Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 lis 2024, o 00:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lut 2013, o 11:24 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Tam gdzie wybierasz programator. Po listą programatorów masz szereg opcji. Pierwsza to: Overridde default port. Tam wpisz: usb. Jak nie zadziała to w menadżerze urządzeń sprawdź czy może twój stk500v2 nie jest na liście Porty (COM i LPT) i ten port com wpisz w miejsce o którym mowa powyżej.

Zawsze też możesz skorzystać z MkAvrCalculator i sprawdzić podłączony procesor w zakładce Programator AVR.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 13:11 
Moderator

dokładnie - wydaje się że wybierasz nie ten port COM co trzeba w Eclipse albo gorzej - może masz ustawiony STK500v2 w tryb HID czyli do pracy bez portu COM - wtedy trzeba tam wpisać AVRDOPER zdaje się

PostNapisane: 17 lut 2013, o 17:24 
Nowy

Panowie problem rozwiązany. Bardzo pomocne podpowiedzi. Otóż okazało się:
1.Źle ustawiony typ programatora, ja przecież nie posiadam stk 500,który został domyslnie ustawiony bez eclipse tylko usbasp.
2. Podpowiedź od Was Panowie czyli wpisanie usb w odpowiednią rubrykę.
Jeszcze raz wielkie dzięki

PostNapisane: 17 kwi 2013, o 22:28 
Nowy

Na wstępie dodam, że zaczynam dopiero przygodę z programowaniem mikroprocesorów, choć już z elektroniką i programowaniem miałem do czynienia.
Mam problem z zaprogramowaniem mikrokontrolera.
Instalację przeprowadziłem zgodnie z instrukcją.
mkAVR Calculator łączy się i wykrywa odpowiednio, ATmega 8.
Natomiast w Eclipse gdy chcę wgrać program klikając zieloną strzałkę Avr wyskakuje mi błąd:
Obrazek

Gdy chcę w Eclipse pobrać dane o kontrolerze wyskakuje:

Obrazek
Mam ustawiony w eclipsie programator odpowiedni:

Obrazek

No i na koniec podam jeszcze ścieżki:
Obrazek
Na tym screenie jest ustawiony AVRDude ten sam, z którego korzysta Calculator (instalowany był z Calculatora), ale gdy ustawiałem AVRDude z Atmela, czy z winAVR mam to samo.

Połączenia na płytce mam poprawne (sprawdzałem już kilkakrotnie).

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 07:49 
Moderator

No skoro MkAvrCalc ci programuje to pewnie że połączenia masz poprawne. Ale też pewnie popędzasz procka ślimaczym tempem 1MHz. A weź że za pomocą MkAvrCalc ustaw mu taktowanie na wewn. oscylator ale 8MHz to zobaczysz, że pod Eclipse też ci ruszy.

A później dojdziesz do tego nawet na bazie MkAvrCalc że w Eclipse trzeba dodać parametr dla AVRDUDE np

-B 8

i wtedy też nie będzie tego błędu gdy będziesz taktował procka 1MHz

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 08:44 
Nowy

Mirku udało mi się zaprogramować, konieczna okazała się zworka zmniejszającą prędkość taktowania. (Gdzieś w swoich prezentacjach o tym mówiłeś, ale też mówiłeś, że nie trzeba jej włączać, gdy się korzysta z Calculatora. Jak się okazuje gdy korzystam z Eclipsa toi zworka powinna być).

Dokładnie. Procesor mam ustawiony na 1 MHz.

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa związana z Calculatorem, gdy wybiorę Zapis z weryfikcają to wyskakuje mi komunikat błąd weryfikacji (cały czas jak na razie pracuję na 1MHz).

PostNapisane: 18 kwi 2013, o 09:25 
Moderator

ublizzard napisał(a):
Mirku udało mi się zaprogramować, konieczna okazała się zworka zmniejszającą prędkość taktowania. (Gdzieś w swoich prezentacjach o tym mówiłeś, ale też mówiłeś, że nie trzeba jej włączać, gdy się korzysta z Calculatora. Jak się okazuje gdy korzystam z Eclipsa toi zworka powinna być).

Dokładnie. Procesor mam ustawiony na 1 MHz.

A ja ci mówię, że NIE MUSI BYĆ ZWORKI nawet jak masz 1MHz i chcesz z Eclipsa ;) .... jeszcze raz powtórzę w Eclipse możesz sobie dodać parametr

-B 8

w zakładce "others" zakładki avrdude w eclipse ;) .... no! chyba że masz jakiś mega stary wsad w programatorze :( też tak nieraz bywa - to wtedy zonk...... ale jak mówię - najlepiej przestaw sobie procka na 8MHz i po kłopocie.

ublizzard napisał(a):
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa związana z Calculatorem, gdy wybiorę Zapis z weryfikcają to wyskakuje mi komunikat błąd weryfikacji (cały czas jak na razie pracuję na 1MHz).

ale zapis czego ? flasha ? czy fusebitów ?

bo jeśli flasha to coś jednak możesz mieć nie tak z programatorem albo połączeniami (niestety - nie ma że boli) :(

a jeśli gdyby było przy fusebitach to tak:

1. w przypadku ATmega8 - nie powinno być tego więc może oznaczać to to samo co wyżej

2. w przypadku np ATmega88/168 i podobnych - w przypadku fusów po prostu nie załączaj weryfikacji

a jak chcesz w szczegółach się dowiedzieć dlaczego to złap mnie na Skype z mikrofonem to chętnie ci powiem - bo tak będzie szybciej

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1