Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 01:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 17:44 
Użytkownik

Siema miśki!

Jakiś czas temu zacząłem przerabiać sobie zasilacz ze starego kompa na zasilacz warsztatowy. Na razie nie jest jeszcze ukończony, więc nie umieszczam w dziale DIY, ale już nie długo. Jeszcze tylko parę ficzerów :)

No właśnie, stąd mam parę pytań:

1. Jak najlepiej zrobić sztuczne obciążenie, do wyznaczenia rzeczywistych, maksymalnych prądów dla wyprowadzonych napięć? Zasilacz ma wbudowany układ, który odłącza go przy zwarciu oraz przy przeciążeniu zasilacza.

2. Aby uzyskać "pełną" moc na 12V (nie wiem czy pełną, bo nie mam obciążenia 12A aby to sprawdzić), obciążam linię 5V rezystorem 10R 5W, tylko niestety rezystor się grzeje, no ale to logiczne. Bez tego obciążenia, przy ok 3A pobieranych z 12V zasilacz się wyłącza. Stąd obciążenie. Tylko, że stałe obciążenie nie jest mi przecież potrzebne. Po co mi podgrzewacz do kawy :p Pomyślałem sobie, że dorzucę do obudowy jeszcze Atmegę, która będzie mierzyć prąd na linii 12V i przy prądzie ok 2,5A załączy przekaźnikiem rezystor 10R 5W. Teoretycznie fajnie, praktycznie... hmm

3. No właśnie, jak zrealizować pomiar tak wysokiego prądu Atmegą. Dajcie mi wędkę :)

4. Zastanawiam się, jakby zachowywał się układ przeciążeniowy, gdybym ciągnął np. z 3,3V - 1A, 5V - 1A, 12V - 2A. Dla 12V wyłącza się przy 3A, a tutaj w sumie są 4A. Stąd potrzebowałbym obciążenie, aby zrobić pomiary. Czy powinienem mierzyć prąd dla wszystkich napięć, czy tylko dla 12V, tak jak jest napisane w punkcie 2?

Z góry dziękuję za pomoc i wskazówki :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 17:59 

Pierwsze pytanie, czy zawsze będziesz korzystał z tak dużych prądów, że potrzebujesz aż ATXa?
Po drugie, do sztucznego obciążenia sam korzystam często z żarówek samochodowych H4 itp. migacze, pozycyjne etc. zależnie od potrzebnego prądu.
Wiem, nie są rezystancje stałe, ale silnie zależne od "temperatury", ale do prostego obciążenia szacunkowa moc żarówki wystarcza. Dokładny prąd najlepiej mierzyć na boczniku.

Polecam poszukać na alledrogo, sam zakupiłem kiedyś z demobilu merawat (bodajże) 4 pomiarowe 10A 60mV, oraz dwa radzieckie 30A 300mV.

Jeżeli nie potrzebujesz "super" dokładności, zawsze można poskładać 0.1ohm z 10x1ohm smd 1% o większym rozmiarze.

Problemem w ATX jest to, że do stabilizacji wykorzystywana jest jedna gałąź napięcia, czyli obciążając mocno inną, zaczynają się dziać cuda ;).

W zasadzie, ostatnio mnie przynajmniej przydaje się małej mocy zasilacz +-12V-15V, do tego dodatkowe 10-12V no i 5V do zasilania cyfrówki. Gdzie symetryczne tak naprawdę to wystarczy o wydajności 500mA. Do zasilania układów analogowych, dac, adc itp.

PostNapisane: 22 kwi 2013, o 18:24 
Użytkownik

Mała podpowiedź.
Jeśli chcesz móc pobrać prąd z gałęzi w której jest 12V to linię 5V obciąż żarówką samochodową z przedniego reflektora, na przykład H1. Ja mam tak zrobiony zasilacz do ładowarki HOT POWER którą ładuję pakiet LiPo 5000mAh zazwyczaj prądem 5A i nie dzieje się nic złego.

PostNapisane: 23 kwi 2013, o 09:44 
Użytkownik

Witam

Ostatnio też trochę bawiłem się zasilaczem jednak ja zamontowałem potencjometr a teraz jestem w trakcie prac nad stabilizacją prądu i sterowaniem z atmegi i dac'a.
topic2774.html

Tobie radziłbym zrobić to samo, tylko uważaj, bo jeśli zabezpieczenia masz zrobione w sposób taki, że zwarcie powoduje obniżenie napięcia to te zabezpieczenia przestaną działać, jeśli jednak masz przekładnik na trafie sterującym to wszystkie zabezpieczenia zostają (i są realizowane na komparatorze i nóżce DTC)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 23 kwi 2013, o 13:36 
Użytkownik

W sumie nie głupie, ale na razie chciałbym pozostać przy moim rozwiązaniu. Zasilacz regulowany będę robił jak skończę ten. Będę miał dwa :-)

W sumie to dalej nie wiem jak zrobić pomiar tak wysokiego prądu.

Wysyłane z mojego C6603 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 23 kwi 2013, o 13:47 

No przecież ci napisałem ;). Bocznik o rezystancjach rzędu miliomów.
Albo taniej rezystor złożony z 10x1ohm, chociaż przy takich prądach to i 0.1om to dużo ;).

Sam kupowałem do mojego zasilacza z farnela 0.01ohm 0.1%, ale rezystory są po 25zł za sztukę i to przy 100szt ;).

Możesz zastosować zwykłe 5W rezystory 0.1ohm. Albo kilka złożyć, by mieć zapas "mocy" minimum 50%

Do tego potem robisz prosty wzmacniacz na jakimś precyzyjnym opampie, np. OP07, LT1013, LT1051 itp.
wzmocnienie dobierasz zależnie od użytego bocznika.
Na alledrogo są nawet gotowe boczniki złożone z wielu rezystorów SMD do 60A ;).

A no i najważniejsze bocznik stosujesz w "masie", dzięki temu wzmacniacz operacyjny nie musi "wytrzymywać" dużego napięcia wspólnego.

Nawet w bluebooku Mirka jest opisane jak mierzyć prąd, przeca :D.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 23 kwi 2013, o 14:33 
Użytkownik

Fakt, Rez dzięki, jestem ostatnio trochę zakręcony...

Wysyłane z mojego C6603 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 23 kwi 2013, o 14:37 

Looozik ;).
Pamiętaj tylko by brać pod uwagę też wzór na moc wydzielaną w rezystorze przy spadku napięcia podczas przepływającego dużego prądu :P. Bo zobaczysz tylko poooof ;).

Strefa czasowa: UTC + 1