Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 mar 2025, o 14:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lip 2013, o 05:44 
Użytkownik

Witam,

czy w Basomie można uzyskać więcej znaków graficznych niż 8 coś na zasadzie instrukcji Deflcdchar ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lip 2013, o 08:11 
Moderator

slawek3000 napisał(a):
czy w Basomie można uzyskać więcej znaków graficznych niż 8 coś na zasadzie instrukcji Deflcdchar ?

Można - w Bascomie można że tak powiem podchwytliwie ;)

Tylko zainteresuj się kiedyś (choć wiem że Bascom do tego nie nakłania) dokumentacją działania takich wyświetlaczy, i zobacz, że można w nich zdefiniować TYLKO 8 własnych znaków - teraz jaśniej ?

PostNapisane: 27 lip 2013, o 08:29 
Użytkownik

Nie da się na raz więcej niż 8 sztuk. Znaki graficzne ładowane są do pamięci wyświetlacza a nie siedzą w pamięci programu. Gdyby siedziały we flashu czy też w epromie to mógłbyś mieć ich tyle ile masz pamięci na kod.

Ale oczywiście można inaczej. Jeśli nie potrzebujesz na raz więcej niż osiem sztuk to zrób tak:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Nie jest to super rozwiązanie a przede wszystkim bardzo wolne i nie pozwoli na płynne wyświetlenie dwóch znaków z dwóch różnych zestawów. Gdybyś chciał wypisać coś na ekranie to nie uzyskasz super efektu z racji konieczności zastosowania dyrektywy wpisującej znaki do ramu wyświetlacza.
Natomiast jest jeszcze temat że nie musisz zastępować wszystkich znaków, możesz zastępować tylko te które nie są Ci potrzebne.

PostNapisane: 28 lip 2013, o 21:52 
Użytkownik

z definowanymi znakami jest kicha mozna jak juz kolega matrix podpowiedzial zdefiniowac nowy zestaw albo tylko nowy pojedynczy znak
ja dla potrzeb komputerka domowego tak pokombinowalem ze do calego menu uzywane sa tylko dwa znaki a to dla tego ze na raz wystepuja na wyswietlaczu choc polskich liter jest uzywanych wiecej niz dwie w calym menu
za kazdym razem kiedy chce wyswietlic napis ze zdefinowanym nakiem laduje jego definicje
polecenie Deflcdchar mozna uzywac wielokrotnie dla tego samego znaku
przed wyslaniem nowej definicji znaku nie jest konieczne inicjowanie wyswiatlacza cls
dalszych 5 znakow zzera mi animowany progress bar i jeszcze 1 znak zostal mi na zapas

PostNapisane: 1 sie 2013, o 20:20 
Użytkownik

Widzę ,że przy rozwiązaniu . które podał Matrix spowalnia niektóre rzeczy czy to jest to normalne ?

PostNapisane: 1 sie 2013, o 20:37 
Użytkownik

Tak, jest to normalne ponieważ procedura CLS zawiera w sobie podprocedurę odświeżenia ekranu a ta zajmuje trochę czasu.

PostNapisane: 1 sie 2013, o 20:51 
Użytkownik

nie używałem cls , tylko raz na początku programu i tyle

PostNapisane: 2 sie 2013, o 08:45 
Użytkownik

ladowanie znakow spowania program to dla tego dla potrzeb animacji zuzylem 5 znaczkow aby ich nie ladowac(animacja polega na wyswietlaniu kolejnych znakow) a w menu gdzie zanim czlowiek nacisnie klawisz i sie zastanowi co chce zrobic nie jest to odczuwalne i za kazdym razem laduje potrzebny znak przed wyswietleniem napisu
cls daje na poczatku i staram sie nadpisywac znaki no ale nieraz sie nie da nic zrobic poza cls albo nie mam juz sily siedziec nad programem menu
nadpisywanie ma ta zalete ze nie ma nieprzyjemnego chwilowego wygaszenia ekranu za to trzeba caly czas myslec co gdzie jest wyswietlone i co wylezie bokiem

PostNapisane: 2 sie 2013, o 16:42 
Użytkownik

Nadpisywanie to jest świetna sprawa. Sam nadpisuję, nie wykorzystuję wciąż CLS.

Strefa czasowa: UTC + 1