Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 lut 2025, o 22:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 kwi 2013, o 21:50 
Użytkownik

Cześć!

Ostatnio walczę z jednym ustrojstwem - układem pomiarowym. Mam tam przetwornik 12 bitowy DAC, oraz układ U/F + licznik '4060 (z tego DAC poprowadzony do niego sygnał sterujący). No i jestem na etapie robienia płytki PCB. I tutaj moje pytanie w temacie EMC do doświadczonych kolegów, bo na necie milion przepisów i każdy mówi co innego.

1. Czy do takich układów jest sens rozdzielać masę na analog i cyfrę? (Ja bym rozdzielił)
2. Czy mogę połączyć masy koralikiem ferrytowym? (Np. LCBA-601 łącze masy a potem do nóżki zasilania, w artykule na Elektr. B2B wyczytałem że mogę ale zaś gdzie indziej że raczej nie stosuje się)
3. I chyba najważniejsze, chciałbym rozdzielić gałęzie zasilania na 2 części (analog i cyfra). Czy mogę po rozdzieleniu na dwa, dołączyć w szereg ferryt dla zasilania analogowego? Wydaje mi się że to było by OK bo zawsze to jakaś dodatkowa ochrona.

Generalnie podejrzewam, że bez rozdzielania masy i zasilania układ tez by odpalił i działał, bo nie ma tam jakiś wyszukanych sposobów obróbki tych sygnałów. No ale na układzie U/F na jego wyjściu będzie ~0,5MHz.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 kwi 2013, o 21:58 
Moderator

No pewnie że można tak zrobić jak piszesz i to zastosować każdą z wymienionych technik ;) wszystko zależy do czego to urządzenie itp .... bo jak sam piszesz - czasem zastosowanie WSZYSTKIEGO co opisałeś może być po prostu przerostem nad treścią wobec potrzeb projektu ale innym razem może być nawet za mało i będzie się jeszcze liczyło mocno fizyczne rozłożenie mas na PCB ...

koralik ferrytowy to można zawsze dać nie tylko po rozdzieleniu napięć i tylko na część analogową ...

tylko jak mówię - potrzeby to ty bardziej znasz niż my ... zależy co za precyzja i jakość na końcu ci jest potrzebna.

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 09:17 
Użytkownik

Dzięki Mirku za odp :)

Kiedyś dostałem sporo tych koralików (tak ~1000), więc wrzucę jeszcze na zasilanie procka.

PostNapisane: 30 kwi 2013, o 08:43 

Polecam następujące pozycję (sam z nich często korzystam)

Electronics - Pcb - PCB layout rule for mix signal

Signal Integrity Issues And Pcb Design. Douglas Brooks

Printed Circuit Board Design Books

Do znalezienia na wujku google.

Do tego ciekawe wstawki od producentów ADC i DAC, np. w takiej dokumentacji cypres CS5532 jest sporo o prowadzeniu mas, sygnałów etc.

PostNapisane: 30 kwi 2013, o 09:09 

Jeszcze jedno źródło informacji które mogą się przydać to http://www.learnemc.com/EMC-Tutorials.html

PostNapisane: 1 maja 2013, o 13:37 
Użytkownik

Czy mi się wydaję, czy jedno jest najzwyklej w świecie zerżnięte od drugiego? :D

Link1

Link2

Strefa czasowa: UTC + 1