Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 sty 2025, o 06:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sie 2013, o 12:30 
Użytkownik

Jestem w trakcie prac na robotem "ewoluacyjnym".

Obrazek

Główną płytką zarządzającą robotem jest jak na razie zestaw uruchomieniowy ATB rev:1.04. Na razie głównym zadaniem robota jest zdalne sterowanie przez telefon czy komputer. Podczas testów na zasilaczu wszystko jest w porządku (zasilacz 12v 3,5A), lecz gdy podłączam zasilanie bateryjne (8 baterii AA czyli mniej więcej 12v) występuje problem z modułem bluetooth :

1. Paruje się z modułem (wszystko w porządku)
2. Wysyłam komendę odpowiedzialną za jazdę w przód (wszystko w porządku)
3. Po tym jak wyśle komendę i robot zaczyna jechać do przodu bluetooth zrywa połączenie

Jakie macie pomysły na rozwiązanie takiego problemu ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 sie 2013, o 14:09 
Użytkownik

Nie wiem jakie masz silniki i jak je sterujesz ale może to być spowodowane albo tętnieniami na zasilaniu albo jakimiś szpilkami

Spróbował bym dodać jakiś duży kondensator filtrujący na zasilaniu BTM-a np 470u lub 1000u i zobaczyć co się będzie działo opcjonalnie dodać jeszcze do tych pojemności ceramicznego 100n

Fajny robot :)

Pozdrawiam

PostNapisane: 31 sie 2013, o 14:37 
Moderator

ewidentnie kłopot z zasilaniem, z baterią tzn bateriami :(

Toż bateryjki AA mają strasznie słabą wydajność prądową a sam BTM zżera ze 100mA !!! w trakcie nadawania

użyj małego akumulatorka żelowego na 12V wtedy będzie OK

a z paluszkami do ATB ? oj to nie dobry pomysł :( ... to nie jest zestaw przystosowany do zasilania z baterii tak ogólnie ... tym bardziej, że jak prąd zaczynają pobierać silniki i BTM i pozostałe rzeczy na ATB to na pewno napięcie spada poniżej 8V i nawet przetwornica zaczyna siadać ... :(

jak mówię jedyne rozwiązanie to akumulatorek żelowy

Obrazek

bo dolutowywanie kondensatorów przy BTM nic nie pomoże tutaj (tak mi się wydaje niestety)

PostNapisane: 31 sie 2013, o 14:43 
Użytkownik

a czy dało by radę np. na jakimś dobrym li-pol'u ?
np. tym ? http://www.modelemax.pl/product_info.ph ... turers_id=

ps. napęd to dwa mikroserwa sterowane mostkiem L293D.

PostNapisane: 31 sie 2013, o 14:45 
Moderator

Tak - przy takiej wydajności - spokojnie .... powinno działać

ale nie nastawiaj się na jakieś bardzo długie czasy poruszania robotem ... to można do testów

a docelowo zaprojektuj własny układ z prockiem , inną przetwornicą (przeznaczoną do baterii) itp

PostNapisane: 31 sie 2013, o 15:01 
Użytkownik

Optymalnie by było zobaczyć na oscyloskopie co tam się dzieje.

PostNapisane: 31 sie 2013, o 15:06 
Użytkownik

niestety nie jestem aż tak zawansowanym elektronikiem aby posiadać oscyloskop, a co do li-poli to fajna sprawa ponieważ mają świetny stosunek do pojemności do gabarytów. Planuję sobie zainwestować w jakąś ładowareczkę i ze 2 pakiety :)

PostNapisane: 31 sie 2013, o 17:13 
Moderator

mógłbyś też zamiast tych baterii paluszków dać np akumalatorki AA i już też by działało

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

stachu napisał(a):
Optymalnie by było zobaczyć na oscyloskopie co tam się dzieje

Ale tu nawet oscyloskopu nie trzeba .... zwykłe bateryjki paluszki mają bardzo dużą rezystancję wyjściową a przez to nie uda się z nich naraz pociągnąć np 500mA .... lub więcej ... nawet i 100mA to pewnie już dla nich za dużo ... więc podadzą dużo mniej prądu a napięcie w trakcie tego poboru spadnie drastycznie ....

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 31 sie 2013, o 19:52 
Użytkownik

MARCELOS napisał(a):
niestety nie jestem aż tak zawansowanym elektronikiem aby posiadać oscyloskop, a co do li-poli to fajna sprawa ponieważ mają świetny stosunek do pojemności do gabarytów. Planuję sobie zainwestować w jakąś ładowareczkę i ze 2 pakiety :)

Jako, że mam z "poliemarmi" troszkę doświadczenia - uważaj tylko na te akumulatorki - bo można sobie narobić sporo problemów... Zobacz to:
https://www.youtube.com/watch?v=-DcpANRFrI4
Zbyt głębokie rozładowanie szybko degraduje pojemność, a przeładowanie grozi... - właśnie tym co na filmie widać.

PostNapisane: 31 sie 2013, o 20:48 
Użytkownik

Tak, słyszałem sporo o "wybuchliwości" tychże akumulatorków, ale jeżeli kupię dedykowaną ładowarkę do tego typu pakietów to chyba nic złego nie powinno się dziać prawda ? o np. taką :
http://www.sklep.rc-lipol.pl/pl/p/Ladow ... o-230V/369

PostNapisane: 31 sie 2013, o 21:23 
Użytkownik

Ta ładowarka jest w zasadzie balanserem - ale jest jak najbardziej OK. O ile to załatwi problem ładowania - to już w układzie sterującym robotem pamiętaj o monitorowaniu napięcia akumulatora. Bezpieczną granicą jest odłączanie przy 3,3V/celę - czyli dla tego pakietu to około 10V. Nie nadwyręży to akumulatora i będzie Ci długo służył.

PostNapisane: 1 wrz 2013, o 09:56 
Użytkownik

Bardzo dobrą alternatywą dla li-po są akumulatorki Li-Mn, np. AW IMR, są przystosowane do dużych prądów i nie robią fajerwerków w razie popełnienia błędów, są niestety troszkę droższe. Ładuje się je tak samo jak wszystkie li-jony.

PostNapisane: 1 wrz 2013, o 13:16 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

buz11 napisał(a):
Bezpieczną granicą jest odłączanie przy 3,3V/celę

A gdzie tam, pierwsza lepsza dokumentacja producenta dokładnie nam pokazuje do jakiego napięcia można zejść pod obciążeniem. tu przykład:
http://www.batteryspace.com/prod-specs/ ... H-2200.pdf
"4.3 Discharging Voltage (Min) 2.75V"

Od pomysłów typu: ładowanie do 4.1V i rozładowanie do 3,5 i podobnych radzę trzymać się z daleka, no chyba że chcemy wykorzystywać pojemność aku w 30% ;)

PostNapisane: 2 wrz 2013, o 08:53 
Użytkownik

buz11 napisał(a):
Jako, że mam z "poliemarmi" troszkę doświadczenia - uważaj tylko na te akumulatorki - bo można sobie narobić sporo problemów...

Panowie przestańcie straszyć "polimerami" bo one wcale nie są takie straszne. Podstawowa zasada ładować dedykowaną ładowarką, która pilnuje napięć i prądów.
Mam kilka ogniw po kraksie i nic szczególnego się z nimi nie dzieje. Kiedyś z ciekawości na lotnisku przebiliśmy takie ogniwo spodziewając się kuli ognia wielkości 1 metra średnicy ;) jak to na filmach YT...i co, ano ognia było tyle co z zapalniczki i nie wiele więcej dymu. Co nie znaczy, że możemy lekceważyć zasady bezpieczeństwa przy posługiwaniu się tymi ogniwami.
MARCELOS napisał(a):
a czy dało by radę np. na jakimś dobrym li-pol'u ?
np. tym ? http://www.modelemax.pl/product_info.ph ... turers_id=

Pamiętaj, że pakiet 3 celowy (3S) ma w stanie max naładowanym 12,6V i napięcie w trakcie poboru prądu spada do około 9V (tzn. regulatory modelarskie odcinają silniki powyżej tych okolic, aby można było bezpiecznie wylądować). Wielkością 8 ogniw AA możesz nawet kupić lipole o pojemności 2200mAh.
Pozdrawiam, Darek.
Nie wiem po co napisałem to ostatnie zdanie, bo coś mi się w głowie ułożyło, że potrzebujesz 12V.

Strefa czasowa: UTC + 1