Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lut 2025, o 00:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lip 2013, o 11:46 
Użytkownik

Witam,
złapałem MkAvrCalculator na sytuacji gdy wyświetlając informację o parametrach wybranego procesora zasłania informację o ustawionych fuse i lock bitach. Mam to w wersji build51 ale w build52 jest tak samo. Załączam fotkę.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lip 2013, o 12:02 

U mnie na buildzie 52 nic nie przycina
Obrazek

PostNapisane: 18 lip 2013, o 12:18 
Moderator

andrzej381 --> już widzę i wiem dlaczego tak się u ciebie dzieje. Już wyjaśnię ale od razu z góry dodam, że nic na to nie będę w stanie poradzić.

Zwróć uwagę na fotkę kolegi rezasurmar poniżej - wybrał dokładnie ten sam procesor .... i różnice widać chyba gołym okiem w innych częściach głównego okna programu ...

spójrz na napisy na zakładkach - one też się nie mieszczą prawda ?

powodem tego stanu rzeczy jest to że ty w swoim Windowsie albo ustawiłeś niestandardowe fonty albo włączyłeś jakieś skalowanie ekranu czy inne cudactwo że tak powiem które windows pozwala robić .... niestety moje programy nigdy nie były i nie będą w stanie się do tego dostosować :( przykro mi

jeśli ustawisz standardową wielkość fontów jak po świeżej instalacji Windows to wszystko będzie działać poprawnie ... zresztą sprawdź na innym kompie jak coś i zobaczysz, że będzie OK - zakładając że tam nie kombinowałeś w fontach

PostNapisane: 18 lip 2013, o 12:21 

Fakt, kolega ma jakąś dziwną czcionkę, nie bawiłeś się ustawieniami skalowania czcionek przypadkiem?

PostNapisane: 18 lip 2013, o 13:42 
Użytkownik

nic z fontami nie przestawiałem. A przynajmniej tak mi się wydaje. Może to wynika z rozdzielczości mojego pulpitu (1920x1080)? Nie wiem. Przeskalowanie (powiększenie) aplikacji MkAvrCalculator też nie pomaga.
W7/64.

PostNapisane: 18 lip 2013, o 13:44 

U mnie na jednym monitorze mam 1680x1050, na drugim 1200x1024 i żadnej różnicy nie ma.

PostNapisane: 18 lip 2013, o 13:51 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

andrzej381 napisał(a):
nic z fontami nie przestawiałem. A przynajmniej tak mi się wydaje. Może to wynika z rozdzielczości mojego pulpitu (1920x1080)? Nie wiem. Przeskalowanie (powiększenie) aplikacji MkAvrCalculator też nie pomaga.
W7/64.

No ale zwróć uwagę że ewidentnie nie mieszczą Ci się napisy w niektórych miejscach.

A standardowo jeszcze wokół napisów jest trochę miejsca.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

HA!!! Znalazłem co jest problemem. Już piszę co zmienić, tylko usunę te kocie ustawienia. :lol:

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

Wchodzisz po kolei:

Panel Sterowania;

Optymalizuj wyświetlacz wizualny;

Zmień rozmiar tekstu i ikon;

ustaw 100% - Domyślnie.

Przy średnich 125% efekt jest identyczny z twoim. ;-)

PostNapisane: 18 lip 2013, o 14:01 
Użytkownik

Sorry za głupie pytanie ale czy próbowałeś rozszerzyć okno w prawym dolnym rogu łapiąc?

PostNapisane: 18 lip 2013, o 14:01 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

andrzej381 napisał(a):
Przeskalowanie (powiększenie) aplikacji MkAvrCalculator też nie pomaga.

PostNapisane: 18 lip 2013, o 14:02 

No o tym samym pisałem, to skalowanie czcionek ;), może nie tak elokwentnie jak Jaglarz ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Jaglarz napisał(a):
Przeskalowanie (powiększenie) aplikacji MkAvrCalculator też nie pomaga.

No i nie pomorze bo przy powiększaniu okna, przecież nie następuje rozszerzenie, czy skalowanie wewnętrznych okien.

PostNapisane: 18 lip 2013, o 14:33 
Użytkownik

wszystko pięknie, miałem: Panel Sterowania -> Ekran -> Zwiększ czytelność zawartości ekranu -> 125%(domyślna).

Teraz po przestawieniu j.w. na 100% w MkAvrCalculator jest wszystko ok lecz na moich 17calach i natywnej rozdzielczości matrycy 1920x1080 muszę używać lupy :D aby dobrze widzieć!!!

dzięki za pomoc, choć rozwiązanie nie satysfakcjonuje mnie :( wracam do 125%

PostNapisane: 18 lip 2013, o 15:22 
Moderator

to zamiast zwiększać skalowanie do 125% ... rozważ zmniejszenie o krok rozdzielczości karty i wtedy przy 100% będziesz miał większe teksty a wszystko będzie się mieścić jak trzeba - może to pomoże ?

PostNapisane: 18 lip 2013, o 19:05 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
to zamiast zwiększać skalowanie do 125% ... rozważ zmniejszenie o krok rozdzielczości karty i wtedy przy 100% będziesz miał większe teksty a wszystko będzie się mieścić jak trzeba - może to pomoże ?

Mirku, twoja propozycja jest z grupy gdy posiadaczowi telewizora HD zaproponowałbyś oglądanie kanałów SD mimo iż ma dostęp do HD. Trudno, jeśli nie masz możliwości powiększyć (dla takich jak ja ;) ) ramki wyboru procesora tak aby informacje zmieściły się i nie zasłaniały sąsiedniego okna to jakoś przeżyję. Możemy więc zamknąć wątek. Jednak serdecznie dziękuję za próbę zaradzenia mojemu problemowi.

PostNapisane: 18 lip 2013, o 19:48 
Moderator

andrzej381 ---> to troszkę niesprawiedliwa ocenia, że dla takich jak ty :( ... dla mnie każdy i każda propozycja się liczy - tylko po prostu może być czasem tak że nie mam wystarczającej wiedzy jak sobie z jakimś problemem poradzić - ot taka prozaiczna przyczyna.

PostNapisane: 18 lip 2013, o 21:20 

Niestety taka specyfika LCD, tylko natywna rozdzielczość wygląda dobrze, reszta to kaszana, brak ostrości i rozmyty obraz.....
Sam mam teraz matrycę 15.4" w laptopie 1680x1050 no i czas przyszedł przeprosić się z okularami (tak mam ustawione 100% na czcionkach).

Strefa czasowa: UTC + 1