Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 sty 2025, o 13:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 mar 2012, o 14:44 
Użytkownik

Witam
Zanim przystąpię do projektu karty SD to postanowiłem zająć się innymi w tym ADC
I niestety napotkałem pewne kłopoty.
Z książki zrozumiałem sporo rzeczy na ten temat jednak gdy otworzyłem projekty z DVD to niestety nie wiem co zrobić.
Na DVD są 3 projekty ADC
-ADC
-ADC_DIF
-ADC_TEMP
W nich jest sporo programu skomentowanego. I niestety nie rozumie które części skomentować a które nie żeby program chodził i z którego z korzystać. Ja potrzebuje zmierzyć napięcie w zakresie 0-5V (na początek żeby lepiej zrozumieć)
W książce napisałeś ten program tylko że pokazuje liczby 0-1023 ok chciałem go zrealizować. Na DVD go nie znalazłem więc przepisałem z książki i są błędy (chodzi mi o ten program co jest na stronie 237-238 )
Sprawdzałem kilka razy i dobrze przepisałem.
Czy na pewno program jest dobry czy tylko ja coś muszę robić źle robić?
Zamieszczam błędy które wyskoczyły
Kod:
Invoking: AVR Compiler
avr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=atmega32 -DF_CPU=8000000UL -MMD -MP -MF"main.d" -MT"main.d" -c -o"main.o" "../main.c"
../main.c: In function 'main':
../main.c:21: error: 'ADCSR' undeclared (first use in this function)
../main.c:21: error: (Each undeclared identifier is reported only once
../main.c:21: error: for each function it appears in.)
../main.c: In function 'pomiar':
../main.c:42: error: 'ADCSR' undeclared (first use in this function)
make: *** [main.o] Error 1

Proszę o radę od czego mam zacząć

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 mar 2012, o 15:22 
Użytkownik

Cytuj:
../main.c:21: error: 'ADCSR' undeclared (first use in this function)
A spróbuj zamiast ADCSR użyć ADCSRA. Ja miałem podobny problem, zajrzałem do noty katalogowej i tam było właśnie ADCSRA.

PostNapisane: 29 mar 2012, o 15:24 
Moderator

tkpoum napisał(a):
Ja miałem podobny problem, zajrzałem do noty katalogowej i tam było właśnie ADCSRA.

O WŁAŚNIE - to jest właściwa postawa ! ;)

Nota katalogowa PDF to podstawa - piszę o tym wciąż w książce i nie wyobrażam sobie jak można pracować i pisać taki kod bez otwartej noty - naprawdę nie rozumiem :(

PostNapisane: 29 mar 2012, o 16:43 
Użytkownik

Pomogło
Ale na LCD nic się nie wyświetla :(
Wina może być w podłączeniu AREF i AVCC
Mam pytanie czy jak wybiorę wewnętrzne źródło to pin AVCC muszę podłączyć?
I czy pod pin AREF kondensator 22uF elektrolityczny do masy będzie dobry?
Na razie chodzi mi żeby pokazywał niekoniecznie dokładny wynik. Tylko żeby cokolwiek pokazywał.

PostNapisane: 29 mar 2012, o 17:59 
Użytkownik

PIN AVCC ZAWSZE PODŁĄCZAMY DO ZASILANIA GDY KORZYSTAMY Z PRZETWORNIKA A/C I/LUB KORZYSTAMY Z PORTU A CHOCIAŻBY DLA PRZYKŁADU: ATMEGA32. TEN PIN ODPOWIADA ZA ZASILANIE PRZETWORNIKA A/C I PORTU A .

aha jesli chodzi o ten kondensator do AREF to daj 100nF bo 22uF to zbyt dużo.

Pozdrawiam!

PostNapisane: 29 mar 2012, o 18:40 
Moderator

Janadamis napisał(a):
Ale na LCD nic się nie wyświetla :(

A jak podłączyłeś pin RW wyświetlacza?

Na pytania o to czy podłączać AVCC już nawet nie będę odpowiadał bo mnie twarz boli od powtarzania w kółko tego samego. Na szczęście kolega wyżej ci napisał.

PostNapisane: 29 mar 2012, o 19:26 
Użytkownik

Cytuj:

Tak jak zawsze czyli do procesora.
A co? Ma być do masy?

Ok spróbuje zrobić tak jak mówicie czyli pin AVCC przez kondensator 100nF do +5V i AREF przez kondensator 100nF do masy. A czy mogą to być elektrolityczne?

PostNapisane: 29 mar 2012, o 19:30 
Użytkownik

nie słyszałem jeszcze o 100nF elektrolitycznych, ale może tylko mi sie wydaje że te wartości wystepuja przeważnie w formie ceramicznych , ew styrofleksowych :)

PostNapisane: 29 mar 2012, o 20:39 
Moderator

Janadamis napisał(a):
Cytuj:

Tak jak zawsze czyli do procesora.
A co? Ma być do masy?

Do procesora lepiej, ale już pytam bo strasznie dużo błędów jak na razie robisz.

Janadamis napisał(a):
Ok spróbuje zrobić tak jak mówicie czyli pin AVCC przez kondensator 100nF do +5V ....

Panie...., chłopie...., kolego.... .... no już nie wiem jak i ile można to tłumaczyć nie mówiąc że masz w nazwie pinu VCC. Nie wiesz co to jest VCC ???? tak bardzo różni się VCC od AVCC ??? przez jaki kondensator do +5V ????? ----- to jest NORMALNY PIN ZASILANIA i trzeba tam podać to samo napięcie co na VCC ..... proszę - zapamiętaj to sobie raz na zawsze albo weź się przypatrz na schematy zestawu ATB ???? Przecież tam masz ATmega32 i widać jak na dłoni do czego jest podpięte AVCC - tyle że jeszcze przez dławik.... dla lepszej filtracji

Janadamis napisał(a):
A czy mogą to być elektrolityczne?

Nie mogą - 100nF ceramiczny.

PostNapisane: 30 mar 2012, o 16:52 
Użytkownik

Zrobiłem tak jak napisaliście i nie działa, nic nie wyświetla. Umieściłem w tym programie funkcje która wyświetla napis na LCD dla testu i też nie wyświetla :(

PostNapisane: 30 mar 2012, o 18:43 
Moderator

Pokaż tu nam swój program to wtedy coś pomożemy bo tak to ja wróżyć nie będę niestety.

PostNapisane: 30 mar 2012, o 19:30 
Użytkownik

Bez kodu i schematu połączeń wiele ci nie pomogę bo nie wiem w końcu jak to podłączyłeś i czy zgodnie z tym napisałeś program czy też nie :(

PostNapisane: 30 mar 2012, o 20:38 
Użytkownik

Słuchajcie zostawiłem ten mój program i spróbowałem wgrać program z DVD ADC_TEMP i działa na ekranie się wyświetla ok. Tylko że ok 60mV źle pokazuje, ale ak jak mówiłeś dokładnie to tylko zewnętrzne będą pokazywać. Chciałem sprawdzić amperomierz jednak nie działa dobrze bo pokazuje przez diodę LED 5 Amper to za dużo. Ale to akurat mi niepotrzebne. Jutro podam ten mój 1 program.

PostNapisane: 31 mar 2012, o 08:56 
Użytkownik

Niestety ale niewolno wstawiać programów z książki a to jest właśnie ten program. To co mam zrobić?
Wysłać na PW?

PostNapisane: 31 mar 2012, o 09:05 
Moderator

Przede wszystkim bardzo dziękuję za respektowanie mojej prośby o nie umieszczanie kodów z książki na forach.

Ale jeszcze raz przypomnę że to dotyczy tylko gotowych i działających bibliotek. Wszystkie pliki main.c z DVD i to co sam w nich tworzysz spokojnie możesz pokazywać na forach. A ja będę też w stanie sprawdzić czy każdy kto ma książkę, ponieważ każdy ma te biblioteki....

PostNapisane: 31 mar 2012, o 09:28 
Użytkownik

Tak tylko że ten program spisałem z twojej książki ze str 237-238 a nie z DVD.
Bo pomiędzy programem z DVD a tym z książki to jest wielka różnica, są tam rzeczy które w tym rozdziale z książki nie ma

PostNapisane: 31 mar 2012, o 11:23 
Moderator

Ja ci polecam skorzystać z programów z DVD.

PostNapisane: 31 mar 2012, o 16:36 
Użytkownik

Ok tylko że w nich jest pogmatwane np. 2 razy instrukcja int main itp.
A ja chcę tylko żeby odczytać wartość z zakresu 0-1023 z odpowiedniego pinu wejściowego a dalej sobie poradzę

Na DVD są 3 projekty ADC
-ADC
-ADC_DIF
-ADC_TEMP

Po długim czasie trochę doszedłem które co robią lecz są skomplikowane. A połowę programu jest nieopisane w komentarzach.
Projekt ADC_DIF oraz ADC_TEMP wgrałem bez problemu i działają. Ale ADC to same błędy i zagmatwane.
Ja próbuje odchudzać projekt ADC_DIF gdyż jest on w miarę czytelny. Żeby uzyskać tylko pomiar z wybranego kanału bez przekształcania na Volty.
Ale ciężko mi idzie. :(

PostNapisane: 1 kwi 2012, o 15:58 
Użytkownik

Mógłby mi ktoś pomóc z odchudzeniem oryginalnego programu?

PostNapisane: 1 kwi 2012, o 16:18 
Moderator

Jak ja bym wiedział na czym miałoby polegać odchudzanie to pewnie bym coś podpowiedział - ale nie wiem co masz na myśli - więc zgadywać nawet nie będę w żadnym stopniu.

PostNapisane: 1 kwi 2012, o 16:25 
Użytkownik

OK
To napiszę o co mi dokładnie chodzi.
Wyeliminowanie programu do pomiaru natężenia prądu.
I taki program chciałbym uzyskać i także oprócz tego.
W tym programie do napięcia usunąć to co zamienia liczbę 0-1023 na napięcie.
Po prostu żeby wyświetlało liczbę z przedziału 0-1023 a nie zmienioną już na napięcie.

PostNapisane: 1 kwi 2012, o 16:39 
Moderator

No zaraz zaraz - toż, to właśnie masz w książce na sucho podane więc totalnie nie rozumiem o co ci chodzi .... i dlaczego akurat ty wybierasz sobie najtrudniejszy dla siebie przypadek (pomiar prądu) gdzie jeszcze jest wykorzystywany pomiar różnicowy !?!? ... szok

To tak jakbym ja chciał sobie zbudować rower z części z odzysku tylko zamiast na złomowisko rowerów to żeby było trudniej to pojechałbym na złomowisko SPUTNIKÓW .....

Polecam jednak ci inną drogę - masz na to program w książce. Napisz sam to co chcesz osiągnąć a jak nie będzie wychodzić do końca to po to jest forum, żeby wkleić wtedy tutaj swój kod i zapytać się o miejsca które wg ciebie są niejasne i powodują ew problem w działaniu programu.....

Nie wyobrażam sobie tego inaczej.

PostNapisane: 1 kwi 2012, o 16:44 
Użytkownik

Źle mnie zrozumiałeś.
Ja chcę wyeliminować natężenie.
Żeby tylko odczytywało napięcie.

Co do książki to przepisałem go i nie działa tak jak wcześniej pisałem.
Chcę osiągnąć to żeby odczytać tylko napięcie

PostNapisane: 1 kwi 2012, o 16:53 
Moderator

Posłuchaj - ja staram się być cierpliwy - ale proszę cię - zrozum mnie, że tu już mi się cierpliwość kończy niestety......

Po raz ostatni ci mówię - albo pokaż ten kod który napisałeś i ci nie działa albo dajmy sobie spokój, bo w kółko wałkujemy to samo - czyli proszenie cię o kod a ty w kółko powtarzasz tylko że coś ci tam nie działa. Przykro mi ale tak to ja pomagać nie umiem ....

Jak ci nie działa po przepisaniu z książki to może oznaczać tylko jedno - zrobiłeś jakieś babole i to pewnie i w kodzie i w układzie. Więc jeśli sugerujesz na obecnym poziomie wiedzy że to co w książce nie działa a co więcej nie pokażesz nawet tego co sam napisałeś - to przykro mi ale ja nie potrafię pomóc nawet w najmniejszym stopniu.

Nie wspominając już o tym, że raz piszesz że chcesz odczytywać czysty wynik z ADC liczbę z zakresu 0-1023, a za chwilę że chcesz odczytywać napięcie .... no SZOK - normalnie jakbyśmy rozmawiali w dwóch obcych językach - ja ciebie w ogóle nie rozumiem. Może ktoś z forumowiczów mi pomoże bo być może mam jakąś pomroczność jasną.

PostNapisane: 1 kwi 2012, o 17:04 
Użytkownik

Dobra
Oto tek kod który przepisałem
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Według książki tylko to wystarczy aby program działał (Tak jest napisane)
Lecz nawet nie wyświetla napisu "test" na LCD
Biblioteka LCD jest dołączona.

PostNapisane: 1 kwi 2012, o 17:25 
Użytkownik

dobrze kolego to teraz tak ...

1. czy podłączyłeś prawidłowo LCD do procesora ---> gdzie co ma być podłączone jest w bibliotece
2. czy na pewno kompilujesz program dla właściwego procka i kwarca ---> zdarzało się że bywało inaczej :)
3. czy pobrałeś aktualizacje biblioteki LCD

PostNapisane: 1 kwi 2012, o 17:38 
Użytkownik

A więc:
1. Tak jest dobrze podłączone.
2. Tak do Atmega32 z wewnętrznym kwarcem 8MHz
3. No nie. Bo w innych projektach ADC to działa a tylko tu nie. To pobiorę tę aktualizację.

Dzięki za pomoc może pomoże.
Odpowiedź czy działa dam jutro po południu.
Spróbuje zrobić kolejny projekt i ten program od nowa ustawić w eclipse może pomoże.

PostNapisane: 1 kwi 2012, o 19:54 
Moderator

Jandamis - nie obraź się proszę za to co teraz napiszę. Z takim podejściem jakie prezentujesz to jeszcze bardzo długo albo nigdy nie nauczysz się programować. Już tłumaczę o jakie podejście mi chodzi i myślę, że masz jeszcze czas aby to DIAMETRALNIE I OD RAZU ZMIENIĆ, żeby jednak nauczyć się programować i to szybko!

Jak można przepisać program z książki i gdy on nie działa - to brać się za jakiś następny mało jeszcze dla ciebie zrozumiały dużo trudniejszy kod z DVD bo tam coś ci się skompilowało i coś się pokazało na LCD ???????????????????????????????????? ... zamiast próbować na siłę znaleźć gdzie jest błąd, pytać na forum, znajomych - no cokolwiek!.

Ktoś kto chce się nauczyć programować to będzie siedział do ...... wiadomo czego..... i będzie MUSIAŁ odpalić taki podstawowy kod - bo jeśli on nie działa to prawdopodobnie coś sam źle robię. No ale TY nie masz takiego albo takich odruchów. Gorzej, ty od razu zakładasz że ktoś poza tobą zrobił błąd albo sto błędów - a ty masz IDEALNIE wszystko zrobione.....

toż zobacz - nawet nie chciałeś kodu pokazać pomimo tylu próśb no bo przecież twierdziłeś że to przepisane z książki przecież niby powinno działać a skoro nie działa to co ????? no to w książce jest pewnie jakiś BABOL ......

LUDZIE KOCHANI !!!! trzymajcie mnie ..... ale normalnie aż się czuję jakby mnie kolega Jandamis wkręcał w dniu 1 kwietnia - gdyby nie fakt że temat wałkujemy już od dawna. I wcale nie uważam że zadawanie pytań nawet do tak prostego kodu jest niestosowne. Wcale nie uważam, że komuś może się wydawać że w książce jest błąd - nawet to rozumiem ...... ale na ZEUSA .... jak cię proszą o pokazanie tego co naskrobałeś to pokaż a nie chowasz i twierdzisz z uporem ........ że ten kod jest zły i trzeba sięgnąć do pomiaru różnicowego i zacząć go odchudzać - to już jest prawie ....... eeeeh no dobra bo się nakręcę.....

tymczasem teraz to moje wzburzenie, bo rzeczywiście troszkę się wzburzyłem jest spowodowane tym, że przemieliliśmy już TYLE postów na forum w poszukiwaniu JEDNEGO GŁUPIEGO ŚREDNIKA ..... którego sobie niefrasobliwie wpisałeś robiąc babola - a przez to twierdzisz usilnie od iluś dni że ten kod jest do bani - sorry ale po raz ostatni podpowiadam ci - żebyś zmienił podejście bo się niczego nie nauczysz albo nauka podstaw C zabierze ci czas do emerytury - a przecież za ten czas to na emeryturę przechodzić będziemy w wieku 95 lat pewnie

patrz poniżej coś zmajstrował - i zrozum to że może się troszkę uniosłem a uwagi które napisałem weź jako dobre porady a nie próbę dogadania ci czy coś w tym stylu:

Obrazek

i wcale się nie dziwię, że kolega SunRiver nie dostrzegł od razu tego błędu - bo ja też go długo nie mogłem zobaczyć aż się wkurzyłem i na zasadzie kpiuj wklej - skopiowałem to do swojego Eclipse - wszystko się pięknie kompiluje bez najmniejszego warninga i błędu tylko że nic się nie wyświetla na LCD ..... drapię się w głowę, patrzę w kod jak sroka w kość - aż po dłuższej chwili dopiero widzę ten DURNY ŚREDNIK

PostNapisane: 1 kwi 2012, o 20:34 
Użytkownik

Faktycznie , kurka wodna pętla ze średnikiem, heh
ja tylko przepatrzyłem kod na forum i faktycznie teraz wziąłem na poprawkę i 2 razy mi umknął skubany..
echhh... ale własnie takie dziwolągi są trudne do znalezienia średnik , przecinek, klamra ile razy coś pisząc w duino
kompilator się wydziera ze się czegoś spodziewał i się siedzi jak ślepy osioł i szuka dziury w całym kod prawidłowy
wszystko się zgadza a tu brak średnika , albo zamiast niego coś innego.

Taka rada dla kolegi sprawdzaj zawsze wszystko po 10 razy od kabelka , po ostatni średnik w kodzie
ten kod krótki , a znajdź coś takiego jak masz paręset linijek kodu i kilka plików jeszcze .....

PostNapisane: 2 kwi 2012, o 16:57 
Użytkownik

mirek36 -ok postaram się zmienić moje podejście do programowania. Nie obrażam się a wręcz dziękuje za uświadomienie mi co ja robię źle.

Co do tego ze nie chciałem podawać tego kodu to to, że widziałem na innych twoich postach że zwracasz uwagę by nie wstawiać programów itp. z twojej książki. Być może źle to zrozumiałem. Co do programów twoich to na początku jak zapewne pamiętasz myślałem że coś źle napisałeś i dlatego mi nie działa. Jednak teraz wiem że twoje kody są w 100..% sprawne. Tylko moja była w tym wina że nie działa, bo robiłem pochopnie itp.
Co do kodu to wielkie dzięki na pewno teraz zadziała.
Na pewno teraz spróbuje zmienić podejście.
Chciałbym też przeprosić Cię jeśli podniosłem Ci ciśnienie przez te moje wszystkie posty i PW :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1