Zbananowany użytkownik
Hejka! Ostatnio na forum możemy zauważyć wysyp zegarków robionych na wyświetlaczach 7-segmentowych (no w końcu obsługa wyświetlacza 7-segmentowego to jedna z pierwszych lekcji w Mirka książce "Mikrokonreolery AVR Jęsyk C podstawy programowania"). Ja chciałem pokazać nie co inne podejście do zrobienia takiego zegarka tzn. nie poszedłem łatwiejszą ścieżką czyli np wykorzystać zewnętrzne przerwanie od ukłądu PCF8583 i zliczać impulsy co jedną sekundę od tego układu, lub zrobić taki zegarek na timerze, lecz prosto odczytywać czas z układu PCF8583 - ponieważ sobie pomyślałem od tego Mirek go umieścił na ATB:).
Do synchronizacji układu zegarka napisałem prostą aplikację w c#, która poprzez port COM wysyła aktualny czas pobrany z PC - a przecież czas w komputerze jest synchronizowany z serwerami NTP więc mamy aktualny czas:). Generalnie aplikacja nic wielkiego nie robi tylko pokazuje aktualną datę i godzinę. Kiedy wciśniemy przycisk "Connect" połączymy się z portem COM (u mnie to COM3), i przyciskiem "Send" wyślemy godzinę, minuty i sekundy do procka.
Cały myk polega na sparsowaniu w procku wysłanej godziny czyli "hh:mm:ss". Oczywiście skorzystałem z biblioteki do USART-a z drugiej książki Mirka "Język C Pasja Programowania mikrokontrolerów 8-bitowych", ale Mireczek przygotował tak biblioteki że to jest przysłowiowa bułka z masłem. Zegarek co 10 sek, wyświetla jeszcze aktualną temperaturę co myślę że udało mi się pokazać na filmie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość