwarłem do 5V i ku mojemu zaskoczeniu wartość ADC(PC0) równa była 253, a wartość ADC(PC1)= 1023. Natomiast napięcia, które są przeliczane przez funkcje z bloga Mirka wynoszą tyle samo.
Gdzie zrobiłem błąd ?
main.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
main.h
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
adc.c
język c
adc.h
język c