MateuszB napisał(a):
Witam,
Chciałbym dowiedzieć się w jaki sposób wykryć sygnał 24vac przy pomocy układu PC8XX.
We fragmentach książki Pana Mirosława, widziałem ten układ użyty do detekcji zera 230V(przykład ze ściemniaczem) . Wg mojej skromnej wiedzy aby wykryć fazę wystarczy wyjście uC podłączyć do emitera i dołożyć rezystor.
Ale czy ty rozumiesz (tak dopytuję tylko) co to jest DETEKCJA ZERA sieci ? i czym się różni od prostego wykrywania fazy ? bo po tym co piszesz wyżej może wynikać że nie do końca wiesz o co chodziło w książce .... ale jak coś do dopytaj - odpowiem.
MateuszB napisał(a):
Układ ma wykrywać czy na wejściu pojawi się 24vac czy 0v. A teraz seria pytań:
1) Jakie moce i wartości rezystorów użyć?
2) Czy przy przejściu przez 0 uC będzie wykrywać stan niski? Jeśli tak to jak temu zaradzić? kondensator na wyjściu? Jeśli tak to jaki?
Wieczorem postaram się wrzucić swój schemat.
Ps. uC zasilany z 5vdc
przede wszystkim jak pisałem wyżej sprecyzuj i sam się zastanów - czy twój układ ma pełnić rolę detekcji 24VAC czy ma być układem detekcji zera sieci bo mieszasz dwie sprawy niepotrzebnie, a tymczasem jeśli ci nie potrzebna detekcja zera sieci - to układ może być BANALNIE prosty ... wystarczyłby nawet najzwyklejszy przekaźnik z cewką na 230V , albo kawałek przewodu owiniętego jak cewka na przewodzie z napięciem 24VAC ... i do pinu procka z podciągnięciem do GND ... Oczywiście układ detekcji zera też może być - a jak dobrać rezystory ? Znowu jeśli to nie detekcja zera sieci to nawet i z tymi rezystorami co masz w książce zadziała i wykryje ci 24VAC , ale można zmniejszyć nieco rezystory od strony AC ... to wszystko
www.youtube.com/mirekk36 ]