Witam Panowie,
Pozwolę sobie zabrać głos ponieważ sam popełniłem jakiś czas temu taki projekt.
1) Zastanów się nad rozmieszczeniem otworów montażowych - bo w jakąś obudowę musisz to wsadzić.
2) Warto się zastanowić nad włączaniem/wyłączniem nadajników IR pozwoli to zaoszczędzić trochę baterii. Teraz już nie pamiętam ale zapewne podłączyłem diody nadawcze przez tranzystory dzięki czemu mogłem je włączać programowo. Podczas pomiaru mam włączoną tylko pierwszą bramkę - dopiero po przerwaniu z pierwszej włączam drugą.
3) Podłączenie punktów pomiędzy T1 i R8 (T2 i R9) do wejść przetworników ADC. Następnie w programie dodajesz sobie funkcję "Debug" a to pozwala ci sprawdzić czy bramki optyczne działają poprawnie. Mnie się ta funkcja przydała bardzo podczas pozycjonowania tych elementów optycznych i przy dopasowywaniu rurki przez którą fruwają kulki.
4) Programowe włącznie podświetlenia. Znowu oszczędność baterii.
5) Brak na schemacie włącznika - zakładam że wstawisz go w szereg z baterią.
6) Ja dodałem u siebie pomiar napięcia baterii.
To czego nie zrobiłem u siebie a po czasie doszedłem że by się przydało:
1) Zastosowanie elementów SMD - to naprawdę ułatwia projekt, montaż no i zmniejsza płytkę. Jak wezmę się za drugą wersje to będzie na pewno na SMD.
2) Włączanie poprzez tranzystor co pozwoli na funkcje auto-off.
3) Interfejs do komunikacji z komputerem - wiem to może zbędny gadżet ale fajnie było by obejrzeć wyniki na kompie - Zapewne warto by wtedy dodać RTC i zapisywać pomiary na zewnętrznym flash-u z znakiem czasu. No ale jak powiedziałem poprzednio to już trochę gadżeciarstwo
4) Nie wiem jaki wyświetlacz chcesz zastosować - ja zastosowałem 2x8 bo zależało mi na małym rozmiarze ale w kolejnej wersji będzie to wyświetlacz od nokii 5110/3310. Podobny rozmiar ale dużo więcej można wyświetlić lub zastosować większą czcionkę.
Wartości elementów niestety nie sprawdziłem bo schemat mam w domu.
Pozdrawiam