Po obejrzeniu najnowszego filmiku pana Mirka o tworzeniu własnych skrótów w Eclipse, pomyślałem sobie: a co z Eaglem? Jeśli chodzi o projektowanie płytek to nie uważam się za jakiegoś wymiatacza, no ale całkiem zielony też nie jestem. Projektowanie zaczynam od wstępnego rozmieszczenia elementów, a następnie oblewam masą obszar płytki. Dopiero potem zabieram się za prowadzenie ścieżek. Stosując tę metodę często przełączam widok między top a bottom. Wyświetlanie obu warstw jednocześnie jest dla mnie zbyt nieczytelne. No i tu właśnie używam skrótów do wyświetlania konkretnych warstw:
warstwa top: "display none 1 17 18 19",
warstwa bottom: "display none 16 17 18 19",
"standardowy" wygląd: "display 1 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 39 40 41 42 43 45 47 48 49 51 52"
i ostatnio używany wygląd bez wyświetlania nazw, wartości i obrysów elementów: "display none 1 16 17 18 19 22 23 24 45 47 48 49".
Skróty mam przypisane pod F1-F4. Metoda projektowania płytek może nie najlepsza, no ale nie po to jest ten temat. Jestem ciekaw czy Wy koledzy forumowicze używacie też jakichś skrótów, jak tak to jakich? A i jeszcze jedna sprawa, w swoich poradnikach pan Mirek przenosząc lub kopiując grupowo elementy zaznacza je, potem klika w ikonę group a następnie klika na zaznaczone elementy prawym klawiszem myszki i tam z rozwijanego menu wybiera move/copy gorup. Rozumiem, że można się przyzwyczaić do pewnych wielokrotnie powtarzanych czynności, ale wydaje mi się że dużo szybciej i wygodniej jest kliknąć np. w ikonę move, następnie group, zaznaczyć dany obszar z elementami a następnie ctrl+prawy przycisk myszki i grupa elementów już się przenosi. No ja wiem, że może czepiam się szegółów, no ale aż mnie ręka świeżbi i chciało by się przejąć kontrolę nad kursorem pana Mirka oglądając Jego poradniki i przenieść te elementy za niego
Mam nadzieję że nie uraziłem Pana tym drobnym komentarzem. No a wracając do głównego tematu, to ponawiam pytanie: czy korzystacie ze skrótów klawiszowych w Eagle? No poza ctrl+x, ctrl+c, ctrl+v