Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 04:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 maja 2013, o 02:11 
Nowy

Witam,

Mam już niebieską książkę, niestety nie mam elementów które są tam wykożystywane i staram się dostosować zadania do tego co mam w domu.

Mam problem z którym jakoś nie potrafię sobie poradzić. Dla większości sprawa prosta:

-Atmega8
-microswitch podłączony do portu B
-wyświetlacz siedmiosegmentowy podłączony do portu D

Chciałbym osiągnąć zmianę cyfry na wyświetlaczu o jeden w górę po naciśnięciu przycisku mój kod poniżej

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wg książki tablicę można odczytywać podając nr pozycji którą chcemy odczytać. Czyli to co chciałbym zrobić to
naciskam przycisk -> na wyświetlaczu pojawia się pozycja 0 -> i zwiększa się o jeden -> naciskam przycisk -> na wyświetlaczu pojawia się pozycja 1 -> i zwieksza się o 1 itd.

Niestety w chwili obecnej przetestowałem for, while, if i jakoś nie idzie. Najbliżej byłem gdy po naciśnięciu przycisku na wyświetlaczu widniało 0...3...8...3...8 itd

domyślam się, że mam zwaloną inkrementację i tu proszę o pomoc, każda krytyka mile widziana

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 maja 2013, o 05:54 
Moderator

ale temat wraca jak bumerang troszke ostatnio

przede wszystkim jaki masz wyswietlacz ? i jak podlaczony ? jakis schemat ???

bo o tym nic nie napisales , tylko nie obrazaj sie zaraz ze pytam o schemat bo kilka dni temu tak bylo na forum z innym kolega a wlasnie sie okazalo ze ma calkiem inne polaczenia niz wynika to z kodow z ksiazki .... a oczywiscie problemu szukal tez tylko w kodzie

to jest elektronika a nie program na pc wiec schemat to podstawa ok?

PostNapisane: 12 maja 2013, o 08:44 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Skoro tablica cyfry znajduje się w pamięci programu (użyte PROGMEM) to należy skorzystać ze specjalnej funkcji do odczytu z tej pamięci:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 12 maja 2013, o 08:59 
Nowy

tak na początek w linii kodu nr. 27 z definicji wynika, że klawisz podpinasz do PB0 a w komentarzu, że do PB1

Następnie w pierwszym warunku IF w linii kodu nr. 66 zerujesz zmienną i a w następnym warunku IF zwiększasz o 1. Z tego wynika, że za każdym razem kiedy wciśniesz klawisz zmienna i będzie miała wartość 1.

W linii kodu nr. 56 definiujesz zmienną i jako int ( rezerwujesz w pamięci RAM 2 bajty ) a można użyć uint8_t ( rezerwujesz tylko 1 bajt ) a dodatkowo należało by ją na samym początku zainicjować w tym konkretnym przypadku zerem ( poczytaj niebieska książka str. 71 do 74 )
język c

tak jak napisał Krauser linia kodu nr. 70 jest błędna powinno być
język c
( poczytaj na ten temat niebieska książka str. 199-200 )

PostNapisane: 12 maja 2013, o 11:19 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
ale temat wraca jak bumerang troszke ostatnio

przede wszystkim jaki masz wyswietlacz ? i jak podlaczony ? jakis schemat ???

bo o tym nic nie napisales , tylko nie obrazaj sie zaraz ze pytam o schemat bo kilka dni temu tak bylo na forum z innym kolega a wlasnie sie okazalo ze ma calkiem inne polaczenia niz wynika to z kodow z ksiazki .... a oczywiscie problemu szukal tez tylko w kodzie

to jest elektronika a nie program na pc wiec schemat to podstawa ok?

Panie Mirku nie zarejestrowałem się na tym forum żeby się obrażać tylko czegoś się nauczyć :) Zresztą podobnie jest z wydanymi pieniędzmi, nie kupiłem książki żeby rozpaić nią w piecu a elektroniki na śniadanie nie zjem.

Schematu chwiliowo nie ma bo dopiero po przeczytaniu Pana posta zabieram się za instalację Eagle'a i przegądaniu Pana tutorialu na youtubie odnośnie rysowania schematów.

Mogę napisać tylko, że wyświetlacz jest siedmiosegmentowy LSD056BUE-105 (jedna cyfra ze wspólną anodą) katody podłączone do Portu D (od PD0 do PD6 kropki nie używam) przez rezystory 220R natomiast anoda połączona do GND
Wiem, że bez schematu to czysta gadanina i też mi się za taki sposób dostanie, ale nadrobię braki po jakimś najprostszym opanowaniu eagla.

Krauser napisał(a):
Skoro tablica cyfry znajduje się w pamięci programu (użyte PROGMEM) to należy skorzystać ze specjalnej funkcji do odczytu z tej pamięci:
język c

No tak jak byk napisane na stroniw 200. Tylko dlatego, że argumentem funkcjisystemowej jest adres bajtu lub wskaźnik...

vol_up napisał(a):
tak na początek w linii kodu nr. 27 z definicji wynika, że klawisz podpinasz do PB0 a w komentarzu, że do PB1

faktycznie komentarz błędny już poprawione

vol_up napisał(a):
Następnie w pierwszym warunku IF w linii kodu nr. 66 zerujesz zmienną i a w następnym warunku IF zwiększasz o 1. Z tego wynika, że za każdym razem kiedy wciśniesz klawisz zmienna i będzie miała wartość 1.

ok już zrozumiałem co się w kodzie działo i dlaczego cały czas zero się wyświetlało

[/quote="vol_up"]W linii kodu nr. 56 definiujesz zmienną i jako int ( rezerwujesz w pamięci RAM 2 bajty ) a można użyć uint8_t ( rezerwujesz tylko 1 bajt ) a dodatkowo należało by ją na samym początku zainicjować w tym konkretnym przypadku zerem ( poczytaj niebieska książka str. 71 do 74 )
język c
[/quote]

No tak było pisane o szanowaniu zasobów też poprawione.

Serdecznie dziękuję po waszych podpowiedziach dokonałem modyfikacji i działa tak jak powinno po naciśnięciu przycisku cyfry zmieniają się od 0 do 9 (tu musiałem jeszcze dodać warunek i<10 bo po cyfrze 9 wyświetlało jakieś krzaki przy dalszym palcowaniu przycisku.

No i działający kod poniżej

język c

PostNapisane: 12 maja 2013, o 11:44 
Nowy

kolego wypróbuj może to :
język c

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 maja 2013, o 12:51 
Nowy

Dziękuję bardzo zaraz przestudiuję żeby dokładnie zrozumieć jak to działa.

Kolejny krok to zakup trzech tranzystorów żeby podłączyć trzy wyświetlacze i możliwość liczenie 300 -> 0.

Rozumiem, że do takiego przykładu mam podchodzić jak do multiplexowania w niebieskiej książce?

PostNapisane: 12 maja 2013, o 14:46 
Moderator

no tak jak masz wiecej niz jeden wyswietlacz to najczesciej stosuje sie juz multipleksowanie w razie czego w ksiazce masz przyklad

PostNapisane: 12 maja 2013, o 22:49 
Nowy

Urodziło mi się nowe pytanie.

Czy w atmega8 jest jakaś blokada portuC?
Bawiąc się kombinacjami diód i ich migotaniem w dziwny sposób zauważyłem, że diody podłączone do portów B i D działają natomiast wszystko podłączone do portu C nie działa.

Jest jakaś naturalna przyczyna?

Edit:

W książce chyba znalazłem odpowiedź. Strona 364 JTAGEN. Nie działąją niektóre piny portu C w atmega16 i 32
Czy tyczy się to też atmega8?
I czy mając USBASP mogę ten bit skasować?

PostNapisane: 13 maja 2013, o 07:18 
Moderator

ale powiedz czy trudno odpalić program mkAvrCalculator i sprawdzić czy masz tam bit JTAGEN ? ;) zajrzyj do niego ok ?

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

w ogóle wejdź na mój blog i zobacz pierwszy lepszy poradnik dla początkującego w każdym prawie mowa o tym programie a nawet w książce masz o nim

PostNapisane: 13 maja 2013, o 23:04 
Nowy

rzecz w tym że sprawdzałem i w programie nie ma takiego bitu dla atmega8

nie zmienia to faktu że u mnie portc w dalszym ciagu nie dziala

PostNapisane: 13 maja 2013, o 23:24 
Moderator

bolciu napisał(a):
rzecz w tym że sprawdzałem i w programie nie ma takiego bitu dla atmega8

A no to jak sprawdzałeś to już sobie odpowiedziałeś sam na pytanie że problem nie jest związany z tym fusebitem bo ATmega8 go nie ma ;)

bolciu napisał(a):
nie zmienia to faktu że u mnie portc w dalszym ciagu nie dziala

No i ciężko cokolwiek pomóc dokąd nie pokażesz schematu albo zdjęcia płytki - bo masz babola w sprzęcie. Ciekawe np czy podłączyłeś prawidłowo zasilanie procka tak w ogóle?

Strefa czasowa: UTC + 1