wasu napisał(a):
Dzieki Mirku za odpowiedź, to prawda od wczoraj głowie się nad różnicą między definicją a deklaracją, myslałem że skoro deklaruje zmienna w pliku naglowkowym
to w pliku c posuniecie pwm=i bedzie automatycznie definicją (właściwieczy konieczna jest deklaracja w pliku naglowkowym? Nie wystaczy sama definicja volatile uint8_t pwm1,pwm2;?)
Ok - postaram się jeszcze raz opanować i grzecznie odpowiedzieć z dużą dozą cierpliwości
.... Jeszcze raz odsyłam cię do książki. No powiedz sam - czy teraz na forum mam pisać drugą książkę w postach dla ciebie. Gdybyś chociaż odwołał się do książki że coś nie tak napisałem o tych deklaracjach i definicjach. A ty chcesz żeby ci wszystko od nowa apiać tłumaczyć - co i tak robię - a ty dalej.......
ostatni raz:
SAMA Definicja (jak piszesz) wystarczy ci jeśli tą zmienną będziesz chciał posługiwać się TYLKO w tym konkretnym PLIKU *.C ------ rozumiesz ??????? A po co tworzymy dodatkowo jej DEKLARCAJĘ ze słówkiem extern w pliku *.H ???????? No po to że np chcesz później z tej zmiennej korzystać w innym pliku *.c np w main.c bo tam zainkludujesz ten plik nagłówkowy. A jeśli nie chcesz w innym pliku z niej korzystać to nie musisz tworzyć jej DEKLARCAJI. ----- ale na ZEUSA - to jest bardzo wyraźnie napisane w książce - powiedz mi - czy gdy piszę ci żebyś zajrzał do książki - to robisz to ? czy masz gdzieś moje propozycje ? przecież książka powinna być pod ręką przy okazji takich ćwiczeń
wasu napisał(a):
Czy mógłbyś mnie nakierować jaki błąd zrobiłem że nie moge korzystać z funkcji lcf_defchar()?
Ponieważ masz na razie tak ogromne luki w wiedzy - co świadczy że na prawdę - po tym pytaniu że np wcale nie raczyłeś dokładnie przeczytać rozdziału o LCD - tylko ot tak sobie wziąłeś bibliotekę i próbujesz jak saper korzystać przecinając kolorowe kabelki i może nie wybuchnie ...
PRZECIEŻ NIE PISAŁEM TYCH ROZDZIAŁÓW, ŻEBY SOBIE WYBIERAĆ COŚ DO POCZYTANIA - TOŻ NA PODSTAWIE KAŻDEGO - DOKŁADNIE KAŻDEGO ĆWICZENIA W TYM TAKŻE GDY OMAWIAM BUDOWANIE BIBLIOTEKI LCD - UCZĘ PEWNYCH TECHNIK PROGRAMOWANIA W ŚRODKU !!!!!! A jak ktoś to sobie ......hmm..hmmm..hmmm ..... i nie czyta bo po co tam uczyć się jakiejś budowy biblioteki skoro leży gotowa do użycia na DVD - to później miej pretensje do samego siebie - przepraszam ale musiałem to napisać
Kiedyś do mnie napisał czytelnik, który zaczął opuścił rozdział o multipleksowaniu LED bo stwierdził, że on nigdy z takich kocich wyświetlaczy nie będzie korzystał tylko co najwyżej z graficznych więc po co mu czytać o bibliotece do tego...... A potem miał pretensje że przy jakimś dalszym ćwiczeniu nic nie opisywałem o timerze sprzętowym!!!! Napisałem mu żeby przeczytał książkę po kolei w tym o multipleksowaniu LED a potem zadał mi to samo pytanie i ewentualnie krzyczał na mnie że czegoś nie opisałem.................... to po miesiącu dostałem kolejnego maila w którym podziękował mi że już wszystko jasne gdy tym razem zaczął czytać i ćwiczyć wszystko po kolei a nie na wyrywki.
Widzisz kolego ..... ja szybko poznam po pytaniach jakie kto zadaje co przeczytał a czego nie z książki - więc uwierz mi, że widzę że pominąłeś sporo
a w rozdziale o LCD masz wyraźnie napisane jak się konfiguruje w pliku *.H w tej bibliotece - jak korzystać z różnych funkcji które można kompilować warunkowo - kurdę NO! .... przecież pokazuję tam na przykład jak można warunkowo kompilować - ty nawet o tym sekundę nie poczytałeś - i dlatego teraz masz problem - a wystarczyłoby tylko w jednym miejscu pliku *.h tej biblioteki zmienić JEDNO ZERO na JEDYNKĘ żeby odblokować kompilację z udziałem deflcdchar - ale sorki - tu już nie pomogę - poczytaj i wybacz mi ten ton.....
Jak wybaczysz i zrozumiesz moje poirytowanie to fajnie jeśli nie - no to trudno i przykro mi (w każdym razie na pewno nie było moim celem obrażać cię - za to ty traktujesz mnie troszkę niepoważnie i to jeszcze pisząc, że robiąc coś tam sposobem mirka z książki źle się kompiluje.
www.youtube.com/mirekk36 ]