Dziękuję za odpowiedzi. Odniosłem się do waszych uwag i poprawiłem schemat. Chciałbym się dowiedzieć czy już na pewno wszystko jest ok.
![Obrazek](http://forum.atnel.pl/_obrazki/o/thumb/1039_24dd70d048334a4a65ec1c7bd4a1c1ef.png)
Odniosę się do waszych postów:
tom1988p napisał(a):
Potrzebna dioda to tranzystora Q2 zabezpieczająca, masz też dwa rezystory szeregowo R2 i R3.
-- 2 minutach --
Nie masz potencjometru do kontrastu, różne wyświetlacze potrzebują rożnych wartości.
Diodę dodałem pomimo tego że mam zlutowaną do nóg przekaźnika. Rezystory niech będą szeregowo, nie miałem akurat 2,2k aby go wpiąć i użyłem 2x 1k.
Nie chcę regulować kontrastu, jednak ....
Jeżeli mówimy o kontraście to nurtuje mnie pewna rzecz...Jak układ jest ustawiony tak, że ma załączać przekaźnik to gwałtownie spada kontrast na wyświetlaczu i obraz tak jakby "pływa". Z początku myślałem, że jest to wina mojego niechlujnego podłączenia peryferiów do zasilania, i tak się okazało...bo miałem podłączony wpierw od stabilizatora procesor, potem wyświetlacz a na końcu przekaźnik. Załączenie przekaźnika "tarmosiło" pozostałymi peryferiami i za wyświetlaczu ginęły znaki. Poprawna kolejność podłączeń (poczynając od elementu który pobiera największy prąd) poprawiła sytuację, jednak nadal nie jestem zadowolony z działania LCD. Czy jest to wina braku mojego rezystora ? Czy jednak jest jakiś inny szkopuł ?
Dodam że układ jest połączony na 4 płytkach stykowych, niektóre peryferia połączone są nawet 25 centymetrowymi przewodami (niestety inaczej się nie da).
xamrex napisał(a):
Wydaje mi się, że schemat prawie OK.
Brak pot. do kontrastu
CO to tego zasilania, to tak jak mówisz dioda z rezystorem za stabilizatorem będzie ok.
A jeśli chciałbyś zasilać to z akumulatorów to chyba ten stabilizator nie będzie potrzebny..
A teraz jakim napięciem chcesz to zasilać?
Może zamiast stabilizatora 7805 lepsza byłaby Mirkowa przetworniczka?
Z tym napięciem to nie wiem jak. Bo chciałbym zasilać zarówno tym zasilaczem niestabilizowanym 5V jak i poprzez akumulatory. ....Mirkowej przetworniczki nie kupię bo już za dużo kasy wydałem na te swoje zabawy.
Krauser napisał(a):
Brakuje kondensatorów na zasilaniu procesora (po 100nF na każde VCC i AVCC + 10uF na jednym VCC i na płytce blisko tych nóżek).
Tak LED umieść za C4.
Otwory mocujące są w bibliotece holes.
C4 zmniejszyłbym do 47uF. Poza tym dla elektrolitów podawaj napięcie np. 47uF/10V, 470uF/16V.
Kondensatory dodałem (mam nadzieję że zrozumiałem ile ich miało być). C4 zmieniłem choć nie wiem czemu akurat ma być 47uF (nie rozumiem co się dzieje po zamianie mniejszego na większy i odwrotnie).
Zatem czy wszystko jest, ok ? Mogę brać się za PCB ? Odnieście się do tego problemu z LCD, czy to jest norma czy faktycznie coś jest nie tak. Poniżej projekt na dzień 23.03.2013
Załącznik:
Schemat testowy1.zip
Pozdrawiam