Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 gru 2024, o 05:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: promocja Mirka
PostNapisane: 29 lip 2013, o 08:04 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Hejka.
Chciałbym wyjść z inicjatywą promocji Mirka firmy - Atnel. W podzięce za poradniki i pomoc jak również książki. Proponuję każdemu, kto nagra jakiś filmik, poradnik o tym co zmajstrował wrzucać na starcie filmu reklamę Atnela lub nawet tapetkę z logiem czy czymś takim. Oczywiście jeśli Mirek nie ma nic przeciw.
Z mojej strony proszę o podanie jakiegoś dobrego małego softu do obróbki filmów umieszczanych na YT najlepiej żeby był za free.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 lip 2013, o 08:45 
Użytkownik

Pomysł wydaje się ciekawy, ale może wprowadzać w błąd widzów sygnowaniem marką Atnel.pl. O ile większość poradników na forum jest wysokiej klasy to ja jako właściciel firmy nie do końca chciałbym aby jakiś kiepski poradnik sygnowany był moim logiem. I wszystkie pretensje będą spadać na skrzynkę pocztową Mirka. To już lepiej na samym końcu filmu zawrzeć informacje z podziękowaniami dla: i tutaj umieścić logo Atnel wtedy nie ma jednoznacznego utożsamiania się z tą firmą a miło jest podziękować.

PostNapisane: 29 lip 2013, o 09:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wiesz nie mam na myśli wrzucić od razu nie wiadomo czego, ale właśnie taką notkę jakąś może Mirek przygotuje tapetkę, którą ja z chęcią bym zamieszczał. Przecież wiele super projektów powstaje na tym forum i nikt mi nie powie że to nie jest w dużej mierze zasługa Mirka.
Może właśnie promować książkę że to dzięki niej powstał poradnik/projekt.
Bo nie ukrywam wkurzył mnie ostatni temat - ale nie tylko mnie jak było widać

PostNapisane: 29 lip 2013, o 10:42 
Użytkownik

Dlatego wiele osób umieszczających swoje filmiki na YT umieszcza adres naszego forum. Osoba która jest zainteresowana zgłębieniem tematu i tak tutaj trafi, a dalej już jest prosta droga do Mirka ;)

PostNapisane: 29 lip 2013, o 11:00 
Użytkownik

ot właśnie ,,,, na LCDkach pojawia się nazwa Atnel jak też i adres forum itp
tak więc niema tu kłopotu z promocją :)

PostNapisane: 29 lip 2013, o 13:08 
Moderator

Przede wszystkim bardzo uprzejmie dziękuję za taką spontaniczną akcję ;) i chęć pomocy w rozreklamowaniu np książek - bo mi głównie na tym zależy ... na prawdę wciąż mało ludzi o nich wie, a konkurencyjne wydawnictwa oczywiście przykrywają mnie tu dużą czapką z beretem.

Reasumując z jednej strony oczywiście właśnie miło by było gdyby przede wszystkim np dawać zawsze namiar na nasze forum - bo ono ŻYJE i taki link myślę że da dużo więcej niż link do www.atnel.pl

z drugiej zaś strony to chyba dobry pomysł kolego developer żebym może przygotował jakieś tam materiały w postaci np takiego obrazka czy obrazków jednej czy drugiej książki, które pojawiają się także u mnie w poradnikach i jeśli po prostu ktoś uzna za stosowne aby gdzieś tam w jakiejś części filmiku czy coś wrzucić taki obrazek z dopiskiem że np robiąc to-i-to korzystałem z książki XXX lub YYY to też byłoby fajnie ... ale to mówię wg uznania i możliwości - bo wiadomo że nawet na wstawienie do filmiku głupiego obrazka też trzeba poświęcić trochę czasu

przygotuję więc takie materiały wkrótce i podam link żeby można było sobie pobrać w razie potrzeby

-----------------------------------------

Jeśli chodzi o nagrywanie poradników to hmm mógłbym nawet i taki kiedyś poradnik nakręcić - tyle że niestety ja nie korzystam tu z darmowego oprogramowania do tworzenia poradników więc byłby problem pewnie. Ja korzystam z Camtasia Studio 8, firmy Techsmith ..... i zmuszony byłem wręcz to kupić po tym jak przeszedłem drogę przez mękę próbując robić to właśnie na darmowych programach :( ... tzn wiecie co jest najgorsze ? no przecież nie samo nagrywanie z kamery bo to każdy i dowolnym programem zrobi. Najgorsze jest aby dobrze nagrać obraz z pulpitu i jeszcze żeby on był dobrze zsynchronizowany z dźwiękiem - no i tutaj niestety ... prym wiedzie Camtasia Studio

ale jeśli chodzi o wszelkie inne aspekty nagrywania i tworzenia poradników to myślę że będę musiał też i tą wiedzą się z wami podzielić w pełni - nie ma sprawy ... a pewnie po drodze i sam się czegoś od was dowiem później ;)

PostNapisane: 29 lip 2013, o 14:42 
Użytkownik

Pomysł b. sympatyczny - może po angielsku: Supported by Mirek's knowledge :) lub po polsku: Wspierane wiedzą Mirka ;)

PostNapisane: 29 lip 2013, o 14:57 

No cóż wielu użytkowników ma profile na fb czy innych "portalach", ze tak powiem, co szkodzi umieścić tam link do atnela czy tez do profilu atnela na fb. Szybkie i nic nie kosztuje.
A tak swoją drogą czemu na profilu FB Atnela zaraz po otwarciu nie "kłuje" po oczach reklama książek?

PostNapisane: 29 lip 2013, o 15:19 
Moderator

Cytuj:
A tak swoją drogą czemu na profilu FB Atnela zaraz po otwarciu nie "kłuje" po oczach reklama książek?

hmm mówisz o tym takim dużym obrazku ? no może fakt że trzeba by go zmienić - muszę zobaczyć jak to się robi. Ja od niedawna cokolwiek robię na FB - poznaję tą machinę bo tak normalnie dla mnie FB to czarna magia ;)

PostNapisane: 29 lip 2013, o 15:29 

No dokładnie o tym i po kliknięciu w to byłoby przekierowanie do opisów książek lub sklepu, a na tym obrazku jakaś zachęta konkretna w sensie reklama tych książek tez by się przydała, w ogóle takimi małymi literkami jest tam zaproszenie na blog a tam powinno to wchodzić jako pierwsza informacja, również o wydawnictwie, blogu forum itp. i to powinno się wyróżniać i zawsze być na górze. A wtedy jak inni mający profil na FB dodadzą do siebie też link do FB Atnela to szybciej to pojdzie w świat.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Tak naprawdę teraz po otwarciu twojego profilu na FB to wogóle nie wiadomo ze jesteś autorem takich książek!

PostNapisane: 29 lip 2013, o 15:44 
Moderator

racja muszę coś z tym zrobić - taki widać ze mnie koci fejsbookowicz ;) dzięki za uwagi

PostNapisane: 29 lip 2013, o 15:49 

Tylko Ci chciałem pokazać proste możliwości, a wiadomo że kupę młodych ludzi ma profile na FB :)

PostNapisane: 29 lip 2013, o 15:59 
Moderator

No oczywiście masz rację i to że ja akurat nie korzystam z FB nie oznacza że mnóstwo innych osób tego nie robi. Dlatego dzięki za wskazówki.

PostNapisane: 29 lip 2013, o 16:03 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

mirekk36 napisał(a):
i to że ja akurat nie korzystam z FB

Nie jesteś sam ;-)

Kilka tygodni temu usunąłem konto i czuję się lżejszy :lol:

Inna sprawa czy rzeczywiście je usunięto czy gdzieś przechowują, ale że poza nazwiskiem nie było w profilu nic istotnego to nawet mnie to nie interesuje.

A w ramach kary za offtop idę wyszorować korytarz w Lochach...

PostNapisane: 29 lip 2013, o 16:10 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
Inna sprawa czy rzeczywiście je usunięto czy gdzieś przechowują

Spokojnie na facebooku nic nie ginie, wszystko co wstawiłeś jest zapisane :)

Mirku może lepiej na FB dać fotki zestawu ATB i książek, jako zdjęcie w tle

PostNapisane: 29 lip 2013, o 18:06 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
Kilka tygodni temu usunąłem konto i czuję się lżejszy

Na FB nie usuniesz konta, a jedynie je "dezaktywujesz" ;)

Co do promocji książek itp. Akcja z intrami w filmikach jest dobra, ale i tak jak już wyżej wymieniono nazwa atnel.pl pojawia się czesto na LCD, a ja sam dawałem odnośniki na forum w szczegółach do filmów :)

PostNapisane: 30 lip 2013, o 12:44 
Nowy

MeSSer a jakiego programu wżywasz do nagrywania filmów?

Ja osobiście znalazłem bb flashback express jest darmowy z tym, że po 30 dniach wystarczy się wykonać darmową rejestracje.
Podoba mi się jakość filmu.

http://www.instalki.pl/programy/downloa ... press.html

PostNapisane: 30 lip 2013, o 12:54 
Nowy

MeSSer napisał(a):
Na FB nie usuniesz konta, a jedynie je "dezaktywujesz" ;)

No, nie do końca. Mają dwie procedury i z tego co wiem druga (trwała) zajmuje ok. 2 tygodni. Ale Facebook nie lubi rozstawać się ze szpiegowanymi (PRISM ;) ) i trzeba unikać logowania się na konto przez cały czas kasacji. Nie wiem jak to jest, gdy ktoś ma powiązane z FB inne konta z różnych stron WWW, ale jeśli to też ma wpływ to opuszczenie Big Brothera może być naprawdę trudne.

A co szerszego reklamowania strony sklepu i wydawnictwa Atnel oraz pracy Pana Mirka to być może warto by było, aby nadworny grafik forum wykonał kilka userbarów. Nie jest to nachalna reklama wstawiana na stronę, ale mały pliczek graficzny, który każdy chętny użytkownik jakiegokolwiek forum może ustawić w swojej sygnaturze. Czasem są to małe nienachalne reklamy, czasem tylko oznaka przywiązania użytkownika do jakiegoś tematu czy wyraz zainteresowania nim. Sam bym chętnie taki mały userbar z odnośnikiem na blog Mirka wstawił w sygnaturę na forach, na których bywam, bo warto propagować ciekawe inicjatywy. Każdy mógłby wnieść swój mały wkład w niesienie kaganka oświaty, nawet jeśli to tylko tak nikły wkład.

Proszę o tym pomyśleć, Panie Mirku, grafik nie miałby z tym dużo pracy, a na pewno zna temat userbarów.

Ostatnio edytowano 30 lip 2013, o 13:07 przez Jono, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 30 lip 2013, o 13:04 
Użytkownik

jacaz4 napisał(a):
MeSSer a jakiego programu wżywasz do nagrywania filmów?

Nie nagrywam filmów z pulpitu, jedynie prezentuje to co powstało ;)
A co do programu to sobie na niego zerknę.

PostNapisane: 30 lip 2013, o 15:22 

Obrazek

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język html4strict
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Inicjatywa ciekawa, tylko że przedstawiona w Wikipedii wielkość jest bez sensu.

W dobie monitorów Full HD na "takim czymś" niewiele widać.

Jeśli już to proponowałbym jakieś 700x50.

Np:

Obrazek

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język html4strict
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 30 lip 2013, o 16:52 
Użytkownik

Jaglarz fajnie Ci to wyszło :D ja dla relaksu pogrywam sobie w gierkę desert operations, i chcąc nie chcąc posiadam sojusz, postanowiłem działać ;) oto dowód:
Obrazek

PostNapisane: 30 lip 2013, o 17:11 

To akurat tylko przykład. Można zrobić o wiele ładniejsze, a nawet kilkanaście dla różnych adresów.

Żeby każdy chętny sobie wybrał co mu się spodoba.

PostNapisane: 30 lip 2013, o 18:54 
Nowy

Jaglarz napisał(a):
Inicjatywa ciekawa, tylko że przedstawiona w Wikipedii wielkość jest bez sensu.

Ten "bezsens" wynika z innego przeznaczenia userbarów (to nie banner reklamowy) i szacunku do innych użytkowników forum :). W końcu nie każdy ma chęć przewijać kilku(nastu) długich linii tekstu z konfiguracją komputera jego właściciela, dostawać po oczach animacjami kilkaset x kilkaset pikseli (a bywają tacy miłośnicy rozmachu), itp. Z tego powodu ja najczęściej wyłączam wyświetlanie sygnatur, bo użytkownicy forów rzadko stosują się do netykiety w tej kwestii, a fora często pozwalają wklejać do sygnatury naprawdę dowolne rzeczy.

Podstawa o czym trzeba pamiętać (a mało kto pamięta faktycznie): nie każdy musi kochać to co ja, ale fajnie, że będą o tym wiedzieli.

Myślałem o czymś takim Obrazek

Nawet nie wiedziałem, że w sieci są gotowe generatory na stronach WWW do takich rzeczy. Czyli każdy może zrobić sobie sam co mu się żywnie podoba :) .

PostNapisane: 31 lip 2013, o 07:57 
Użytkownik

A może w ramach promocji można by było zrobić T-shirty z logo firmy.

PostNapisane: 31 lip 2013, o 12:57 
Użytkownik

i leginsy dla jaglastego koniecznie rózowe :)

PostNapisane: 31 lip 2013, o 19:47 
Moderator

Elektronik napisał(a):
A może w ramach promocji można by było zrobić T-shirty z logo firmy.

Tak na poważnie - to może być fajny pomysł ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

SunRiver napisał(a):
i leginsy dla jaglastego koniecznie rózowe :)

Sun - ja ostatnio jak widzę Jagiego na naszym forum czy też czacie - to normalnie zaczynam zazdrościć, że się tak wyróżnia ;) Pal pies barbie :lol: ale widzę, że przez to coraz więcej ludzi chce mieć taki kolorek :lol:

PostNapisane: 31 lip 2013, o 19:49 

No to uważać bo zacznę pisać posty na różowo...

PostNapisane: 31 lip 2013, o 19:57 
Użytkownik

Kolor różowy to ja chciałem mieć, a następnego dnia patrzę a tu jaglasty już ma taki kolor... :cry:

PostNapisane: 31 lip 2013, o 23:23 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wiecie, ale może w inny deseń:
sam zachęciłem parę już osób do kupna Mirkowej książki- jak?
Powiedziałem i jak szybko byłem w stanie pisać programy w c ;)
Taka prawda- wcześniej bascom a teraz c- i nagle ludzie "mądrzejsi" ode mnie piszą/ mówią że to był dobry pomysł żeby kupić/przeczytać Mirkowe książki (tak, wiem, wazeliny teraz idzie całe wiadro ;) ) ale taka niestety jest prawda- parę razy startowałem do c i 4 litery wychodziły z tego. Dopiero książka zrobiła swoje ;)

Więc, zamiast banerów umieszczajmy filmy z logiem atnel.pl, doradzajmy forum, książkę a Mirek na pewno nie skończy na 3 biblii :D (a czekam mimo że nie mam 2 :D )

PostNapisane: 1 sie 2013, o 04:15 

mirekk36 napisał(a):
Tak na poważnie - to może być fajny pomysł
coś podobnego jak na eevblog mają :) ,EP i EdW też mają swoje koszulki

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1