Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2025, o 22:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 kwi 2013, o 07:29 
Nowy

Witam,
Chciałbym dowiedzieć się w jaki sposób wykryć sygnał 24vac przy pomocy układu PC8XX.
We fragmentach książki Pana Mirosława, widziałem ten układ użyty do detekcji zera 230V(przykład ze ściemniaczem) . Wg mojej skromnej wiedzy aby wykryć fazę wystarczy wyjście uC podłączyć do emitera i dołożyć rezystor.

Układ ma wykrywać czy na wejściu pojawi się 24vac czy 0v. A teraz seria pytań:
1) Jakie moce i wartości rezystorów użyć?
2) Czy przy przejściu przez 0 uC będzie wykrywać stan niski? Jeśli tak to jak temu zaradzić? kondensator na wyjściu? Jeśli tak to jaki?

Wieczorem postaram się wrzucić swój schemat.

Ps. uC zasilany z 5vdc

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 kwi 2013, o 09:45 
Moderator

MateuszB napisał(a):
Witam,
Chciałbym dowiedzieć się w jaki sposób wykryć sygnał 24vac przy pomocy układu PC8XX.
We fragmentach książki Pana Mirosława, widziałem ten układ użyty do detekcji zera 230V(przykład ze ściemniaczem) . Wg mojej skromnej wiedzy aby wykryć fazę wystarczy wyjście uC podłączyć do emitera i dołożyć rezystor.

Ale czy ty rozumiesz (tak dopytuję tylko) co to jest DETEKCJA ZERA sieci ? i czym się różni od prostego wykrywania fazy ? bo po tym co piszesz wyżej może wynikać że nie do końca wiesz o co chodziło w książce .... ale jak coś do dopytaj - odpowiem.

MateuszB napisał(a):
Układ ma wykrywać czy na wejściu pojawi się 24vac czy 0v. A teraz seria pytań:
1) Jakie moce i wartości rezystorów użyć?
2) Czy przy przejściu przez 0 uC będzie wykrywać stan niski? Jeśli tak to jak temu zaradzić? kondensator na wyjściu? Jeśli tak to jaki?

Wieczorem postaram się wrzucić swój schemat.

Ps. uC zasilany z 5vdc

przede wszystkim jak pisałem wyżej sprecyzuj i sam się zastanów - czy twój układ ma pełnić rolę detekcji 24VAC czy ma być układem detekcji zera sieci bo mieszasz dwie sprawy niepotrzebnie, a tymczasem jeśli ci nie potrzebna detekcja zera sieci - to układ może być BANALNIE prosty ... wystarczyłby nawet najzwyklejszy przekaźnik z cewką na 230V , albo kawałek przewodu owiniętego jak cewka na przewodzie z napięciem 24VAC ... i do pinu procka z podciągnięciem do GND ... Oczywiście układ detekcji zera też może być - a jak dobrać rezystory ? Znowu jeśli to nie detekcja zera sieci to nawet i z tymi rezystorami co masz w książce zadziała i wykryje ci 24VAC , ale można zmniejszyć nieco rezystory od strony AC ... to wszystko

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 12:55 
Nowy

Już precyzuje: detekcja zera mnie nie interesuje. Potrzebuje odczytywać 2 stany -jest napięcie/nie ma napięcia. Chce to zrobić przy użyciu PC8XX z uwagi na: cenę, głośność działania i miejsce na płytce. Mam jednak wątpliwości czy przy przejściu przez 0 sygnał nie będzie na chwile zmieniał stanu? Dlatego na wyjściu chce dać kondensator. Nie zależy mi na szybkości działania może to być nawet sekunda. Wieczorem narysuje schemat bo teraz nie mam możliwości.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 12:57 
Moderator

No dokładnie tak jak mówisz - można dać kondensatorek (dobrać) niewielki żeby nie było tych szpilek detekcji zera i układ też będzie sprawnie działać.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 14:47 

Zastosuj układ jak przy detekcji zera, będziesz miał bez względu na polaryzację sygnału informację po drugiej stronie przecież.
Rezystor dobież sobie do podpinanego napięcia, maksymalny prąd to 50mA, załóż sobie 35-40mA max dobierz rezystor i wiso. Bez dodatkowych elementów, bez względu na polaryzację bedziesz dostawać sygnał o napięciu.
Przedłużenie długości sygnału jeżeli koniecznie potrzebujesz możesz dobrać mniej-więcej.
np. dokładając 1uF na wyjściu, ale to już musiał byś potestować, bo skoro będziesz miał zmienne na wejściu.....
No chyba że użyjesz standardowego transoptora + mostek + rezystor + kondensator, bo wtedy na transoptorze zawsze będzie ta sama polaryzacja.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 22:49 
Nowy

Po waszych poradach stworzyłem coś takiego:
Obrazek

Co o tym myślicie?
W szczególności chodzi mi o wartości rezystorów R2, R3 bo z obliczeń wyszło mi 1k a wydaje mi się to dosyć niską wartością.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 23:29 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Blisko, ale nadal nie to ;)

Obrazek

Rezystor po lewej stronie (24V) dobierasz aby nie przekroczyć prądu diody nadawczej transoptora, uwzględniając że po mostku na kondensatorze napięcie będziesz miał wyższe niż przed mostkiem o pierwiastek z 2 ;)
Od kondensatora zależy "bezwładność" układu. Rezystor po prawej w przedziale 1-10k. Stan wysoki- jest napięcie po stronie 25, stan niski brak.

Nie liczyłem wartości ponieważ nie wiem jaki transoptor wykorzystasz- a prądy i "przekładnia" w zależności od producenta i modelu czasami znacznie się różnią.

PostNapisane: 5 kwi 2013, o 00:53 

No jak wyżej, czyli diodą wykrywasz to napięcie nie tranzystorem, tranzystor ma być od strony procesora. A reszta jak już kolega opisał, bo transoptory mają od 5mA do 50mA i czasem więcej.
Zawsze sobie zajrzyj w datasheeta, tam czasem są gotowe schematy takich rozwiązań.

PostNapisane: 5 kwi 2013, o 18:36 
Nowy

@janeczqu
tak to mniej więcej policzyłem 34V(Umax dla 24VAC) i rezystor 1k dają 34mA i moc poniżej 1,2W, natomiast mostek sobie odpuszczę z uwagi na budowę zastosowanego transoptora (PC814, dwie diody nadawcze dla napięcia dodatniego i ujemnego) niestety brak mostka eliminuje możliwość zamontowania kondensatora po stronie 24V dlatego będzie musiał być po stronie 5V zastanawiam się jedynie nad jego wartością. Macie jakiś magiczny wzór czy raczej dobrać go doświadczalnie ?

ps. Poprawiłem schemat nie wiem jak mogłem dać tranzystor po stronie 24 :oops: no i faktycznie kiedy podepnę uC do kolektora to będę miał odwróconą logikę.

ObrazekObrazek

PostNapisane: 5 kwi 2013, o 18:55 
Użytkownik

Witam,
jeśli mógłbym coś zasugerować jak to się robi w profesjonalnych układach.
Mianowicie stosuje się układ jak u Mirka w książce tylko z rezystorami. Detekcji dokonuje się w procesorze. Chodzi o to, że dla danej częstotliwości szpilki pojawiają się co określony czas, stosując prosty algorytm time out, jesteś w stanie wykryć czy jest napięcie oraz czy jest prawidłowe. Dodatkowo dzięki temu układowi jesteś w stanie wykryć uszkodzenie układu wykrywającego napięcie.
Takie coś stosuję się do zbierania częściowych informacji z obwodów bezpieczeństwa, tam właśnie wymagane jest wykrywanie uszkodzeń układów detekcji. Chodzi o uszkodzenia które spowodują pojawienie się "1" na pinie procesora.

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 5 kwi 2013, o 19:51 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

MateuszB napisał(a):
Poprawiłem schemat nie wiem jak mogłem dać tranzystor po stronie 24
ludzką rzeczą błądzić ;)

Co do zastosowania w mojej propozycji "odwróconej logiki"- dla mnie jest to naturalne że jak chcę sprawdzić czy gdzieś jest sygnał/ napięcie na wejściu mam poziom wysoki, dlatego taki układ ;)

Co do obliczeń, przyjmując że wejście procesora dużą impedancją to zaczyna się zabawa. T=R*C no ale nie uwzględnia to stanów akceptowanych jako H i L w procesorze, więc chyba będzie T=R*C*0,66? ;)

Bez kondensatora to liczysz wartość skuteczną czyli I=24/1000 i masz 24mA i P rezystora I*I*R= 0,576

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 8 kwi 2013, o 16:26 
Nowy

Dziękuje wszystkim za pomoc. Układ działa :) temat do zamknięcia

PostNapisane: 8 kwi 2013, o 16:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

To przed zamknięciem fotka+schemat dla potomnych może? ;)

Strefa czasowa: UTC + 1