Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 sty 2025, o 21:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 sie 2013, o 06:42 
Użytkownik

Czy jeśli mam w układzie przetwornice 5V, a jeden z układów (który stabilizuje napięcie odniesienia) potrzebuje 2,5V to czy mogę zastosować zwykły dzielnik napięcia czy muszę użyć LDO?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sie 2013, o 07:03 

Pytanie chyba mało precyzyjne, ja przynajmniej nie do końca go rozumiem, czy z tego dzielnika te 2,5V bedzie dopiero wykorzystywane do zrobienia napięcia referencyjnego 2,5V czy juz bedzie tym napieciem? Może daj fragment schematu gdzie to chcesz zastosowac.

PostNapisane: 9 sie 2013, o 15:05 
Użytkownik

Z tego napięcia będzie zasilany ref który tworzy napięcie referencjne, nie mogę go zasilić go napięciem 5 V bo byłby zaduży spadek napięcia według datasheet'a
Pytam się też ogólnie czy jeśli mam stabilizator 5V to inne niższe napięcia mogę tworzyć przez dzielnik, bo przecież 5 v jest stabilizowane?

PostNapisane: 9 sie 2013, o 16:39 
Użytkownik

Możesz oczywiście je tworzyć, ale weź pod uwagę, że jeśli przy dużym obciążeniu stabilizatora 5V zanotujesz na nim spadek napięcia, to i wszsystkie napięcia z dzielników również spadną (każdy stabilizator ma swoją wydajność prądową i generalnie można przyjąć zasadę, że powyżej pewnej wartośći prądu obciążenia napięcie podawane przez stabilizator będzie spadać - oczywiście to wszystko zależy od zastosowanego stabilizatora, więc najlepiej zajrzeć do datasheeta - charakterystyka prądowo-napięciowa ). Zwróć również uwagę, że każde zakłócenie, "szarpnięcie" czy wzrost napięcia na stabilizatorze bezpośrednio przełoży się na zmianę napięcia z dzielnika.
Przy zastosowaniu LDO unikasz tej sytuacji, co może mieć niebagatelne znaczenie dla źródła napięcia, które stosujesz.

Wszystko oczywiście zależy też od wartości prądu, jaką żre napięcie odniesienia - na każdym z rezystorów będą straty mocy, więc jeśli zastosujesz rezystory o zbyt dużej wartości lub dopuszczalnej mocy, to pójdą z dymem ;) Podpowiadam: P=(I^2)*R. Z drugiej strony, przez obydwa rezystory dzielnika będzie "leciała" stała wartość prądu wynikająca z zasady działania dzielnika (z napiecia 5V do masy), a tutaj im mniejsza wartość rezystorów, tym większa wartość strat mocy. P=(U^2)/R
Jeśli dobierzesz wartości rezystorów tak, aby uzyskać odpowiednią ilość prądu niezbędną do zasilenia źródła i jednocześcnie nie spalenia rezystorów, będzie ok. Ale znowu - jeśli siądzie główne napięcie, siądzie też napięcie zasilające źródło odniesienia, a one zwykle tego nie lubią.
Dlatego ja bym dał LDO ;)

Strefa czasowa: UTC + 1