Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 10:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 20:18 
Użytkownik

Pamiętacie mój ostatni Temacik :D http://forum.atnel.pl/topic2663.html

Udało mi się Znaleźć jeszcze kilka felernych miejsc ale uruchomiłem.

Do rzeczy
Dzisiaj zrobiłem pomiary oscyloskopowe na napięciach 3,3V i 5V

Układ wyglądał tak że co 2s na 2s załączał się triak obciążony dremelkiem 180W układ będzie pracował z stycznikiem który pobiera może 10-tą cześć tego co dremel
Zamieszczone oscylogramy zrobione w czasie kiedy chodził dremel, oczywiście kiedy nic się nie działo, nie klikałem w przyciski przebieg był idealnie prosty.
Płytka zasilana z zasilacza impulsowego 7,5V
Pomiary na 1 wersji

oto oscylogramy
Obrazek

Obrazek

i moje lamer'skie pytanie:

Czemu napięcie z sieci przenosi mi się na zasilanie??
Jak to poprawić? o ile należy to poprawić?
i zasadnicze pytanie czy mi to zrestartuje procka?
Co zrobiłem źle (w znaczeniu na PCB)?

Tylko co to ma wspólnego z DIY ?? ... przenoszę .... SunRiver

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2013, o 11:54 

Po pierwsze metodyka pomiarów się kłania.

Po drugie jakie napięcie sieci, przecież podstawę masz 5ns, widocznie sieje ci coś wysokoczęstotliwościowego nie sieć.
Po trzecie Oscyloskop odseparowany od obwodu?, tj. czy zasilasz go przez trafo separujące.
Może ci się nakładać jakieś zakłócenie na masę układu.......
Najpierw eliminujesz zakłócenia samego "oscyloskopu"..........
Niestety pomiary i to przy 20GS, to nie podpięcie się pod układ i już!.

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 14:54 
Użytkownik

Oscyloskop był podłączony do tego samego gniazdka co zasilacz impulsowy układu

zasilacz ericsson bml 162 085 r1b
Obrazek

obciążeniem był dremel więc może to komutator??

Normalnie bym nawet tych pomiarów nie wykonywał ale tym razem chciałem zrobić klisze do tego i mieć wewnętrzne przekonanie że będzie to działać niezawodnie albo chociaż przez 2lata :D

proszę powiedz co oprócz transformatora separującego powinienem zrobić/ ustawić aby pomiary były miarodajne

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 14:57 

No j.w najpierw sprawdzić czy nie sieje ci sama sonda, oscyloskop etc.

Poprawić obwód filtracji w zasilaniu, zlikwidować pętle masy, etc. Zastosować lepszy zasilacz, lepszy filtr na wejściu zasilania. Ewidentnie to jakies zakłócenia wysokoczęstotliwościowe.

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 15:08 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Sam silnik też sporo sieje, nie zapomnijmy o tym. Dla pewności możesz wykonać też pomiar z wykorzystaniem zasilania bateryjnego o odpowiedniej wydajności prądowe- będzie wiadomo czy układ zbiera śmieci przez zasilanie czy nie.

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 15:25 
Użytkownik

sam układ nie sieje robiłem pomiary kiedy triak był zamknięty i było czysto zakłócenia pojawiają się dopiero jak załącza układ obciążenie

Obrazek

i to jest pomysł
odłączę podświetlenie ,albo odłączę wyświetlacz z zrobię pomiar z dremelem ,grzałką i jakąś cewką a całość zasilę z baterii 9V(na raz starczy)
edit
tylko nie wiem czy w przerwie majowej będę miał dostęp do pracowni :/

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 16:31 

Po pierwsze "taki" wypasny model oscyloskopu powinen mieć ograniczenie pasma, włącz. Po co ci mierzyć rzeczy ponad parę Mhz.

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 17:22 
Użytkownik

Może i ma ale widzę go 2 raz na oczy a prowadzący bardziej zainteresowany był rozmową o "napięciu krokowym" w drugiej sali niż tym co ja robię na pracowni :D

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 17:49 

:D. Pewnie będzie w ustawieniu vertical, gdzieś powinno być ograniczenie pasma.

Po za tym przy takim próbkowaniu to już sporo śmieci zbiera sama sonda, kurcze, nawet odbicia przez źle dobraną rezystancje, bo jak podepniesz sondę 1:10 10Mom to już jest dooopa przy takich częstotliwościach ;).
Zresztą nawet na zwykłym starym analogu, mam przełącznik 5Mhz/100Mhz dzięki temu jak oglądam "sieć" itp. to po co mi pasmo 100Mhz.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 30 kwi 2013, o 09:20 
Użytkownik

Dzisiaj zrobiłem 2-gie pomiary
Po podłączeniu oscyloskopu przez transformator separacyjny wszystkie zakłócenia znikły, nie zleżnie czy obciążeniem był stycznik czy dremel tak samo zasilenie układu z przetwornicy czy baterii

Wszystkim dziękuję za podpowiedzi.

PostNapisane: 30 kwi 2013, o 09:31 

Nie ma za co :). Jak widzisz nie zawsze problemem jest sam układ, a metodyka pomiarów.

PostNapisane: 21 lut 2014, o 06:14 
Użytkownik

Witam
Siedzę cała noc i nie mogę dojść ładu z moim oscyloskopem SIGLENT SDS 1072CML. Podłączyłem do płytki stykowej wg poradnika Pana Mirka o przetwornikach ADC i lipa. Zasiliłem przetwornicę PWR3 zasilaczem 9V, miernik napięcie pokazuje a oscyloskop warjuje, wykres biega, skacze ucieka z ekranu. Sondy skalibrowane, idealne prostokąty. Podłączyłem zwykłą baterię 9V i też nic nie pokazuje a wydaje mi się, że powinien pokazać ładne prostokąty. Na dodatek wykres nie przesuwa się. Pewnie coś źle robię, Ustawiałem różne napięcia/div, różne podstawy czasu i nic.
Może ktoś mi pomoże, jak najprościej sprawdzić oscyloskopem baterię, żeby mieć pewność iż oscyl jest sprawny?

PostNapisane: 21 lut 2014, o 06:52 

Z pewnością jest tam taka funkcja jak "Auto" (lub coś podobnego) to powinno dopasować ci nastawy oscyloskopu do mierzonego sygnału

PostNapisane: 21 lut 2014, o 06:56 

Przeczytaj ten temat topic2758.html

PostNapisane: 21 lut 2014, o 07:26 
Użytkownik

czytałem uważnie powyższy temat i wszystko się zgadzało jak wg tego robiłem. W temacie tym sonda jest cały czas podłączona do kalibracji, ale wykresu nie widać na małej baterii, tylko gdzieś poza ekran ucieka to coś, bo trudno to nazwać wykresem. Przy 50us to jest istne skaczące dziwadło, prawie w pionie. Podejrzewam tylko podstawę czasu, chociaż pokrętła też dziwnie reagują - potrawią z 1sek. przeskoczyć na 250ns i takie tam jeszcze inne cuda. Jest opcja auto ale to nic nie pomaga, nawet przy kalibracji ją muszę włączyć jak podłączam sondę. I co mam robiś? strzelić sobie w łeb

PostNapisane: 21 lut 2014, o 08:04 

Po pierwsze pokaż jak mierzysz, gdzie podpinasz masę sondy? pokaż zdjęcia z podłączenia, oraz ekran z nastawami.

PostNapisane: 21 lut 2014, o 08:33 

milek22 napisał(a):
I co mam robiś? strzelić sobie w łeb
Naciśnij wcześniej przycisk AUTO i zobacz co będzie, a później to już twój wybór ;)

PostNapisane: 21 lut 2014, o 08:37 

Wygląda jak by kolega źle masę podpinał i jej po prostu nie miał ;). Sonda podpinana do "Kalibracji" w oscyloskopie nie potrzebuje podpiętej masy by przebieg był "prawidłowy" tzn. podpiąć trzeba, ale bez tego też będzie poprawny przebieg.
Przy stykówce, to trudno tak z fusów wróżyć gdzie i jak kolega podpina tą sondę.

AUTO jak nie podpięta masa też pójdzie w maliny ;)

PostNapisane: 21 lut 2014, o 08:54 
Użytkownik

ObrazekObrazekObrazek

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Przy kalibracji nie podpinam masy, z kalibracją jest ok.
Na ostatnim zdjęciu wykres po włożeniu jednego kondensatorka 100nF do odfiltrowania w szynie zasilania

PostNapisane: 21 lut 2014, o 09:07 

rezasurmar napisał(a):
AUTO jak nie podpięta masa też pójdzie w maliny

Zakładam, że podstawy kolega zna.
Zewrzyj na tej swojej stykówce sondę w punkcie gdzie masz podpiętą masę sondy i zobacz co masz na ekranie. aha i te obrazki obróc normalnie bo za chwile będziemy obracać ekrany ;) a oscyloskop nie ma funkcji zrzutów ekranu na sd czy usb? No filtrowanie to masz raczej skromne i efekty widać również na oscyloskopie. Odepnij zasilanie od procka i zobacz co wtedy masz na oscyloskopie. Jak dla mnie to oscyloskop jest sprawny.

PostNapisane: 21 lut 2014, o 09:17 

Takie są skutki używania auto :P oscyloskop po prostu ci pokazał to co jest zastane najlepiej jak umiał ;).

No i po pierwsze zrób filtracje zasilania do megi, bo nie masz kompletnie żadnej. Od tego zacznij
Po za tym zauważ że po dodaniu 100nF chociaż, zmniejszyły się "śmieci" z zasilania.

To nie jest tak że zakładasz gdzieś tam na boku przetwornicę czy to ATB-PWR czy inne zasilanie i możesz sobie podarować prawidłową filtracje przy procesorze.
Dodaj 10uF na zasilaniu procesora, każda noga do której podpinasz zasilanie powinna być obłożona 100nF.

Dodatkowo uwaga, zakłócenia nie są wcale takie tragiczne, zwróć uwagę na czułość? 100mV na działkę.

Ustaw 1V/DIV, ustaw sprzężenie stałoprądowe czyli DC dla kanału wtedy możesz mierzyć.
Dla 9V ustaw 2V/DIV

PS. O klawiszu AUTO najlepiej zapomnieć ;), służy tylko do szybkiego powrotu do ustawień jak sobie namieszasz.
Ogólnie zawsze podstawowymi ustawieniami jest 1ms/div, a czułość, to zależnie co mierzysz, ale jak nie przekraczasz 20V, to możesz zaczynać od 5V/div, potem ewentualnie zmniejszyć albo zwiększyć czułość.
No i podstawowa zasada, zawsze używasz ustawienia sondy 1:10, ale to już tak na marginesie.

PostNapisane: 21 lut 2014, o 09:37 
Użytkownik

Ok, dzięki za pocieszenie, ale ja chcałem, żeby było tak ja w poradniku Pana Mirka 13minuta 50 sekunda http://www.youtube.com/watch?v=Mx23m0U0lDc, tam wyraźnie widać widać tą gęstość, którą chciałbym u siebie zobaczyć na oscylu. Może dojdę do tego. Filtrowanie wiem, że skromne, to dopiero pierwsze testy z oscyloskopem. wybaczcie mi za te wywrócone zdjęcia ale wszystko na szybko robiłem

PostNapisane: 21 lut 2014, o 09:42 

Idź do biblioteki i pożycz sobie "Oscyloskop Elektroniczny" J. Rydzewski.

PostNapisane: 21 lut 2014, o 09:50 

rezasurmar napisał(a):
PS. O klawiszu AUTO najlepiej zapomnieć , służy tylko do szybkiego powrotu do ustawień jak sobie namieszasz.

I o to właśnie chodziło, jak sobie kolega namieszał, przełączał gorączkowo nastawy, to wtedy jest to najlepsze wyjście nacisnąć AUTO :) i się sprawdziło, bo pokazało ze sa smieci na zasilaniu. A nic nie zwalnia jednak od przygladniecia się jakie tez automatyczne nastawy się zrobiły i dostosowanie np. czułości itp. - nic gorszego jak pospiech podczas pomiarów :) a szczególnie na etapie nauki. zmniejsz ustawienie podstawy do 50ms to pewnie tez zobaczysz tylko szum, a reszte to tak jak napisał ci kolega wyżej, dostosowuj nastawy do tego czego potencjalnie oczekujesz.

Ostatnio edytowano 21 lut 2014, o 10:27 przez wojtek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 lut 2014, o 09:51 
Użytkownik

Szanowny Panie Moderator.
W 100% się z Tobą zgadzam, wielkie dzięki za pomoc i cenne informacje i uwagi, proszę o więcej. Ze swojej strony powtórzę, że całą noc walczyłem z tym oscylem, gdyż chcę mieć taki wykres jak w wyżej napisałem w poradniku Pana Mirka. Tylko nie mówcie, że Rigola mam sobie kupić.Tak jak pisałem, że to wstępnie wstawiony jeden kondensator w celu sprawdzania i ustawiania oscyloskopu. Sondy oczywiście tylko 1:10 używam.

PostNapisane: 21 lut 2014, o 10:17 

A możesz nawet stary analogowy włączyć, metodyka pomiarów dla każdego oscyloskopu jest taka sama ;).

Jak jeszcze napięcie miałeś prawidłowo to niestety podstawa czasu zdecydowanie za mała u ciebie. Zobacz u mirka jest 50ms/DIV

Po za tym Oscyloskop Mirka jest z "gradacyjnym" ekranem, niestety w tanich, tych poniżej 3tyś nie ma takiej opcji, stąd dokładnie takiego samego obrazu nie uzyskasz, możliwe że zbliżony.

Ogólnie Mirek nie ma złapanej synchronizacji, dlatego widać ładną grubą krechę ;), u ciebie synchro złapał automat dlatego masz pokazane konkretne przebiegi. Mirek jak by zatrzymał wyglądało by to podobnie.
Reszta jak wyżej, brak filtracji, po za tym dużo też zależy od samego środowiska pomiaru, a o tym ci może powiedzieć kolega Intre, który też przez pół nocy szukał zakłóceń w układzie, a to PCet mu siał.

PostNapisane: 21 lut 2014, o 10:29 
Użytkownik

Ja wszystkie urządzenia oddaliłem od siebie, nawet podłączyłem na chwilę do gniazda bez uziemienia myśląc, że coś sieje po instalacji, ale dalej to samo. przyglądałem się wiele razy szukając w tym poradniku podstawy czasu i dopatrzyłem się tylko H 20ns. Dzięki za podpowiedź, aż popatrzę jeszcze raz, może znajdę ukryte 50ms.

PostNapisane: 21 lut 2014, o 10:35 

Za bardzo kombinujesz ;), najpierw zobacz sobie poradniki pomiarów oscyloskopem.

Spróbuję kolegę Intre zmolestować by pokazał ci jak to wygląda u niego, bo on ma podobnej klasy oscyloskop.
Niestety ja mam bardziej podobny do Mirka ;).

PostNapisane: 21 lut 2014, o 10:37 

milek22 napisał(a):
Dzięki za podpowiedź, aż popatrzę jeszcze raz, może znajdę ukryte 50ms.
Heh ale to nie o to chodzi żebys szukał, to jest tylko przykład że jak zmniejszysz do np. 50ms czy podobnej to przebiegi o większych częstościach będziesz widział jako "gesty szum" , podobny efekt zresztą otrzymasz nawet przy podstawie 50ns ale jak nie będziesz miał zsynchronizowanego przebiegu. Tak więc nie naśladuj (bez urazy) ślepo poradnika tylko naucz się wyciagac wnioski i naucz się mierzyc i wykorzystywać poprawnie oscyloskop.

PostNapisane: 21 lut 2014, o 10:48 
Użytkownik

trochę tego poczytałem, ale nigdzie nie znalazłem krótkich konkretów np. przy jakich pomiarach używa się DC, AC, GND.
Czekam jeszcze na ATB-BTM-222 do komunikacji putty pod win 7. tymczasem będę kombinował jakoś kabelkiem podłączyć do zestawu ATB i dalej na kompa

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1