Witam
Powiem tak - mimo posiadania książki "Podstawy.." dopiero przymierzam się do swoich pierwszych prób z pisaniem programów (Mirku - przepraszam
![Płacze :cry:](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_cry.gif)
..), ale w międzyczasie wciąż przeglądam necik w poszukiwaniu jakichś rozwiązań - a gdy coś znajdę to zapisuję sobie na dysku. Gdy wspomnieliście tu o różnicach w wyświetlaniu temperatury przypomniałem sobie, że coś mi się o uszy już obiło, i że mam coś gdzieś zapisane. Mam nadzieję że nie naruszę praw autorskich (w końcu to oficjalna "errata")?
Jeśli nie w temacie - usunę swój post by nie zaśmiecać forum.
Pozdrawiam
P.S.
Do powyższego mam notatkę, która jest takiej treści:
WAŻNA INOFRMACJA TECHNICZNA (w załączniku):
Problem dotyczy możliwości utraty zawartości EEPROM dla układów DS18B20, DS18S20, DS1822 (Rev. B7):
1. Występuje bardzo rzadko i w specyficznych warunkach.
2. Nie można dokładnie określić partii towaru narażonej na błąd.
3. Utrata zawartości EEPROM-u powoduje stratę kalibracji i wartości rejestrów TH i TL
4. Utrata zawartości może nastąpić tylko w trakcie narastania zasilania.
5. Można programowo ograniczyć błąd utraty kalibracji do maks. +/-2 stopni.
6. Można całkowicie wyeliminować potencjalny błąd poprzez zapamiętanie kalibracji w pamięci zewn.
Z informacji podanych przez firmę Maxim wynika, że problem dotyczy niewielkiej statystycznie ilości układów. W trosce o dobro naszych klientów przekazujemy jednak szczegółową informację jak zmodyfikować oprogramowanie, aby całkowicie lub częsciowo wyeliminować potencjalne zagrożenie. W przypadku konieczności uzyskania dodatkowych wyjaśnień technicznych prosimy o kontakt z naszą firmą.
----------
Dodatkowe objaśnienia - jak rozpoznać wersję układu, tzw. Rev. B7 (na przykładzie układu DS18S20):
| DALLAS | -> producent
| DS1820 | -> typ układu (DS18S20 kodowany jest skrótowo jako DS1820)
| 0347B7 | -> partia towaru: rrttvv (rr - rok, tt - tydzień, vv -wersja (Revision))
| 526AA | -> kod fabryki
No i właśnie obrazki z Imageshacka zniknęły, nie aktywne linki usuwam - Różowy J.