Próbuje teraz to skompilować i znowu jest problem. Tym razem tylko jeden error ale nie pokazuje w którym miejscu jest konkretnie błąd. Przepraszam że po prostu nie kopiuje z DVD ale chciałbym mieć to na Attiny2313 i widzieć gdzie jest konkretnie błąd żeby nie robić go w przyszłości.
main.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
d_led.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
d_led.h
język c
raport:
Build started 1.5.2013 at 16:07:49
avr-gcc -mmcu=attiny2313 -Wall -gdwarf-2 -std=gnu99 -DF_CPU=4000000UL -Os -funsigned-char -funsigned-bitfields -fpack-struct -fshort-enums -MD -MP -MT main.o -MF dep/main.o.d -c ../main.c
avr-gcc -mmcu=attiny2313 -Wall -gdwarf-2 -std=gnu99 -DF_CPU=4000000UL -Os -funsigned-char -funsigned-bitfields -fpack-struct -fshort-enums -MD -MP -MT d_led.o -MF dep/d_led.o.d -c ../d_led.c
avr-gcc -mmcu=attiny2313 -Wl,-Map=test01.map main.o d_led.o d_led.o -o test01.elf
d_led.o: In function `d_led_init':
C:\kursc\default/../d_led.c:12: multiple definition of `d_led_init'
d_led.o:C:\kursc\default/../d_led.c:12: first defined here
d_led.o: In function `__vector_6':
C:\kursc\default/../d_led.c:23: multiple definition of `__vector_6'
d_led.o:C:\kursc\default/../d_led.c:23: first defined here
make: *** [test01.elf] Error 1
Build failed with 1 errors and 0 warnings...
Na elektrodzie widziałem kogoś z podobnym problemem. Podobno pomogło zmienienie kolejności dodawania bibliotek (tylko że jemu chodziło o dodawanie bibliotek w opcjach projektu - ja nie wiem po co się to robi i w ogóle tego nie robię). Ja natomiast zmieniłem kolejność inkludowania w programie i teraz jest tak:
#include <avr/interrupt.h>
#include <avr/io.h>
#include "d_led.h"
i kompilacja przebiegła trochę inaczej (tzn np. więcej jest zielonych kropek (teraz 3 a wcześniej 1) ale nadal jest jeden error(co dziwne zawsze bez czerwonej kropki). Pokazuje raport:
Build started 1.5.2013 at 16:40:11
avr-gcc -mmcu=attiny2313 -Wall -gdwarf-2 -std=gnu99 -DF_CPU=4000000UL -Os -funsigned-char -funsigned-bitfields -fpack-struct -fshort-enums -MD -MP -MT main.o -MF dep/main.o.d -c ../main.c
avr-gcc -mmcu=attiny2313 -Wall -gdwarf-2 -std=gnu99 -DF_CPU=4000000UL -Os -funsigned-char -funsigned-bitfields -fpack-struct -fshort-enums -MD -MP -MT d_led.o -MF dep/d_led.o.d -c ../d_led.c
avr-gcc -mmcu=attiny2313 -Wl,-Map=test01.map main.o d_led.o d_led.o -o test01.elf
d_led.o: In function `d_led_init':
C:\kursc\default/../d_led.c:14: multiple definition of `d_led_init'
d_led.o:C:\kursc\default/../d_led.c:14: first defined here
d_led.o: In function `__vector_6':
C:\kursc\default/../d_led.c:25: multiple definition of `__vector_6'
d_led.o:C:\kursc\default/../d_led.c:25: first defined here
make: *** [test01.elf] Error 1
Build failed with 1 errors and 0 warnings...