Witam!
Mam pewien problem z Eaglem, który chciałbym wam pokrótce przedstawić.
Sprawa wygląda tak. Pod wpływem wideo tutoriala stworzonego przez Mirka postanowiłem przeprosić się po kilku latach z nielubianym przeze mnie programem i trochę z porzeby, a trochę z nudów zbudować dodatkowy termometr do domu mający zastapić wysłużony układ na ICL7107 +2xLM335. Projekt to nic nadzwyczajnego - 2xDS18B20 + ATtiny2313 + 3x wyświetlacz LED podwójny. Żadnych bajerów czyli klasyka i prostota. Najpierw powstał prototyp na stykówce. Potem godzinka na narysowanie schematu jak poniżej.
![Obrazek](http://forum.atnel.pl/_obrazki/o/thumb/1476/f4c283598ca16dd73858690a9e86a2bf.png)
Zgrzyt pojawił się przy rozpoczęciu pracy nad PCB. Jako, że użyłem zwykłych wyświetlaczy, a miały one być multipleksowane wymusiło to fizyczne łączenie odpowiadających sobie segmentów cyfr już na PCB. Czyli sporo prostych połaczeń. Wyświetlacze oczywiście ustawione są w jednej linii, a to oznacza, że niektóre linie pomocnicze z netlisty przechodzą nad wieloma padami jednoczesnie i tu pojawia się problem.
![Obrazek](http://forum.atnel.pl/_obrazki/o/thumb/1476/2de2c8a0fc561f09f39d5c85b8d6c611.png)
Przy próbie wykonania połączenia z padem NAD którym przechodzi pomocnicza "nitka" chcąc nie chcąc przeklikuję się na tą cholerną nić wykonując blędne połączenie. Ktoś może powiedzieć "no to wyłącz warstwę unrouted i po sprawie!". Tak, tylko, że w ten sposób wyłączam tylko widok tej warstwy a pomocnicza pajęczynka nadal jest aktywna i nadal klei się do kursora uniemożliwiajac wykonanie połaczenia. Idealnym rozwiązaniem byłoby dla mnie tylko podświetlenie konkretnych padów wymagających połaczenia tak jak ma to miejsce w innych programach. Zielona pajęczyna jedynie pogarsza czytelność i wywołuje chaos.
Stąd moje pytanie:
Czy istnieje jakaś opcja czy skrypt zmieniający działanie siatki połączeń unrouted w taki sposób jak to opisałem wyżej? Czy istnieje opcja trwałego wyłaczenia warstwy unrouted? W tej chwili każde kliknięcie przycisku Reute automatycznie włacza tą warstwę co jest lekko wkurzające.
Pozdrawiam B.D.