Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 gru 2024, o 18:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 sie 2013, o 22:26 
Użytkownik

Witam serdecznie, błądzę i nie wiem gdzie zamieścić post no to może tu... :) Jeśli ktoś miał z szanownych kolegów problem z zasilaniem modułów GSM w większości prądożernych bestii, pewnie będzie mi w stanie pomóc.W załączniku przesłałem plik schematu urządzenia jakie zrobiłem - proste powiadomienie o zdarzeniu. Wiele wody w rzece upłynęło, aby moduł w ogóle ze mną chciał gadać, no ale gada. Cały czas wysyła do terminala informacje +CPIN: READY potem +CFUN: 1 i tak w kółko...Zakładam zatem, że moduł się resetuje no ale..... Schemat powstał w oparciu o datasheeta producenta, nawet kupiłem te same elementy, jako wejście napięcia dla MIC29302WU jest 5V z przetworniczki LM2576 w wersji 3A na wyjściu i konfiguracji 5V (gotowiec nie dostrajany), gdzie też znajdują się elementy z datasheeta dla obciążenia 3A. Wniosek nasuwa się jeden - no jak ma nie działać, musi! Teoria teorią a w praktyce moduł się resetuje, tak myślę, słychać nawet jak MIC się męczy (słychać wyższą częstotliwość jakby wjeżdżała na górę i spadała)... proszę o podpowiedzi co zrobić z elektrolitami i którymi. Dodam, bo to ważne, że zasilanie brałem z różnych źródeł najpotężniejszym był zasilacz CB 13,8V kilkanaście A i efekt ten sam. W ogóle nie napisałem, że jest to urządzenie do pojazdu.
Mam też pytanie dodatkowe, bo jest to mój pierwszy moduł, czy zapis na terminalu (+CPIN: READY potem +CFUN: 1) powinien pojawić się tylko raz i czekać na sterowanie np. AT ? Jak powinny zachować się diody LED od sieci i sygnału? Wiem , że karta ma jakiś PIN, i co moduł go nie chce, to skąd +CPIN: READY?
Pozdrawiam i dziękuję.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Zapomniałem dodać..czy te komunikaty terminalowe mogą dać mi nadzieję, że czyta SIM właściwie i nie podłączyłem źle gniazda?

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 sie 2013, o 07:24 
Użytkownik

Cześć!
ad. 1 Różnicy między 20A a 3A oczywiście nie ma, ale wyprzedzam pytania o podanie źródła zasilania i jego możliwości :)
ad. 2 Konfiguracja MICa przy tym dzielniku ma dać wyjściowe 3,9V jak w nocie i jest tyle idealnie, nawet 2 miejsca po przecinku ! :)
ad. 3 Jestem w pracy i nie mogę zaszaleć zbytnio z podziałem schematu, ale widać zasadniczo 2 schematy z peryferiami dla przetwornicy LM2576 i LDO MIC29302WU, więcej peryferii nie mają, nawet na płytce są umieszczone jak na tym schemacie i bardzo blisko siebie, odległości nie przekraczają 1 cm od nóżek.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

5V mam z LM2576 max 3A wydajności. Zmierzone 4,99V podczas pracy.

PostNapisane: 2 sie 2013, o 13:32 
Użytkownik

Nie czytałem dokumentacji do modemu ZTE ale z doświadczenia wiem że 2x47uF w zasilaniu modemu to za mała pojemność.
2 x 100uF tantal (low ESR) byłoby ok a w zasadzie minimum.

PostNapisane: 2 sie 2013, o 13:44 
Użytkownik

Pdf nie jest za wielki to go wrzucę. Napisano w nim że maksymalny prąd to 1,8A no i jak widać na 13 str. są 47uF x 2 na wyjściu - elektrolit. Myślisz, że warto je przelutować? Mam niestety tylko "standardowe" elektrolity smd (płytka jest głównie smd) a nie mam o małej ESR czy jest sens je dawać? np. 220u czy 470u
chcę przede wszystkim zapytać czy dobrze oceniam usterkę, zasilanie nie wydala?

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 2 sie 2013, o 16:13 
Moderator

fliper_katrill napisał(a):
a nie mam o małej ESR czy jest sens je dawać?

czy jest sens ? to jest WYMÓG, i w 99,999% przypadków takich jak opisujesz to właśnie brak tych elektrolitów LOW ESR jest przyczyną takich zachowań. Wystarczy poczytać co drugi post na co drugim forum - związany z takimi modemami. Tu nie chodzi o dokładanie wielkiej pojemności ale o jak najniższą rezystancję wewn. takich kondków.

A ich brak przy dodatkowo np źle zaprojektowanej PCB zawsze będzie tragedią nawet jeśli dasz stabilizator na 600A od betoniarki :(

Na takich przykładach dopiero poznasz, co znaczy LOW ESR i jakie ma znaczenie szczególnie w przypadku takich modułów gsm itp.

PostNapisane: 2 sie 2013, o 18:05 
Użytkownik

No to się cieszę że mnie ktoś pouczył, to moje pierwsze kroki w tej dziedzinie i lepiej to wiedzieć odrazu :) Jeśli moglibyście mnie upewnić czy objawy opisane są na pewno związane z zasilaniem czy np. uszkodzeniem modułu przy lutowaniu (nie wiem przegrzanie czy coś)? No i proszę o potwierdzenie czy komunikaty wysyłane zaraz po uruchomieniu są poprawne, bo rozumiem, że ciągłe wysyłanie tych komend z modułu związane jest z resetowaniem się go?

PostNapisane: 2 sie 2013, o 18:24 
Użytkownik

Nigdy nie miałem do czynienia z modułami ZTE, ale jeszcze żaden z nich sam, bez żadnego zapytania komendą AT od strony procesora nie wywalał odpowiedzi na RS'ie.

Normalnie powinieneś zapytać o status karty (PIN) czyli AT+CPIN?, podobnie jest z CFUN.
O ile pamiętam to SIM300 gdy już był gotowy do pracy nadawał 'Call Ready' na prędkości 115200bps.
Dla porównania SIM900 już tego nie ma.

Ciężko stwierdzić u ciebie rodzaj uszkodzenia, na początek daj np. 220uF czy nawet 470uF (zwykłe elektrolity), zapewnią one wstępnie bufor na szarpnięcia prądu przez modem.
Tantala możesz dołożyć później.

PostNapisane: 2 sie 2013, o 18:33 
Użytkownik

Ja przeszedłem tą samą droge co ty czyli resetowanie się modułu,naprzemiene komunikaty o błedzie kartu lub jej braku.
W moim przypadku zamiast LDO dałem przetworniczkę (podobna do mirkowej ale na innym układzie) ustawiona na 3,3v do tego 2x100uF LOW ESR tak jak poprzednicy już zauważyli to jest podstawa. Ale opisz jeszcze jak się zachowują diody.
Poprawna inicjalizacja wygląda tak:
Załączamy moduł
Dioda Power powina swiecić ciągle ,a dioda od sygnału na początku powinna migać szybko
Potem na terminal powinienś dostać +CPIN:READY lub +CPIN: SIM PIN( czyli karta jest zabezpieczona trzeba wprowadzić pin) potem dostajesz +CFUN: 1 mogą one wystąpić odwrotnie zależne od karty.
Po wprowadzeniu pinu dioda sygnału zaczyna wolniej migać
Jeżeli u ciebie w tym czasie dioda power i zarazem dioda sygnału zgasną to modem się resetuje gdy próbuje połączyć się z BTSem (wtedy pobiera najwięcej prądu możesz to też stwierdzić po np.charakterystycznym dzwięku w głośnikach takie jak przy zwykłym telefonie)
Więcej mogę pomóc jak opiszesz zachowanie diód i sprawdz też czy w trakcie pracy/resetu układu masz napiecie na karcie.
Nie martw się ja dopiero opanowałem ten układ do normalnej pracy po jakimś tygodniu siedzenia z miernikiem i oscylem dopiero wtedy zauważyłem że podczasz łączenia z BTSem siada mi zasilanie do 2V i tak samo znika zasilanie z karty SIM.

Pozdrawiam Luki (Mogę nie odpowiadać ponieważ mam ograniczony dostęp do internetu na wczasach)

Sonix

W przypadku ZTE od razu po starcie wysyła te 2 linie poprzez RSa :)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 sie 2013, o 22:02 
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedzi :) Luki jest DOKŁADNIE tak jak opisujesz z diodami i wyświetlaniem (u mnie nie chce PINu), tak myślałem, że szuka BTSa, ciągnie prąd na maksa i zdycha. Nie zaobserwowałem spadku napięcia na pinach karty SIM. Idąc za Waszymi radami, wymienić wszystkie elektrolity i przy MICu i LMie na ESRy? Dać pojemności jak w nocie tylko z niskimi ESRami?

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

zapomniałem dodać, że przetworniczka piszczy jakby się ładowała a w momencie resetu ucicha

PostNapisane: 2 sie 2013, o 22:24 
Moderator

fliper_katrill napisał(a):
zapomniałem dodać, że przetworniczka piszczy jakby się ładowała a w momencie resetu ucicha

To wróży jedno :( ... może się okazać że dodanie tych dwóch LOW ESR przy zasilaniu mało zmieni albo nic - bo okaże się, że niestety masz poważnie źle zaprojektowane PCB :(

PostNapisane: 3 sie 2013, o 10:06 
Użytkownik

No to już śpieszę pokazać PCB.

Załączniki:

PostNapisane: 3 sie 2013, o 13:29 
Użytkownik

Yes, yes, yes .... cytując klasyka, po dodaniu bezpośrednio przy zasilaniu kondensatorów ESR (nie wiem skąd ale miałem) o wartościach 2x220uF loguje się do sieci!! Przy jednym nie chciał. No, ale zawsze coś musi być jeszcze..... Łączy się modem na AT odpowiada OK i dalej komunikaty wcześniejsze o których pisałem ale na ATDXXXXXXXXX odpisuje NO CARRIER, także znowu liczę na waszą pomoc :)

------------------------ [ Dodano po: 30 minutach ]

sam sobie odpowiem, nie dałem średnika na koniec :) już wszystko działa pozdrawiam i dziękuję za udział w dyskusji, szczególnie Luki !

Strefa czasowa: UTC + 1