Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 mar 2025, o 10:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 maja 2013, o 22:24 
Nowy

Witam wszystkich.

Jako że nadszedł czas aby przejść z płytek stykowych na coś porządniejszego, postanowiłem zbudować mini płytkę umożliwiającą dalszą zabawę z Bluebookiem.

Po obejrzeniu poradników Mirka dotyczących Eagle'a udało mi się coś zaprojektować. Zanim jednak zabiorę się za wykonanie chciałbym prosić o zerknięcie (zwłaszcza na pcb) czy wszystko jest tak jak być powinno :)

Krótki opis:
-Zasilanie w oparciu o ATB-PWR3 + zasilacz 12v
-Odległości między ścieżkami min. 12milsów (Może być przy korzystaniu z żelazka?)
-ścieżki zasilania pogrubione na 24 milsy
-Na obie strony położyłem Polygon GND
-Płytka ma służyć głównie jako baza pod naukę z niebieskiej i zielonej książki, także prosiłbym o ewentualne porady co w samym schemacie zmienić aby się w przyszlości nie 'zablokować' z czymś, że np. mam na schemacie coś, co uniemożliwi mi w łatwy sposób przeprowadzenie jakigoś ćwiczenia.
-Programator jaki używam to ATB-USBASP

W załączniku pliki Eagla.

Obrazek

Obrazek

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 22:51 
Moderator

no i w sumie schludnie na pierwszy rzut oka zaprojektowana płytka ;) ...

PostNapisane: 26 maja 2013, o 22:53 
Użytkownik

Witam
- "niestandardowe" podłączenie gniazda programatora
- jeśli na "LCD PORT" ma być podłączony wyświetlacz "na taśmie" to moim zdaniem dobrze było by
zachować kolejność pinów ( np.: 1 - GND, 2 - Vcc itd )

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 26 maja 2013, o 22:57 
Moderator

to fakt - gniazdo programatora i piny w ogóle nie w standardzie KANDA. Może masz akurat taki programator to OK - ale jeśli inny to można się przejechać. Słusznie więc kolega wyżej pisze

PostNapisane: 26 maja 2013, o 23:09 
Nowy

Co do gniazda to wziąłem je z jakiejś biblioteki do AVR. Ogolnie mam do wlutowania gniazdo w standardzie KANDA. Patrzyłem przed momentem na piny które mam podpięte do płytki stykowej i w sumie wydaje mi się że jest ok ;)

kicajek napisał(a):
Witam
- jeśli na "LCD PORT" ma być podłączony wyświetlacz "na taśmie" to moim zdaniem dobrze było by
zachować kolejność pinów ( np.: 1 - GND, 2 - Vcc itd )

Poprawione.

Znałem przy okazji bubla. Reset był nie podpięty do gniazda programatora i nie wiem czemu ale sygnał reset szedł na pcb do XTAL2 :shock:

Obrazek

PostNapisane: 27 maja 2013, o 05:09 
Nowy

Wydaje mi się że powinny być przy Ledach rezystorki.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 27 maja 2013, o 05:42 
Nowy

Racja, zupełnie o nich zapomniałem.
Poprawione ;)

PostNapisane: 27 maja 2013, o 07:19 
Użytkownik

A czy nie lepiej SV1 zrobić tak aby dał osie zapiać bezpośrednio zworkę do PORTU A? Bo z tego co widzę to goldpiny z SV1 są chyba za daleko aby udało się połączyć je zworką z PORTEM A. A uniknąłbyś plątaniny kabli

PostNapisane: 27 maja 2013, o 07:29 

Pierwsze pytanie, czy będziesz robił płytkę sam? czy dasz do zrobienia z metalizacją?

Jeżeli sam to dodatkowo rozlej ścieżkę na GND VCC +12V itd. Po wielokrotnym używaniu mogą ci odpaść ścieżki, bo piny będą się trzymać tylko z jednej strony i to na cienkich ścieżkach.
Możesz też zrobić dwustronnie w tym miejscu ścieżkę. Lutowanie złącza nie jest trudne. Lutujesz je "odwrotnie" Tj. wkładasz je dłuższym końcem, lutujesz z obu stron płytki, a potem zjeżdżasz tym plaskiem do PCB ;) Prędzej złamiesz takiego pina niż urwiesz ścieżkę.

PostNapisane: 27 maja 2013, o 09:55 
Użytkownik

Może koledzy się wypowiedzą, ale w.g. mnie jeżeli nie ma pinu dla AREF to również zbędna jest pojemność C3.

PostNapisane: 27 maja 2013, o 10:04 
Moderator

kicajek napisał(a):
Może koledzy się wypowiedzą, ale w.g. mnie jeżeli nie ma pinu dla AREF to również zbędna jest pojemność C3.

ale jak to nie ma pinu do AREF jak jest w m32 ? ;) no przecież jest ... więc kondensator jak najbardziej słuszny

PostNapisane: 27 maja 2013, o 10:11 
Nowy

Kicajekowi chyba chodziło o dodatkowy pin żeby sobie podpiąć jakieś zewnętrzne napięcie odniesienia. W sumie dobry pomysł tyle, że ciężko mi to ocenić bo nie wiem czy w przyszłości będe potrzebować czegoś dokładniejszego niż AVCC.

PostNapisane: 27 maja 2013, o 10:24 
Moderator

Ale ATmega32 w wersji DIP ma o wiele mniej precyzyjny ADC od wersji TQFP, poza tym nawet w TQFP przy jakości ADC w prockach dokładanie zewn, źródeł odniesienia mija się z celem .... jak już to lepiej byłoby użyć zewnętrznego specjalizowanego układu ADC i wtedy ew korzystać z zewn. źródła odniesienia....

tymczasem nawet jeśli się nie korzysta z pinu AREF - to panowie (już w innym temacie wczoraj chyba podpowiadałem) zaglądajcie proszę do noty PDF, tam macie wyraźnie napisane że podczas używania wewn. źródła odniesienia NALEŻY podłączyć kondensator 100nF do pinu AREF ....

więc nawet gdybyś nie używał ADC nigdy to ten kondensator nie zaszkodzi - a oszczędzać na kondensatorze 100nF to hmmm ... no właśnie ;)

PostNapisane: 27 maja 2013, o 12:47 
Użytkownik

Jeśli zamierzasz użyć podstawki do atmegi, to możesz mieć problemy z przyłączeniem ścieżek na warstwie top. Podobnie z kondensatorem C6. Poza tym wydaje mi się, że niektóre odległości między ścieżkami a padami są niepokojąco małe. Proponuję zwiększyć odległości między padami. Moje ustawienia DRC z minimalnymi odległościami wyglądają tak:
Obrazek
Lepiej dmuchać na zimne :D

Niedawno sam projektowałem płytkę testową. Rzuć okiem na komentarze, może Ci się coś przyda ;) topic3109.html

PostNapisane: 27 maja 2013, o 13:21 

Wystarczy użyć podstawki precyzyjnej i cienkim grotem bez problemu przylutujemy ja też od góry jeżeli będzie trzeba.

PostNapisane: 27 maja 2013, o 17:28 
Nowy

Wilu88 napisał(a):
A czy nie lepiej SV1 zrobić tak aby dał osie zapiać bezpośrednio zworkę do PORTU A? Bo z tego co widzę to goldpiny z SV1 są chyba za daleko aby udało się połączyć je zworką z PORTEM A. A uniknąłbyś plątaniny kabli

Pierwotnie chciałem to łączyć bardzo krótkimi kabelkami ale faktycznie zworka lepiej się nada.

rezasurmar napisał(a):
Pierwsze pytanie, czy będziesz robił płytkę sam? czy dasz do zrobienia z metalizacją?
Jeżeli sam to dodatkowo rozlej ścieżkę na GND VCC +12V itd.

Płytkę robię sam więc dobry pomysł z tymi dodatkowymi ścieżkami :)

artur85 napisał(a):
Jeśli zamierzasz użyć podstawki do atmegi, to możesz mieć problemy z przyłączeniem ścieżek na warstwie top.

Podstawka będzie precyzyjna a grot mam dość cienki więc liczę, że jakoś to będzie :)

Zmieniłem troche ułożenie niektórych elementów i dołożyłem jeszcze 4 ledy
Obrazek

PostNapisane: 27 maja 2013, o 18:48 

Jak ładnie zabezpieczysz płytkę po trawieniu kalafonią to lutować nawet w najdziwniejszych miejscach będzie się przednie ;).
PS. Nawet nie trzeba cienkiego grota, dużo topnika i cyna się ładnie będzie rozpływać tylko tam gdzie ma, nadmiar można ściągnąć plecionką.

PostNapisane: 27 maja 2013, o 22:36 
Użytkownik

Przepraszam za zamieszanie z tym " C3 " ale sugerowałem się tym:
Cytuj:
a zaglądałeś do noty PDF ? masz tam dość wyraźnie napisane:

Cytuj:
Internal 1.1V Voltage Reference without external bypass capacitor,
disconnected from PA0 (AREF).

czyli gdy wybierasz wewn. źródło odniesienia 1,1V to nie podłączasz zewnętrznego kondka 100nF bo jest odłączone to wejście od PA0.
i myślałem, że to dotyczy wszystkich AVR - ów ( cyt. dotyczący ATtiny).

PostNapisane: 29 maja 2013, o 12:40 
Użytkownik

Myślisz że dasz radę lutować na stronie top uC, goldpiny, kondeki, switche itp? Dosyć ciężko o ile w ogóle jest to możliwe :)

PostNapisane: 29 maja 2013, o 19:56 
Użytkownik

Ładny schemat i płytka.
Uwaga ode mnie: płytkę można nieco zmniejszyć, zarówno w pionie jak i w poziomie. Widzę, ze zostałeś przy standardowym rozmiarze 8x10cm, ale dasz radę zejść niżej, np. 7x9cm.

Strefa czasowa: UTC + 1