Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 01:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 maja 2013, o 13:18 
Użytkownik

Witam,
Kończę projektować PCB do zasilacza warsztatowego i mam pytanie do osób bardziej doświadczonych: :) czy zasilanie przetworników ADC (ADS1212, 16-bitowy pomiar) musi być z niezależnego źródła, czyli oddzielny transformatorek i prostownik, czy też może być pociągnięte z toru głównego i stablilizatorek?
Z góry dzięki za pomoc ;)

EDIT: Powinienem zapytać jak wpłynie pociągnięcie zasilania z toru głównego na dokładność pomiaru ;) Bo dać się da :P

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 14:30 
Użytkownik

A czy to wyjdzie duża różnica, skoro oba przez stabilizator i tak będą iść? Moim zdaniem, jeśli dasz precyzyjne źródło napięcia odniesienia, to nie będzie chyba robiło żadnej różnicy skąd zasilać będziesz :)

PostNapisane: 25 maja 2013, o 15:06 

Jeżeli nie zrobisz porządnego zasilania to równie dobrze możesz wykorzystać ADC z Atmegi :P, bo zarżniesz dokładność szumami....

Można zrobić z jednego źródła, ale wtedy też są problemy z "różnicowym" napięciem i wiele innych problemów.
Lepiej zrobić dodatkowy odczep, albo małe osobne trafko.

Niestety przy rozdzielczościach powyżej 8bitów zasilanie i szumy zaczynają mieć spore znaczenie.

Sam robię projekt zasilacza, wykorzystuje DAC 14-16Bitowy i ADC24bitowy, wszystko będzie miało swoje zasilanie, dodatkowo ADC są na całkiem osobnych całkowicie ekranowanych (zamkniętych w puszcze) płytkach.

A koledze ajek radzę sprawdzić sobie różnice przy 3przypadkach zasilania ADC 16bitowego, przez LM7805, albo LM2940 etc. Potem przez porządny stabilizator niskoszumny np. L4940V5 z rozdzielonym zasilaniem, a potem jeszcze przez sam L4940V5. Różnica w "pływaniu" pomiaru jest ogromna, a już o dokładności (czyli szumie nałożonym na sygnał właściwy) nie wspomnę.
Najlepsze jest to, że nawet niektóre "dobre" stabilizatory nie radzą sobie w wielu przypadkach mimo teoretycznie doskonałych parametrów na papierze.
Jak to mówią teoria, teorią, a praktyka i tak zweryfikuje nasze obliczenia :P.

PostNapisane: 25 maja 2013, o 16:31 
Użytkownik

Mnie się wydaje, że krytycznym parametrem są źródła odniesienia, a nie samo zasilanie, no chyba, że jako źródła odniesienia używasz zasilanie ;) Ja do tego celu zaprzęgnąłem REF5025. Mierząc to napięcie za pomocą przetwornika ADC uzykałem wynik 2,499 bez pływania ostatniej cyfry, gdzie mój wcele nie najtańszy multimetr pokazywał coś w okolicy 2,35 V. Całość zasilana chińskim zasilaczem za 40 zł, bez rozdzielania mas na analogową i cyfrową itp.

PostNapisane: 25 maja 2013, o 19:51 

No źródło, źródłem, ale to dla mnie oczywista oczywistość, że stosując 16bitowy ADC nie podpinamy pod to LT431 :P,

Sam w swoim zasilaczu używam MAXów 6126A, czyli dokładność 0,02% i 3ppm :P, sprawdzałem to ostatnio flukiem 289 po certyfikacji dokładności, fluke mieścił się w swojej granicy błędu.
Trzeba jeszcze pamiętać o tym, że każda rezystancja szumi, każdy wzmacniacz operacyjny wprowadza po pierwsze błąd offsetu (tak wiem, są zero-offsetowe :)) błąd wzmocnienia, bo rezystory użyte w sprzężeniu nie są też przecież idealne ;).
Wiem, troche to takie akademickie dywagacje, ale ja tam lubię precyzyjne pomiary :) na poziomie 1mV takie schorzenie zawodowe.......

Strefa czasowa: UTC + 1