mirekk36 napisał(a):
Ja bym z chęcią pomógł koledze - jednak temat pomimo, że tobie wydaje się wąski - i pewnie myślisz, że wystarczy, że ktoś napisze 2-3 zdania a wtedy wszystko stanie się jasne, to tak na prawdę całe książki są na te tematy napisane.
Ja proponowałbym ci przeczytać chociaż kilka pierwszych artykułów PDF dla początkujących elektroników z elportalu, poczytaj tam sobie o rezystorach, później zobaczysz że będą kondensatory, diody ale i tranzystory
Samych tutoriali do obliczania rezystora dla diody LED są setki jak nie tysiące w internecie a ty piszesz tak jakbyś tylko jeden znalazł i to kiepskiej jakości
...
oczywiście że obliczając prąd diody
I = U/R
napięcie, czyli U w tym wypadku to różnica pomiędzy napięciem zasilania a spadkiem napięcia charakterystycznym dla konkretnej diody LED (można wręcz mówić w dużym uproszczeniu o charakterystycznych spadkach napięć dla poszczególnych kolorów diod LED) ....
ale ok - trzeba jednak zacząć od podstaw, poczytaj:
http://www.elportal.pl/index.php?module ... 60&meid=13dużo ci się wyjaśni ok ?
Czytałem ten artykuł już 2 razy chyba, lecz nadal nie wiem, jak używać tego. W tym artykule jest wg mnie za dużo teorii, a za mało praktyki. Więcej mi wyjaśniło twoje zdanie
mirekk36 napisał(a):
napięcie, czyli U w tym wypadku to różnica pomiędzy napięciem zasilania a spadkiem napięcia charakterystycznym dla konkretnej diody LED
To już mi trochę ułatwia sprawę, ale nadal nie bardzo wiem, jak używać w praktyce tego prawa.