Witam
Próbuje ostatnio okiełznać wyświetlacz graficzny na sterowniku ST7920.
Powoli mi się udało tryb tekstowy działa,graficzny tak samo ,ale doszłem teraz do momentu napisania funkcji do zapalania i gaszenia pojedynczego pixela i potrzebuje w tym momencie odczytać z danego adresu w pamieci wyświetlacza informacje i ją zmodyfikować.
Wszsytko by było dobrze gdyby w tym wyświetlaczu informacje były zapisywane w 1 bajcie tak jak np. KS0108.
Tu jest niestety inaczej ponieważ informacje pod danym adresem x,y zapisywane są w dwóch bajtach (b0..b15)
Widać to na poniższym zdjęciu:

Gdy zapisuję informacje do tej pamięcie poprostu wysyłam za koleją 2 bajty zgodnie z PDF i wszsytko jest dobrze,ale gdy chcę odczytać dwa bajty to już nie jest tak kolorowo.
Mogę odczytać tylko 1 bajt(b0..b7) ponowne wywołanie funkcji odczytujęcej dane zwraca mi tą samą wartość a nie wartość bitów (b8..b15)
Funkcja odczytująca dane z wyświetlacza:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
I teraz mam następujące pytanie w jaki sposób mogę odczytać dane z bitów(b8..b15) zmodyfikować funkcję do odczytu,zmienić sekwencję ustawiania i zerowania pinów sterujących LCD?
Pozdrawiam Luki