Robię w złożeniu prosty układzik do sygnalizacji poziomu cieczy do swojego samochodu.
Natrafiłem na banalny problem nad którym głowię się na tyle dlugo że aż postanowiłęm napisać na forum.
Chodzi o to że, uruchamia mi się alarm dźwiękowy, to mi ładnie działa. Natomiast nie mogę zaprogramować przedziału czasu miedzy kolejnymi uruchomieniami alarmu.
Wygląda to tak że:
1) na buzer idzie seria impulsów które go włączają i wyłączają na przemian.
2) Chce zrobić żeby poszła taka paczka impulsów potem przerwa powiedzmy 1 minuta i znowu paczka.
Kod do generacji dźwięku wygląda tak :
znacznik - to zmienna zwiększająca wartość w przerwaniu od timera sprzętowego.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Ten fragment kodu jest częścia funkcji odpowiedzialnej za wykrywanie poziomu płynu.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Napisałem to bez użycia przerwań bo akurat tak było wygodniej.
Fizycznie do procka podłaczone są 3 elektrody + elektroda masy. Woda zamyka obwód i palą się diody.
Jak w programie głownym napisać kod żeby dźwięk był na przykład tak: seria pików + 1minuta przerwy .... seria pików.
Niby to proste jak drut a piszę już chyba ze 20 wersję kodu i nie działa jak trzeba.
Kod wstawiamy przy pomocy syntax=c - Różowy J.