Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 22:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lut 2012, o 21:32 
Użytkownik

Witam coraz częściej kumple przynoszą mi do domu laptopy i modemy itd aby im wymienić gniazdo np. microusb i zawsze mam z tym problem bo czasami muszę odmówić ponieważ moja 40W lutownica kolbowa nie daje rady.
Wiec postanowiłem zapytać tych co są ekspertami stacji lutowniczych z hot air do smd chciał bym aby ta stacja nie była za droga ale wytrzymała i dobra najważniejsze aby miała ustawienia temperatury i hot air jak już kupować to coś dobrego a nie ze kupie pierwsze badziewie a potem będę kupował znowu ;) Dziękuje za pomoc.

Ostatnio edytowano 26 lut 2012, o 00:19 przez osa1313, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lut 2012, o 22:39 
Użytkownik

http://allegro.pl/oryginalna-stacja-pt- ... 61987.html

PT 803
2 w jednym

Działa lepiej niż myślałem :) Polecam. Dodam ze od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem :)
A żeby nie było to polecam dokupić sobie z dwa groty nożowe. To powinien być zapas aż nad to jeśli dużo nie lutujesz.

PostNapisane: 25 lut 2012, o 22:52 
Użytkownik

Bardzo fajna ta stacja już nie raz ja oglądałem a znasz może jakiś sklep internetowy oprócz allegro ?
I jak się sprawuje z smd nie grzeje za bardzo bo ja w temperaturach nie jestem obeznany nigdy nie miałem z regulacja temp i nie wiem przy jakiej temp jak się lutuje ;)

PostNapisane: 26 lut 2012, o 07:51 
Użytkownik

SKLEP http://www.hotair.pl/

PostNapisane: 26 lut 2012, o 10:58 
Użytkownik

Ja osobiście używam PT-852 , bo lubię rozłączność urządzeń
z tego powodu do lutowania smd i nie tylko używam stacji FixPoint EP-5
a do reworkingu oraz niektórych upartych układów PT852 z pastą KEDA

PostNapisane: 26 lut 2012, o 11:10 
Użytkownik

A co powiecie o PT 803 vs PT-909 warto ? I czy ta firma PT to coś konkretnego bo ja mam tylko jedna szanse w roku aby sobie coś takiego kupić wtedy kiedy będę w Polsce ;)

PostNapisane: 26 lut 2012, o 11:14 
Użytkownik

osa1313 napisał(a):
... I jak się sprawuje z smd nie grzeje za bardzo bo ja w temperaturach nie jestem obeznany nigdy nie miałem z regulacja temp i nie wiem przy jakiej temp jak się lutuje ;)

No po to ma się regulacje temperatury żeby nie przegrzać co nie których komponentów. Temperaturę dobierasz w zależności od tego co będziesz lutował. Duże płaty masy że się tak wyrażę, oraz metalowe komponenty jak tunery mają dużą pojemność cieplną przez co dłużej się nagrzewają. Warto w tedy dać więcej ognia :) ale ja zazwyczaj staram się nie przekraczać temperatury max 420c. zbyt duża temperatura działa nie zdrowo na grot oraz pady na płytce no i nie zapominajmy o komponentach elektrycznych np. Ledy bardzo łatwo przegrzać.

Tak czy siak ja zawsze byłem z dania że temperaturę do umiejętności każdy sam sobie powinien dobrać. Jak komu wygodnie. Oczywiście bez przesady xP

PostNapisane: 26 lut 2012, o 11:18 
Użytkownik

dokładnie tak jest temperaturę trzeba sobie dobrać samemu , ja mam swoje ulubione ustawienia

Co zaś się tyczy stacji PT na pewno lepsze niż popularne LEADER czy Y-HUA ja swojej używam, parę lat i nie miałem z nią problemu,

PostNapisane: 26 lut 2012, o 11:19 
Użytkownik

Zauwazylem ze stacja http://www.hotair.pl/pl/sklep/details/4 ... t-909.html ma wbudowany zasilacz i sobie pomyślałem ze to jest warte kupna bo ja nie mam zasilacza laboratoryjnego a mi by się przydał tylko czy to nie jest lipa ?

PostNapisane: 26 lut 2012, o 11:22 
Użytkownik

Słyszałem że lipa dla tego nie kupowałem poza tym jakoś nie podoba mi się wizja zasilacza w lutownicy xD Będę za to chciał sobie kupić osobny zasilacz o zbliżonych parametrach do 5A 30V :) (jeszcze się nie rozglądałem zbytnio :) )

PostNapisane: 26 lut 2012, o 11:25 
Użytkownik

z reguły nie polecam urządzeń w stylu all in one
wiesz jak to jest jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego

mój mini warsztat to :

lutownice :
-- HOT AIR - PT852
-- FIXPOINT EP-5

Zasilacze:

-- DF17132SB LED
-- ZHAOXIN PXN-1503D

ten drugi nie jest drogi i całkiem nawet działa warto mieć dwa zasilacze

PostNapisane: 26 lut 2012, o 11:33 
Użytkownik

Cytuj:
jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego

Tez w sumie racja tylko gdzie taka FIXPOINT EP-5 kupić bo ja muszę się zmieścić w 355zł.
A nie chce kupować kupę sprzętu. A takie PT-803 wydaje się nie drogie i 2w1 ;)
Oraz jak kiedyś będę potrzebował czegoś lepszego lub będę miał więcej roboty to kupie coś z górnej polki.

PostNapisane: 26 lut 2012, o 11:42 
Użytkownik

najpierw zadaj sobie pytanie co potrzebujesz i do czego :)

ja np. dokupiłem sobie stacje BAKU - jeszcze nie doszła grotówka ze względu na to ze nie chce mi się przekładać grotów w EP-5 , a często lutuje elementy w rozmiarze 403 więc cienki grot sie przydaje

http://kabello.de/Werkzeuge/LotkolbenZu ... t-EP5.html

moja EP-5

podróbka ZD-37

http://www.easymar.pl/product.php?id_product=6396

ta baku co zamówiłem pasuje mi wizualnie i typem obudowy do EP-5 ale parametry prawie takie same jak ta CT
http://www.hotair.pl/pl/sklep/details/3 ... t-932.html

PostNapisane: 26 lut 2012, o 11:45 
Użytkownik

Ja potrzebuje stacji do smd i hot air który mi się przyda do szybkiego odlutowania. I teraz pytanie czy te groty http://www.hotair.pl/pl/sklep/details/6 ... ue-pt.html są dobrej jakości bo planuje sobie kupić razem ze stacja jak już będę pewny na 100% .

PostNapisane: 26 lut 2012, o 12:09 
Użytkownik

Są ok ale i nie sądzę by Ci się przydał cały komplet. Ja np wszystko praktycznie robię nożowym. A taki ze szpikulcem to dla mnie bezużyteczny jest xP

PostNapisane: 26 lut 2012, o 12:14 
Użytkownik

dobre groty , ale popieram kolegę wszystkich i tak nie użyjesz , nożowe są dobre ale niech kolega DidexD przylutuje diody smd rozmiar 403 :) ja używam zwykle minifali i szpilki zależnie do elementów 0,8mm lub 0,3mm
w innych przypadkach lecę hotem :)

PostNapisane: 26 lut 2012, o 12:39 
Użytkownik

Lutowałem :) ale na stacji goota (czy jakoś tak) i z jej grotami nożowymi :) Dodam że lubię lutować małe komponenty smd za pomocą jedynie grota i cyny, nic więcej. Nauczyłem się tego od chińczyka w pracy ;) Aczkolwiek 0,3mm chyba nie lutowałem bo takie komponenty to są zazwyczaj w komórkach ? Trochę gubię się w rozmiarach ^ ^

PostNapisane: 26 lut 2012, o 13:02 
Użytkownik

kup sobie hota PT-852 też jestem posiadaczem takowej i jest przyjemna prosta nie ma co sie popsuć działa jak należy :)
Dokup sobie grotówkę do smd nawet takową "baku" i wyjdzie Ci lepiej niż cokolwiek all in one lub 2 in 1.. uwierz mi na słowo hota używam dosyć rzadko jedynie gdy lutuje scalaki smd lub reworking tak wszystko na grocie rezystorki itd smd tylko grot a takie maleństwo jest bardzo wygodne i tanie.

Jeśli wolisz coś oryginalnego to np. Aoyue są tanie i solidne cena-jakość superowa :)
http://allegro.pl/aoyue-938-lutownica-s ... 61483.html

PostNapisane: 26 lut 2012, o 13:21 
Użytkownik

No kolega kierlan wie co mówi choć jak kiedyś gadaliśmy o hotach to też cudaczył :)
i przebierał jak koń pod górkę prawda ??

ja tez wszystko śmigam grotem w zasadzie hotem tylko właśnie uparte układy w obudowach QFN
gdzie już ciężko grota wcisnąć a tak z powodzeniem :)

wiesz Kolego didexD 0.3mm odnosi się do końcówki grota :) a 402 (przepraszam coś mam z ta trójka we łbie :)) to najmniejsze co lutowałem bo mniejsze rozmiary są już trochę nie ludzkie

porównanie rozmiarów popularnych :

Obrazek

hehe ciekawe czy działa tak jak oryginał bo wygląda identycznie :)\
http://elkom-serwis.com.pl/stacje-lutow ... d-931.html

PostNapisane: 26 lut 2012, o 13:31 
Użytkownik

A tam na zdjęciu nie powinno być 0805 a nie 0804?

PostNapisane: 26 lut 2012, o 13:56 
Użytkownik

bardzo czujny jesteś ... jakoś mi się bity przesunęły
tak powinno być 805

PostNapisane: 26 lut 2012, o 14:54 
Użytkownik

Ale patrząc na cenny to PT-803 jest tańsze od PT-852 :) Myślę ze tak ja poprzednio powiedziałem kupie tego PT-803 ale jeszcze mam czas do kwietnia aby się zastanowić i za miesiąc DidekxD może się wypowiedzieć czy dalej ten sprzęt dobrze działa. A potem jak hot air mi się spodoba to kupie PT-852 a PT-803 sprzedam tutaj w UK. A tak jak kupie PT-852 i mi się nie spodoba jej używanie to będzie zajmować miejsce a taki PT-803 ma dwa w jednym przetestuje jak będzie ok to zostanie a potem kupie sobie coś lepszego.

PostNapisane: 26 lut 2012, o 15:15 
Użytkownik

zginiesz marnie jak nie miałeś nigdy hota bez wyświetlacza i wskaźnika nadmuchu powiem CI tyle kolego..

PostNapisane: 26 lut 2012, o 15:40 
Użytkownik

Nie prawda. Kolega Kierlan nad wyraz wyolbrzymia.

Nie widzę problemu w tym że nie ma wyświetlacza i tego drugiego. Moc oraz nadmuch można bez problemu ustawić na wyczucie z resztą słychać i czuć jak mocno dmucha... hehe. A temperatura to... No nie rozumiem w czym problem xP i tak będzie się różnić od tego z jakiej odległości będzie dysza od komponentu.

PostNapisane: 26 lut 2012, o 15:52 
Użytkownik

dla kogoś kto nigdy nie miał styczności z takim urządzeniem będzie problem z ustawianiem nadmuchu i temperatury ja mając obydwa wskaźniki dużo czasu spędziłem wylutowywując i lutując żeby sobie znaleźć parametry dla obu czynności a co dopiero nie mając wskaźników.. poza tym spyta się jaką temp lutować jakiś układ ktoś powie 340st i nie będzie w stanie określić na jakim położeniu musi ustawić odradzam taki zakup poza tym za nie wiele więcej będzie miał lepszy sprzęcik jakim jest chociażby 852..

PT-803 kosztuje 259zł bez wskaźników(temp/nadmuch)
PT 852 kosztuje 293zł ze wskaźnikami
obydwie sprawdzane w tym samym sklepie

PostNapisane: 26 lut 2012, o 16:35 
Użytkownik

jeżeli grzałka nagrzewa się max do 500c to wystarczy podzielić skale na pokrętle i wiemy jaką temperaturę mamy. Poza tym jak mówiłem nawet na wskaźnikach nie będziesz miał rzeczywistej temperatury. Będzie mniejsza o tyle o ile oddalisz dyszę od komponentu. Co do nadmuchu to jak największy w miarę możliwości :) zmniejszać tylko jak zdmuchuje Ci komponent :)

Na prawdę to nie jest żaden problem. Poza tym dwa trzy razy ktoś spróbuje i już będzie miał swoje ustawienia.
Poza tym sądzę że wskaźnik cyfrowy to tylko innego rodzaju wizualizacja. Większe zastosowanie może mieć przy lutownicy ale to i tak żaden problem.

U mnie w pracy nowym pracownikom dawałem scrapa, hota, lutownicę i kazałem poćwiczyć zaznajomić się z nowym sprzętem. Zawsze trzeba się przyzwyczaić do nowej zabawki i odkryć jej wszystkie tajemnice :D

Dodam ode mnie że ja kupiłem pt803 bo to sprawdzony pomysł i nie kupowałem w ciemno :) I jestem zadowolony. Bo często nie lutuje w domu więc jest jak ulał.

A żeby nie było to można powiedzieć no i raczej tak jest. Że wybór 2w1 czy 2 osobno jest czysto podyktowany gustem. Jeden lubi tak drugi tak. A oby dwa sposoby jeśli chodzi o funkcjonalność są dobre.

PostNapisane: 26 lut 2012, o 16:49 
Użytkownik

osobiście zamiast utrudniać sobie życie wolał bym dołożyć 30zl ale jak ktoś lubi rzucać sobie kłody pod nogi to już nie mój problem.

PostNapisane: 26 lut 2012, o 16:52 
Użytkownik

Ja bym wolał aby kupić 2w1 aby nie mieć dwóch kombajnów tylko jeden. A jak już hot i lutownica oddzielenie to muszę się zmieścić w 355zł.
A co do LCD to myślę jak DidekxD i jak już mówiłem jak hot mi się spodoba to PT-803 sprzedam i kupie coś lepszego np PT-852.
Ok dodam 30zl ale gdzie lutownica następne 50 -100zl.

PostNapisane: 26 lut 2012, o 16:54 
Użytkownik

Hmm co za różnica czy ze wskaźnikami czy bez , ale kupowanie czegoś jak mi się spodoba albo nie to już bezsens całkowity
nie po to kupuję sprzęt żeby oceniać czy mi się spodoba czy nie , kupuje bo jest mi potrzebny i ma mi służyć.

PostNapisane: 26 lut 2012, o 16:56 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
Hmm co za różnica czy ze wskaźnikami czy bez , ale kupowanie czegoś jak mi się spodoba albo nie to już bezsens całkowity
nie po to kupuję sprzęt żeby oceniać czy mi się spodoba czy nie , kupuje bo jest mi potrzebny i ma mi służyć.

Dokładnie dobrze powiedziane nie kupuje bmw bo jest czarnego koloru tylko ze jest dobrej jakości ;)
I nie o to mi chodzi czy mi się spodoba tylko czy praca hotem będzie dla mnie wygodniejsza od lutownicy a hota i tak będę używał do wylutowywania, a jak dobrze mi się będzie nim pracować to rozmyśle nad kupnem czegoś lepszego.

http://www.youtube.com/watch?v=c_Qt5CtUlqY
1:45 Pokazuje jak temperatura hot air spada kiedy odsunie termometr.

Ostatnio edytowano 26 lut 2012, o 17:06 przez osa1313, łącznie edytowano 3 razy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1