Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 sty 2025, o 10:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 maja 2013, o 20:40 
Użytkownik

Witam
Jestem nowy, więc najpierw się przywitam. Siema siemanko!!!!!

A teraz do rzeczy.
Zakupiłem sobie zestaw uruchomieniowy i od 4 dni mam problem z uruchomianiem go.
Udało mi się już skompilować pierwszy przykład z książki, otrzymałem ten pliczek hex za pomocą AVR studio, ale jak go kurde wgrać.
Eclipse pisze "avrdude: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc".

Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć jak DEBILOWI. Jak to podłączyć, po instalować itp.
najlepiej krok po kroku.
Dodam że korzystam z windows7.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 maja 2013, o 20:49 
Użytkownik

Masz przecież instrukcje:
http://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.html
http://atnel.pl/ft232r-programator-w-atb.html

PostNapisane: 28 maja 2013, o 20:57 
Użytkownik

ta instrukcja w niczym mi nie pomogła, czytałem parę razy.

PostNapisane: 28 maja 2013, o 21:00 
Użytkownik

Witam
Przegelądałeś może DVD z pierwszej książki Mirka tam w lekcjach jest wszystko o pisane krok po kroku
obejrzyj ,to CI wiele wyjaśni.

PostNapisane: 28 maja 2013, o 21:44 
Użytkownik

jak wspomniałem na początku, męcz się z tym już parę dni.
Szukałem na tej stronie, na goglach, widziałem te filmy, i czytałem książkę.
I nie potrafię tego podłączyć, dlatego się odezwałem tutaj. Nie wiem co źle robię, powtarzałem już wszystko parę razy.
Dlatego proszę o pomoc.
Ale jeśli nie zamierzacie pomóc to po prostu powiedzcie w prost, nie będę tu marnował czasu.

PostNapisane: 28 maja 2013, o 21:53 
Użytkownik

W takich przypadkach zawsze Mirek prosi aby łapać go na skype, próbowałeś?
member/mirekk36/ - na dole masz namiary, pw też nie zaszkodzi.

PostNapisane: 28 maja 2013, o 21:56 
Użytkownik

Nie, ale spróbuje

PostNapisane: 28 maja 2013, o 22:28 
Moderator

NOOB napisał(a):
otrzymałem ten pliczek hex za pomocą AVR studio

Po pierwsze - nie obejrzałeś (tak sądzę) lekcji VIDEO z płyty DVD a szczególnie pierwszej lekcji gdzie jest mowa o ECLIPSE

bo jak byś obejrzał to byś nie pisał o AVR Studio tylko o ECLIPSE i polecam ci to jak najszybciej zrobić.

Po drugie:

NOOB napisał(a):
Eclipse pisze "avrdude: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc".

Wszystko fajnie ale nie napisałeś w końcu z jakiego programatora korzystasz? :( a koledzy wyżej podali ci linki do artykułów gdzie to opisuję wszystko.

Więc jak korzystasz z wbudowanego programatora w ATB ? jeśli tak to on się nazywa ATB-FT232R a nie USBASP, więc jeszcze raz na spokojnie przeczytaj proszę to:

http://atnel.pl/ft232r-programator-w-atb.html

i to:

http://mirekk36.blogspot.com/2013/05/mk ... pdate.html

a jak ci nie wyjdzie to proszę nie wypisuj na tym forum takich rzeczy:

NOOB napisał(a):
Ale jeśli nie zamierzacie pomóc to po prostu powiedzcie w prost, nie będę tu marnował czasu.

Bo koledzy starają ci się pomóc a ty tu obrażasz się nie wiadomo za co - a tym bardziej, NIE ROZUMIEM dlaczego jeśli coś kupiłeś i coś ci nie działa jak twierdzisz to nie zwrócisz się z pytaniem wprost do producenta (czyli do mnie) o pomoc .... normalnie w szoku jestem. A w zamian za to wpadasz i obrażasz się że ci ktoś nie pomaga.

Tymczasem ja udostępniam mnóstwo kanałów komunikacyjnych aby zapewnić porządne wsparcie techniczne do produktów i książek, czyli:

- telefony do firmy: http://atnel.pl/kontakt.html
- jestem często na Skype OnLine - i też zawsze zapraszam do kontaktu
- maile np: biuro@atnel.pl
- bloga
- forum

no kurczę tylko żeby ktoś chciał skorzystać zamiast się dąsać że nie może sobie poradzić ....

więc może wypróbuj którykolwiek z tych kanałów i porozmawiaj ze mną - daj sobie i nam szansę żeby pokazać że można szybko i skutecznie pomóc

zapraszam więc serdecznie i bez żadnych uprzedzeń - najlepiej chyba Skype będzie - prawda ?

PostNapisane: 28 maja 2013, o 22:40 
Użytkownik

NOOB napisał(a):
jak wspomniałem na początku, męcz się z tym już parę dni.
Szukałem na tej stronie, na goglach, widziałem te filmy, i czytałem książkę.
I nie potrafię tego podłączyć, dlatego się odezwałem tutaj. Nie wiem co źle robię, powtarzałem już wszystko parę razy.
Dlatego proszę o pomoc.

Czyli tak
1krok podłącz PC-ta z ATB 04 przez kabel USB
2krok podłącz programator USBasp
3krok odpal mkCalkulator i ustaw wybierz z listy programator czyli USBasp
4krok żłtym przyciskiem sprawdzi podłączenie AVR
5krok odpal eclipse .
przeanalizuj te kroki i jak będziesz miał problem to pytaj dalej to pomożemy

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 29 maja 2013, o 12:33 
Użytkownik

NOOB napisał(a):
Witam
Jestem nowy, więc najpierw się przywitam. Siema siemanko!!!!!
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć, najlepiej krok po kroku.
Dodam że korzystam z windows7.

Kiedyś też przez to przechodziłem i zrobiłem sobie ściągę. Może Ci się przyda.

JAK URUCHOMIĆ PIERWSZY PROGRAM W ŚRODOWISKU ECLIPSE TAK ŻEBY ZESTAW „OŻYŁ”?

PO CO TO DZIEŁO WIEKOPOMNE?
Lekcja video nr 1 bardzo dokładnie opisuje jak skompilować program, wpisać go do mikrokontrolera i w efekcie cieszyć się np. z migającej diody . Jednak początkujący raczej nie doświadczy tej radości gdy używa ECLIPSE.
Pewne rzeczy dla fachowca są oczywistą oczywistością, ale gdy chcesz zobaczyć migającą diodę, to wcześniej musisz:
- ustawić zasilanie z zewnętrznego zasilacza lub z USB (z komputera)
- włączyć 4 przewodami do systemu wbudowany programator ATB-FT232
- programowo włączyć ATB-FT232 do środowiska ECLIPSE – patrz „ZALICZ LEKCJĘ
VIDEO NR 2”
- zrealizować przy pomocy jednego połączenia na pinach układ migotania diody - rys. 33 str. 175
- połączyć kablem USB komputer z zestawem

POBRANIE PROGRAMÓW
Wejdź na stronę http://www.sklep.atnel.pl, zakładka Zestaw ATB rev:1.02 (uwaga Ty masz chyba coś nowszego, pokombinuj) , kliknij w „ kliknij tutaj” i pobierz najnowsze wersje MkvrCalculator, MkBootLoader i ATB Manager. Co prawda masz te programy na CD, ale najnowsze wersje gwarantują Ci mniej problemów. Np. to że wbudowany w zestaw programator ATB-FT232, będzie widoczny na liście programatorów sprzętowych w programie MkAvrCalculator.

PODŁĄCZENIE PROGRAMATORA ATB-FT232
Zestaw uruchomieniowy umożliwia używanie prawie dowolnych programatorów, ale przynajmniej na początku używaj programatora wbudowanego ATB-FT232.
Poniżej opisanego wyżej „ kliknij tutaj” widzisz „kawałek” zestawu uruchomieniowego. Przy pomocy 4 przewodów wykonaj te połączenia.

USTAWIENIE ZASILANIA Z OSOBNEGO ZASILACZA LUB Z KOMPUTERA
Zestaw ustawiony jest fabrycznie na zasilanie z komputera ze złącza USB.
Zaleca się jednak stosowanie osobnego zasilacza prądu stałego dostarczonego z zestawem. Jeszcze raz spójrz na w/w „kawałek” zestawu uruchomieniowego i :
- przestaw czerwoną zworkę tak, żeby była w takim położeniu jak na obrazku
- utnij końcówkę wtykową zewnętrznego zasilacza i 2 przewody podłącz do niebieskiej listwy
Co prawda układ jest zabezpieczony diodą przed nieprawidłowym połączeniem, ale
sprawdź woltomierzem, gdzie jest „+” i podłączyłem ten przewód do zacisku oznaczonego „+”.

POŁĄCZ KABLEM USB ZESTAW URUCHOMIENIOWY Z KOMPUTEREM.
WŁĄCZ OSOBNY ZASILACZ DO SIECI 230V
WŁĄCZ KOMPUTER

ZALICZ LEKCJĘ VIDEO NR 1
Uwagi:
- W każdej chwili możesz zatrzymać lub cofnąć video przy pomocy linijki do dowolnego miejsca.
Operacje te ułatwia czas w minutach i sekundach na dole okna video.
- Wszystkie pliki czy foldery rozmieszczone są dość „płytko”. Bezpośrednio pod katalogiem C:
Jest to konieczne dla prawidłowej pracy ECLIPSE.
- Programy MkvrCalculator, MkBootLoader i ATB Manager zostały już przez Ciebie zainstalowane
z internetu. Są bardziej aktualne niż te z płytki CD.
- Dostarczony ECLIPSE niezbyt dobrze współpracuje z programem AVRdude. Żeby ten problem
rozwiązać należy wywołać program MkvrCalculator i w zakładce „ustawienia” nacisnąć przycisk
„instaluj” w polu AVRdude. Jest to bardzo ważna czynność, dokładnie omówiona w lekcji video.
Tę czynność wykonasz tylko jeden raz!
- Gdybyś próbował naśladować lekcję, to na na 99% uda się tylko kompilacja. Wgranie
programu i uruchomienie raczej nie. Na razie nie przejmuj się, tylko przejdź do lekcji 2.

ZALICZ LEKCJĘ VIDEO NR 2
Lekcja zakłada że w ECLIPSE będziesz używał prawie dowolnego programatora. Przedstawiono między innymi wybór programatora z dość pokaźnej listy. Tak się jakoś złożyło, że programatora ATB-FT232 nie ma na tej liście. A przecież większość użytkowników będzie używało właśnie jego! Wcześniej 4 przewodami włączyłeś ATB-FT232 do sytemu.
Teraz:
- Dokładnie przeanalizuj lekcję mniej więcej do czasu 20 minut 20sekund. Czas ten przedstawiony
jest w dole okna lekcji.
- Dalej omówiono jak wybrać inny programator niż ATB-FT232.
Ponieważ używasz ATB-FT232, to dalszy ciąg lekcji możesz pominąć.
Teraz:
- Upewnij się, że zgodne z lekcją video wybrałeś w ECLIPSE właściwy mikrokontroler (nie
programator!) z listy.
- Wywołaj MkvrCalculator i wejdź na zakładkę „Programator AVR”.
- W polu lista „AVR [ilość 82]” zaznacz opcję „lista pełna” (o ile nie była zaznaczona ta opcja)
- Wciśnij przycisk „Sprawdź podłączony AVR” . Teraz program sprawdzi czy wszystko jest ok. Jeżeli tak, to pojawi się nazwa podłączonego mikrokontrolera i inne napisy radujące duszę.
Jeżeli nie, to szukaj przyczyny, aż do skutku. Sprawdź np. jeszcze raz te 4 kabelki. A może nie ma
komputera i zestawu? A mo…że Ciebie nie ma? Pardon za krotochwile.
- Zamknij MkvrCalculator i ECLIPSE. Pamiętaj zwłaszcza o zamknięciu ECLIPSE
- Uruchom ATB Manager i wybierz zakładkę ECLIPSE.
Wciśnij „Skonfiguruj workspace dla programatora ATB-FT232”.
Wybierz przestrzeń roboczą w której mieści się projekt nad którym pracujesz i zamknij ATB
Menager.

- Otwórz ECLIPSE z aktualnym projektem
- Metodą poznaną wcześniej w lekcjach sprawdź, czy aktualnym programatorem w ECLIPSE jest
ATB-FT232.
Jeżeli nie kojarzysz to przypominam:
- najedź prawą myszą na nazwę projektu i wybierz AVR/AVRDude
- rozwiń listę „programmer cofiguration”. Uwaga – powinna być to lista która zawiera tylko
ATB-FT232. Wybierz ten programator i kliknij „Apply” Od tej pory programator ten będzie
skojarzony z tym projektem.
- Na podstawie dwóch w/w lekcji powinieneś umieć przynajmniej przepisać lub skopiować jakiś
program. Ten „jakiś” to proponuję migającą diodę z lekcji nr 1. Wcześniej jednak wykonaj
schemat zgodny z rys. 33. Wystarczy tylko połączyć kabelkiem katodę (dziubek) diody LED z
pinem PORTPC7. Rezystor 330 omów jest już na stale podłączony do + 5V.
- Zapisz program, o ile nie jest skonfigurowany na zapis automatyczny przy kompilowaniu
- Skompiluj program
- Uruchom ATB Menager – Powinna pojawić się na dolnym windowsowym pasku narzędzi ikonka
tego programu oraz duża ikona przycisku RESET –RI
- Zapisz program do pamięci FLASH mikrokontrolera wciskając przycisk „AVR ze strzałką w dół”
- Po załadowaniu należy jeszcze koniecznie wcisnąć przycisk RESET –RI który coś zresetuje.

JEŻELI WSZYSTKO PÓJDZIE DOBRZE TO DIODA LED BĘDZIE MIGAĆ!

Zauważ że dioda będzie migać nawet po odłączeniu od komputera! Oczywiście pod warunkiem że mamy osobny zasilacz. Poeksperymentuj z diodą. Zmień np. częstotliwość poprzez zmianę parametru delay.

PostNapisane: 29 maja 2013, o 12:43 
Moderator

WOW! mg101 ---> ja osobiście dziękuję ci za takie podejście ... jestem w szoku ;) ale to miłe zaskoczenie

no i niech ktoś powie, że na tym forum ktoś nieżyczliwie podchodzi do innych ...

PostNapisane: 29 maja 2013, o 13:46 
Użytkownik

Na, win7 jak daje w AVRCalculator to instaluj w celu poprawy tego WINavr, to nic się nie dzieje, a na XP, robi się tak jak na filmiku.

PostNapisane: 29 maja 2013, o 13:54 
Moderator

NOOB napisał(a):
Na, win7 jak daje w AVRCalculator to instaluj w celu poprawy tego WINavr, to nic się nie dzieje, a na XP, robi się tak jak na filmiku.

No i dobrze na Win Vista, Win7 i Win8 - ma się nic nie dziać - rozpakowuje się tylko nowsza wersja AVRDUDE i to wszystko. A na Win XP doinstalowuje się jeszcze giveio do obsługi LPT i dlatego mignie ten czarny ekranik konsoli.

Tak czy inaczej po tym zabiegu masz już nowy AVRDUDE zainstalowany

PostNapisane: 29 maja 2013, o 13:58 
Użytkownik

a w zakładce programator nic się nie odblokowało, tak ma być??

PostNapisane: 29 maja 2013, o 14:03 
Moderator

NOOB napisał(a):
a w zakładce programator nic się nie odblokowało, tak ma być??

ale co się nie odblokowało ? przecież ja nie za bardzo nawet mogę się domyślić - co ty masz na myśli ?

przydałoby się jakiś zrzut ekranu z programu pokazać i wtedy napisać o co chodzi ?

zresztą co się miało odblokować w ogóle ?

PostNapisane: 29 maja 2013, o 14:10 
Użytkownik

Szybki wybór programatora - mam dalej zablokowane dwie opcje, a na filmiku po tym odblokowuje się wszystko, i na XP się odblokowują

Ostatnio edytowano 29 maja 2013, o 14:20 przez NOOB, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 29 maja 2013, o 14:20 
Użytkownik

Nad żółtym przyciskiem masz pole szybkiego wyboru programatora to zaznaczasz USBASP bo taki chyba masz programator następnie klikni żółty przycisk to powino CI wykryć jaki procesor jest podłłączony i pokazać jego sgnature

PostNapisane: 29 maja 2013, o 14:22 
Moderator

a no widzisz teraz już jaśniej - więc wyjaśniam bo pomijasz pewne kroki

1. to że zainstalowałeś AVRDUDE z zakładki UStawienia to całkiem inna sprawa niż uruchomienie wbudowanego programatora

2. żeby działał wbudowany programator ATB-FT232R to trzeba najpierw zainstalować sterowniki do układu FT232R, które znajdują się na płycie DVD dołączonej do książki ale one już są pewnie lekko stare więc ZAWSZE można sobie pobrać NAJNOWSZE wprost ze strony producenta scalaka

http://www.ftdichip.com/Drivers/D2XX.htm

konkretnie te D2XX , na środku strony jest tabela i tam wybierasz odpowiednie dla twojej wersji Windowsa

Niestety - pewna część klientów próbuje wcześniej instalować te drivery LIBUSB z poradników o USBASP no i wpada w potrzask, ponieważ - LibUSB rzeczywiście "zatrzaskuje" rzekłbym driver do FT232 w taki sposób że nie chce się on już zainstalować poprawnie nawet ze strony producenta. Ale spokojnie i na to jest rada i wyjście .... tyle że szybciej jest mi wtedy to zdalnie zrobić / pomóc gdy się połączymy na Skype i podłączę się do twojego Pulpitu za pomocą TeamViewera

jednak może do tego u ciebie nie doszło - spróbuj więc pobrać a następnie zainstalować te sterowniki

jeśli nie wiesz jak to znowu - dawaj do mnie na Skype - nie gryzę i chętnie pomogę - i w 5 minut będzie ci wszystko działało ;)

PostNapisane: 29 maja 2013, o 14:49 
Użytkownik

po tych sterownikach wykrywa mi procesor.

Dioda miga, ale wgrałem ją poprzez avrCalculator zaznaczając plik .hex
ECLIPSA jakoś nie mogę ustawić. Jak napisał mg101, z listy powinienem wybrać programator ATB-FT232 a takiego niemam na liście oraz

Cytuj:
Uruchom ATB Manager i wybierz zakładkę ECLIPSE.
Wybierz przestrzeń roboczą w której mieści się projekt nad którym pracujesz i zamknij ATB
Menager.

to mi nie działa bo mam zablokowane przyciski.

PostNapisane: 29 maja 2013, o 15:25 
Moderator

NOOB napisał(a):
po tych sterownikach wykrywa mi procesor.

Dioda miga, ale wgrałem ją poprzez avrCalculator zaznaczając plik .hex

no nareszcie ;) czyli już wiesz że działa ci poprawnie programator w MkAvrCalculator, ale teraz:

Cytuj:
Cytuj:
Uruchom ATB Manager i wybierz zakładkę ECLIPSE.
Menager.

to mi nie działa bo mam zablokowane przyciski.

tego nie słuchaj - bo tu niestey akurat kolega mg101 nie odrobił lekcji ;) i nie zainstalował sobie najnowszej wersji a szkoda ...

piszesz że w ATB Managerze masz zablokowane przyciski - ale co nie widzisz tam czerwonego komunikatu ???

to co w tym komunikacie - jest MEGA DOKŁADNIE wyjaśnione na tym filmiku - i teraz obejrzyj go DOKŁADNIE ok:

http://mirekk36.blogspot.com/2013/05/mk ... pdate.html

jak go obejrzysz i zrobisz to co w nim mówię - to na końcu zobaczysz programator ATB-FT232R na liście programatorów w Eclipse ok?

PostNapisane: 29 maja 2013, o 17:21 
Użytkownik

Wszystko działa,
Wielkie dzięki za pomoc.

PostNapisane: 29 maja 2013, o 17:52 
Moderator

Cieszę się i pamiętaj proszę - że jak coś to zawsze jestem do dyspozycji w razie problemów .... ale jak widzisz - wielu kolegów z naszego forum również ;)

PostNapisane: 7 wrz 2013, o 20:03 
Nowy

Witam wszedłem w posiadanie zestawu uruchomieni owego, i również mam problem z uruchomieniem go nawet po przestudiowaniu tego wątku.

Oto co robię

1. Przypinam płytkę kablem USB/ pisze że zainstalowano sterownik
2. instaluję winAVR
3. w mkvCaculator daje instaluj i wskazuję katolog bin/ tak jak na filmiku

następnie jak daje sprawdź pisze AVRdude błąd

po za tym ten sterownik http://www.ftdichip.com/Drivers/D2XX.htm
gdzie i kiedy go zainstalować??

PostNapisane: 7 wrz 2013, o 21:00 
Moderator

a sprawdzales na stronie atnel.pl w dziale elektronika ... "FT232 PROGRAMATOR W ATB" ???? jesli nie to sprawdz ok?

PostNapisane: 7 wrz 2013, o 21:10 
Nowy

patrzyłem i nic mi to nie dało.
Jestem w tych sprawach zielony więc szukam instrukcji krok po kroku.
A tu widzę wszystko jest rozwalone po rożnych miejscach, przez co się w tym gubie.
Po za tym kolega od którego mam te płytkę, on też se nie poradził i olał sprawę.

Więc może lepiej zrób jakąś instrukcje dla ludzi takich jak ja, od początku, z pokazaniem kiedy przypinasz, kiedy co instalujesz aż do momentu kiedy klikasz sprawdź podłączony AVR.

PostNapisane: 7 wrz 2013, o 21:15 
Użytkownik

Ale masz wykonane na płytce połączenia pokazane tam gdzie skierował Cię Mirek?

PostNapisane: 7 wrz 2013, o 21:22 
Nowy

tak

PostNapisane: 7 wrz 2013, o 21:27 
Moderator

to zlap mnie na skype (ale dopiero od poniedzialku bede na skype) to ci w 5 min pomoge to uruchomic ok?

PostNapisane: 7 wrz 2013, o 21:31 
Nowy

nie korzystam z tych komunikatorów, lepiej zrób 5 minutowy filmik, z którego wszyscy skorzystają, a jak się trafi więc takich jak ja, to co w tedy z każdym na skype??
Po za tym jak tego jutro nie zrobię to ląduje ta płytka na allegro, może nie stracę na tym dużo.

PostNapisane: 7 wrz 2013, o 21:33 
Moderator

masz racje daj na allegro

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1