Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 14:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 mar 2013, o 20:59 
Użytkownik

Witam

Mam do was prośbę. Chciałbym aby ktoś z was sprawdził, czy poprawnie zaprojektowałem swój układ do mojego Sterownika LCD. Mam zamiar w niedalekiej przyszłości zaprojektować PCB jednak muszę mieć 100 proc. pewność że wszystko jest ok. Poniżej schemat:

Obrazek

Opiszę krótko jak działa sterownik. Jest to urządzenie zbudowane na płytce stykowej w oparciu o mikroprocesor ATMEGA328P, którego głównym zadaniem jest załączanie i wyłączanie jakiegoś urządzenia (poprzez przekaźnik 8A/5V) o określonej godzinie i dniu. Układ składa się z części sterującej (procesor), wykonawczej (tranzystor mocy z przekaźnikiem). Ponadto w skład wchodzi zasilanie (poprzez niestabilizowany zasilacz od telefonu Nokia, stabilizator LM7805), panel przycisków do ustawiania godziny i dnia oraz resetowania układu i wyświetlacz LCD w oparciu o HD4470.

Myślę, że szczegóły działania układu nie są wam potrzebne. Chodzi mi głównie o to czy dałem odpowiednie elementy (np kondensatory filtrujące) w odpowiednich miejscach, i czy czasem o czymś nie zapomniałem. Chciałem dodać także jakieś zabezpieczenie przed zbyt dużym poborem prądu (bezpiecznik topikowy) oraz diodę sygnalizującą występowanie zasilania (myślałem o diodzie LED zaraz za kondensatorem C4 w części zasilania, czy tak się to robi ?). Dodam, że chciałbym w przyszłości zasilać urządzenie z akumulatorów (o ile to będzie w ogóle możliwe). Jeśli jednak okazałoby się , że potrzebne są jakieś szczegóły, to proszę, napiszcie o tym, na pewno wszystko uzupełnię.

Tutaj cały projekt (na dzień 22.03.2013), korzystam z EAGLE ver 6.2

Załącznik:
Schemat testowy1.zip

PS: przypomniało mi się, ...oglądałem filmy o EAGLU Mirka i nie wiem gdzie w bibliotece znajdują się pola na kołki do mocowania (te na rogach :)). Jak wiecie to napiszcie przy okazji, bo nie mogę tego za Chiny znaleść w tej 3 części filmu.

Pozdrawiam

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 mar 2013, o 21:39 
Użytkownik

Potrzebna dioda to tranzystora Q2 zabezpieczająca, masz też dwa rezystory szeregowo R2 i R3.

-- 2 minutach --

Nie masz potencjometru do kontrastu, różne wyświetlacze potrzebują rożnych wartości.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 22 mar 2013, o 21:46 
Użytkownik

Wydaje mi się, że schemat prawie OK.
Brak pot. do kontrastu
CO to tego zasilania, to tak jak mówisz dioda z rezystorem za stabilizatorem będzie ok.

A jeśli chciałbyś zasilać to z akumulatorów to chyba ten stabilizator nie będzie potrzebny..

A teraz jakim napięciem chcesz to zasilać?
Może zamiast stabilizatora 7805 lepsza byłaby Mirkowa przetworniczka?

Ostatnio edytowano 22 mar 2013, o 21:46 przez xamrex, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 mar 2013, o 21:46 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Brakuje kondensatorów na zasilaniu procesora (po 100nF na każde VCC i AVCC + 10uF na jednym VCC i na płytce blisko tych nóżek).
Tak LED umieść za C4.
Otwory mocujące są w bibliotece holes.
C4 zmniejszyłbym do 47uF. Poza tym dla elektrolitów podawaj napięcie np. 47uF/10V, 470uF/16V.

PostNapisane: 23 mar 2013, o 22:48 
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedzi. Odniosłem się do waszych uwag i poprawiłem schemat. Chciałbym się dowiedzieć czy już na pewno wszystko jest ok.

Obrazek

Odniosę się do waszych postów:

tom1988p napisał(a):
Potrzebna dioda to tranzystora Q2 zabezpieczająca, masz też dwa rezystory szeregowo R2 i R3.

-- 2 minutach --

Nie masz potencjometru do kontrastu, różne wyświetlacze potrzebują rożnych wartości.

Diodę dodałem pomimo tego że mam zlutowaną do nóg przekaźnika. Rezystory niech będą szeregowo, nie miałem akurat 2,2k aby go wpiąć i użyłem 2x 1k.

Nie chcę regulować kontrastu, jednak ....

Jeżeli mówimy o kontraście to nurtuje mnie pewna rzecz...Jak układ jest ustawiony tak, że ma załączać przekaźnik to gwałtownie spada kontrast na wyświetlaczu i obraz tak jakby "pływa". Z początku myślałem, że jest to wina mojego niechlujnego podłączenia peryferiów do zasilania, i tak się okazało...bo miałem podłączony wpierw od stabilizatora procesor, potem wyświetlacz a na końcu przekaźnik. Załączenie przekaźnika "tarmosiło" pozostałymi peryferiami i za wyświetlaczu ginęły znaki. Poprawna kolejność podłączeń (poczynając od elementu który pobiera największy prąd) poprawiła sytuację, jednak nadal nie jestem zadowolony z działania LCD. Czy jest to wina braku mojego rezystora ? Czy jednak jest jakiś inny szkopuł ?

Dodam że układ jest połączony na 4 płytkach stykowych, niektóre peryferia połączone są nawet 25 centymetrowymi przewodami (niestety inaczej się nie da).

xamrex napisał(a):
Wydaje mi się, że schemat prawie OK.
Brak pot. do kontrastu
CO to tego zasilania, to tak jak mówisz dioda z rezystorem za stabilizatorem będzie ok.

A jeśli chciałbyś zasilać to z akumulatorów to chyba ten stabilizator nie będzie potrzebny..

A teraz jakim napięciem chcesz to zasilać?
Może zamiast stabilizatora 7805 lepsza byłaby Mirkowa przetworniczka?

Z tym napięciem to nie wiem jak. Bo chciałbym zasilać zarówno tym zasilaczem niestabilizowanym 5V jak i poprzez akumulatory. ....Mirkowej przetworniczki nie kupię bo już za dużo kasy wydałem na te swoje zabawy.

Krauser napisał(a):
Brakuje kondensatorów na zasilaniu procesora (po 100nF na każde VCC i AVCC + 10uF na jednym VCC i na płytce blisko tych nóżek).
Tak LED umieść za C4.
Otwory mocujące są w bibliotece holes.
C4 zmniejszyłbym do 47uF. Poza tym dla elektrolitów podawaj napięcie np. 47uF/10V, 470uF/16V.

Kondensatory dodałem (mam nadzieję że zrozumiałem ile ich miało być). C4 zmieniłem choć nie wiem czemu akurat ma być 47uF (nie rozumiem co się dzieje po zamianie mniejszego na większy i odwrotnie).

Zatem czy wszystko jest, ok ? Mogę brać się za PCB ? Odnieście się do tego problemu z LCD, czy to jest norma czy faktycznie coś jest nie tak. Poniżej projekt na dzień 23.03.2013

Załącznik:
Schemat testowy1.zip

Pozdrawiam

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 24 mar 2013, o 11:56 
Moderator

A po co ta dioda D2 ??? moim zdaniem powinieneś ją wywalić.

jak nie masz rezystora 2,2K to wlutujesz sobie taki jaki masz pod ręką - nic się nie stanie jak dasz 1K, albo 1,5K albo 2,2K ;)

PostNapisane: 24 mar 2013, o 12:20 
Użytkownik

Poprawiono.

Obrazek

PostNapisane: 1 maja 2013, o 19:26 
Użytkownik

Witam ponownie

Mam trochę wolnego czasu więc wziąłem się za PCB. Proszę o sprawdzenie projektu.

Załącznik:
(VER ROBOCZA)Schemat testowy1 - Kopia - Kopia 3!!! (Po polygonie).zip

Mam jeszcze pytanie. Połączyłem wszystkie sygnały i zasilanie (robię płytkę jednostronną), co wygląda tak:

Obrazek

Potem postanowiłem oblać wszystko Polygonem i wygląda to tak:

Obrazek

Czy jest wszystko ok ?

Załączniki:

PostNapisane: 1 maja 2013, o 20:10 

Do prowadzenia ścieżek używaj warstwy BOTTOM, bo masz takie złącza śrubowe i nie dasz rady przylutować ich od strony TOP. Widać w pasku, że 2 połączenia nie są kompletne. Jedno jest obok kondensatora C4, a drugie zobaczysz jak wyłączysz wszystkie użyte warstwy poza Unrouted.

PS. kondensatory przestaw na drugą stronę (przycisk mirror), albo użyj wersji przewlekanej

PostNapisane: 1 maja 2013, o 21:25 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Do prowadzenia ścieżek używaj warstwy BOTTOM, bo masz takie złącza śrubowe i nie dasz rady przylutować ich od strony TOP. Widać w pasku, że 2 połączenia nie są kompletne. Jedno jest obok kondensatora C4, a drugie zobaczysz jak wyłączysz wszystkie użyte warstwy poza Unrouted.

PS. kondensatory przestaw na drugą stronę (przycisk mirror), albo użyj wersji przewlekanej

Witam ponownie

Przerobiłem wszystkie ścieżki na warstwę BOTTOM. Co do połączeń to tak: Koło kondensatora C4 nie podłączałem masy bo myślałem że jak dam Polygon to samo mi się wszystko połączy. Co do tego połączenia które miałem zobaczyć w warstwie Unrouted to widzę coś w tym stylu:

////
Obrazek

Nie wiem w czym ma mi to pomóc. W pewnym razie wyłączyłem wszystkie warstwy oprócz TOP aby móc pozamieniać wszystkie ścieżki z TOP na BOTTOM.

Co do elektrolitów to nawet na początku chciałem mieć przewlekane :) nie zwróciłem nawet na to uwago że są SMD u mnie.....

Teraz wszystko wygląda mniej więcej tak:

////
Obrazek

Obrazek
//

Oto uzupełniony projekt, proszę o dalsze wskazówki.

//
Załącznik:
(VER ROBOCZA)Schemat testowy1 - Kopia - Kopia 5!!! (Po polygonie) - Kopia POPRAWKI - Kopia.zip

Pozdrawiam

PS:
Krauser napisał(a):
"...Widać w pasku...

Gdzie to widać na Pasku co jest nie podłączone ?

Załączniki:

PostNapisane: 2 maja 2013, o 09:10 

Na obrazku jest pokazane gdzie w pasku szukać informacji o braku połączenia i jedno z tych niepodłączonych (w warstwie Unrouted).
Obrazek
Uwagi:
- zauważyłem, że masz kwarc 16MHz, a używasz obudowy rezonatora zegarkowego, a jest jeszcze inna HC49-S
- ładniejsze ścieżki uzyskasz jak po wybraniu rysowania ścieżek zmienisz zaokrąglenie z 0 na 1 (jak ścieżki już są narysowane można je zaokrąglić)
- w DRC... jest zakładka Clearence. Domyślne wartości można powiększyć, wtedy łatwiej zrobić płytkę domowym sposobem

PostNapisane: 2 maja 2013, o 11:44 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Na obrazku jest pokazane gdzie w pasku szukać informacji o braku połączenia i jedno z tych niepodłączonych (w warstwie Unrouted).
Obrazek

Już załapałem o co chodzi, po podaniu wszystkich ścieżek na stronę BOTTOM ta warstwa się bardzo przydała, jak możesz to sprawdź projekt w wersji 7, która znajduje się na dole postu.

Krauser napisał(a):
Uwagi:
- zauważyłem, że masz kwarc 16MHz, a używasz obudowy rezonatora zegarkowego, a jest jeszcze inna HC49-S

Dokonałem zmiany.

Krauser napisał(a):
- ładniejsze ścieżki uzyskasz jak po wybraniu rysowania ścieżek zmienisz zaokrąglenie z 0 na 1 (jak ścieżki już są narysowane można je zaokrąglić)

Szukałem dosyć długi czas tego, ale nie wiem gdzie to jest. W necie znalazłem, że trzeba po wybraniu route trzeba kliknąć na tą ikonkę:

//
Obrazek

Ja tą ikonkę miałem cały czas wciśniętą, więc nie wiem o co chodzi.

Krauser napisał(a):
- w DRC... jest zakładka Clearence. Domyślne wartości można powiększyć, wtedy łatwiej zrobić płytkę domowym sposobem

Pozmieniałem wszystkie wartości z 8mil na 12 mil. Wyskoczyło No errors.

Oto wersja 7 projektu:

Załącznik:
(VER ROBOCZA)Schemat testowy1 - Kopia - Kopia7!!! (Po polygonie) - Kopia POPRAWKI - Kopia - Kopia - Kopia.zip

Zrobiłem ścieżki na stronie BOTTOM, zmieniłem obudowy elektrolitów i kwarcu zgodnie z zaleceniami. Po zrobieniu Polygonu wyskakuje "Nothing to do" co rozumiem, że wszystkie połączenia są poprowadzone poprawnie.
Chciałbym wiercić wszystkie otwory wiertłem 1mm. Próbowałem to zmienić poleceniem Change i nie wiem czy mi się udało. Proszę o sprawdzenie nowej wersji projektu.

Wszystko wygląda teraz tak:

//
Obrazek

//
Obrazek

Pozdrawiam

Załączniki:

PostNapisane: 2 maja 2013, o 13:22 
Użytkownik

Ja na Twoim miejscu zwiększyłbym parametr "isolate" w polygon (jak klikniesz prawym na ramkę polygonu to weź properties), chyba że nie wytrawiasz płytki sam, tylko przez firmę.

PostNapisane: 2 maja 2013, o 14:53 
Użytkownik

Ja tylko napiszę, że wydaje mi się, że masz za dużo niewykorzystanej przestrzeni na płytce. Masz parę elementów a taka duża powierzchnia. Może spróbuj ja zmniejszyć - będzie Ci łatwiej zrobić PCB. Taka mała moja sugestia.

PostNapisane: 2 maja 2013, o 18:00 
Użytkownik

klonyyy napisał(a):
Ja na Twoim miejscu zwiększyłbym parametr "isolate" w polygon (jak klikniesz prawym na ramkę polygonu to weź properties), chyba że nie wytrawiasz płytki sam, tylko przez firmę.

Mam teraz isolate na 24. Gdy zwiększyłbym na 32 musiałbym jakoś się jeszcze pomęczyć ze ścieżką przy jednym pinie do wyświetlacza (po polygonie zostaje jedna ścieżka niepodłączona). Spróbuje jakoś sobie z tym poradzić. Dałem 24 bo p. Mirek wspominał, że akurat taki isolate starczy do metody żelazkowej.

kila napisał(a):
Ja tylko napiszę, że wydaje mi się, że masz za dużo niewykorzystanej przestrzeni na płytce. Masz parę elementów a taka duża powierzchnia. Może spróbuj ja zmniejszyć - będzie Ci łatwiej zrobić PCB. Taka mała moja sugestia.

Wiem o tej przestrzeni. Też mi się na początku za bardzo to nie podobało, ale zostawię to tak, bo mam już trochę obmyślane jak poprowadzić to wszystko do obudowy.
//
Fajnie by było, jakbyście się odnieśli do mojego poprzedniego postu gdzie pytam się o wiertła

Pozdrawiam

PostNapisane: 2 maja 2013, o 19:55 

fullmoonguy napisał(a):
Ja tą ikonkę miałem cały czas wciśniętą, więc nie wiem o co chodzi.

Na lewo od niej jest okienko Miter i tam zamiast 0 wpisujesz 1. Do zmiany otworów zdaje sie używa się drill-aid.ulp. W sumie lepiej jak pomniejszysz otwory wtedy wiertło samo dokładnie centruje się na środku pada.

PostNapisane: 30 maja 2013, o 12:39 
Użytkownik

Chciałbym serdecznie wszystkim podziękować za pomoc. Urządzenie póki co działa.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1